(3860) Ostružinové čatní

400 g ostružin
200 g cibule
20 g zázvoru (asi tak 2cm)
pálivá paprička
mletý pepř
koriandr
hořčičné semínko
sůl
ocet
třtinový cukr
rapadura

 

Cibuli pokrájejte nadrobno, vložte do menšího hrnce, podlijte vodou a přikryté pokličkou 15 minut duste. Poté přidejte ostružiny, jemně nasekaný zázvor, též nasekané půl malé pálivé papričky, okořeňte mletým pepřem, koriandrem a hořčičným semínkem, osolte, okyselte 1-2 čajovými lžičkami vinného octa a už odkryté vařte a stále míchejte do zhoustnutí. Před dovařením směs oslaďte – já k tomu potřeboval 3 zarovnané lžíce třtinového cukru a tři lžíce rapadury (sušená třtinová šťáva), obé náhodou v bio kvalitě. Po doslazení míchejte ještě udatněji než předtím – rádo se to (neřád) připaluje. Hotové horké čatní přesuňte do sklenice a zavíčkujte. Nejlepší je po několika dnech rozležené a studené.

Potud původní recept z kramlik.blogspot. Já jsem dala bílý pepř, červený ocet, žádnej koriandr (nevedu, nesnáším) a rapaduru jsem samozřejmě neměla. Měla jsem extra dark třtinový cukr a sladila jsem prostě podle chuti. Protože jsem dělala z dvojnásobné dávky, zavařila jsem 20 minut na 80°.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (3860) Ostružinové čatní

  1. lakysa22 napsal:

    Musí to být dobrota, jenže kam na ty ostružiny??

  2. Devetapadesatka napsal:

    Ja jsem letos úplně plonk se zpracováním jakéhokoliv ovoce. Neurodilo se nic, resp. všechno zmrzlo a nemáme od koho dostat nebo kde urvat. Byla jsem ráno na trhu v Berouně a tam se zřejmě dohodli, ze když je to trh, tak “trhni co můžeš .” Ceny všeho nehorázné. Takže jediné, čeho je víc než dost, jsou rajčata, papriky a pastinák. Ostruziny bych zblajzla za syrova 😋

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Bylo jich půldruhýho kila, to se nedá sežpapat.

  4. a.rena napsal:

    Zrovna včera si sestra odvezla dobré kilo ostružin. Máme ty velké zahradní a moc nám nikomu nejedou. Semtam si někdo zobne. Asi před třemi lety jsme zajásali, že vymrzly a ony další rok zase obrazily. Tak je rozdáváme. S čatním bych taky neuspěla (ovoce k masu ne-e).

  5. 60anda napsal:

    Prubla bych to , ale mám dotaz-není to plné zrníček? Jednou jsem dělala džem a nikdo ho nechtěl právě kvůli těm zrníčekům. Od té doby to pasíruju.

  6. Francizska napsal:

    Skvělý recept, takové věci miluji. To musí být dobrota. Co nejdříve udělam.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..