400 g ostružin
200 g cibule
20 g zázvoru (asi tak 2cm)
pálivá paprička
mletý pepř
koriandr
hořčičné semínko
sůl
ocet
třtinový cukr
rapadura
Cibuli pokrájejte nadrobno, vložte do menšího hrnce, podlijte vodou a přikryté pokličkou 15 minut duste. Poté přidejte ostružiny, jemně nasekaný zázvor, též nasekané půl malé pálivé papričky, okořeňte mletým pepřem, koriandrem a hořčičným semínkem, osolte, okyselte 1-2 čajovými lžičkami vinného octa a už odkryté vařte a stále míchejte do zhoustnutí. Před dovařením směs oslaďte – já k tomu potřeboval 3 zarovnané lžíce třtinového cukru a tři lžíce rapadury (sušená třtinová šťáva), obé náhodou v bio kvalitě. Po doslazení míchejte ještě udatněji než předtím – rádo se to (neřád) připaluje. Hotové horké čatní přesuňte do sklenice a zavíčkujte. Nejlepší je po několika dnech rozležené a studené.
Potud původní recept z kramlik.blogspot. Já jsem dala bílý pepř, červený ocet, žádnej koriandr (nevedu, nesnáším) a rapaduru jsem samozřejmě neměla. Měla jsem extra dark třtinový cukr a sladila jsem prostě podle chuti. Protože jsem dělala z dvojnásobné dávky, zavařila jsem 20 minut na 80°.
Musí to být dobrota, jenže kam na ty ostružiny??
do zeměkoule…nebo k sousedum, až nebudou doma:-D
když použil Rapaduru, proč ještě cukr? (to není na Haderku,ta dala jen třtiňák)
ale počin dobrej..já zkusím jablečné,jablek hodně, jen nakousané od vos..tak vykrájím…dík,že jsi mi připomněla,že nebudu o víkendu zahálet…
Já byla u sousedů. 🤣
Hele, třeba měl obojího málo a sežere to cukru dost, podle kyselosti ostružin.
možný to je.. 😀
Ja jsem letos úplně plonk se zpracováním jakéhokoliv ovoce. Neurodilo se nic, resp. všechno zmrzlo a nemáme od koho dostat nebo kde urvat. Byla jsem ráno na trhu v Berouně a tam se zřejmě dohodli, ze když je to trh, tak “trhni co můžeš .” Ceny všeho nehorázné. Takže jediné, čeho je víc než dost, jsou rajčata, papriky a pastinák. Ostruziny bych zblajzla za syrova 😋
Bylo jich půldruhýho kila, to se nedá sežpapat.
Zrovna včera si sestra odvezla dobré kilo ostružin. Máme ty velké zahradní a moc nám nikomu nejedou. Semtam si někdo zobne. Asi před třemi lety jsme zajásali, že vymrzly a ony další rok zase obrazily. Tak je rozdáváme. S čatním bych taky neuspěla (ovoce k masu ne-e).
Dávám to k sýrům, místo brusinek, mooooc dobrý.
Ani to ne, čoveče.
🙄
Nalozit do vodky…
To jsem udělala s druhou polovinou. 🙂
😂😂😂🤗😚
Dala bych to do rumu, ale letos jich máme málo, zeťák na ně chodí.
Prubla bych to , ale mám dotaz-není to plné zrníček? Jednou jsem dělala džem a nikdo ho nechtěl právě kvůli těm zrníčekům. Od té doby to pasíruju.
Skvělý recept, takové věci miluji. To musí být dobrota. Co nejdříve udělam.