Nastal čas cuketí.
Tak tu máme jeden recept na cuketový kompot.
4 kg cuket (nejlepší jsou žluté)
1 kg cukru
2 dl octa
2 l vody
1 citron
svitek skořice
ananasová tresť (asi 10 kapek)
Cukety (klidně i přerostlé) oloupeme a zbavíme jadérek.
Dužinu nakrájíme na kostičky asi 2 x 2 cm, které dáme do mísy a zalijeme je vodou s octem. Necháme 1 den odstát, občas promícháme, aby to nahoře neosychalo.
Po 24 hodinách přelijeme do hrnce, přidáme cukr a skořici a vaříme tak dlouho, až cuketa přiměřeně změkne – cca 30 minut.
Cuketové kostky vybereme cedníkem a roztok odpaříme cca na 2/3 objemu spolu s plátky z citronu. Nakonec přidáme ananasovou tresť (může být i pomerančová) a přecedíme. Cuketu naskládáme do sklenic, zalijeme nálevem a uzavřeme. Sterilujeme 20 minut na 80°.
Pamětníci vi vzpomenou – takhle se v dobách minulých nakládala dýně.
Jo tak při pročítání receptu mi ta dýně hned naskočila.
Máma ji takto dělávala a já jí měla ráda.
Už je to spousta let,tak nevím jestli bych z ní měla ještě ten požitek i dnes.
Sami jsme kompot z dýně nikdy nedělali, bylo dost jiného ovoce. Ale moc dobře si pamatuji, jak lidi sháněli (často marně) ananasovou tresť, protože dostali-li v prodejně nějakou, většinou skončila „pod pultem“ hned vedle pracích prášků, mýdel Fa… (Seznam lze bohatě rozvinout.) 🙂
No, myslím, že máme téma pro příští Kvákárnu. 🤣
Tak tyhle kompoty mne minulý. A cukety, ty žluté obzvláště miluji. A vždy se na ně moc těším.
Žabička je nádherná.
V mládí jsem se takových kompotů nadělala, moc nám to chutnalo, raději s ananasem.
Pro mne krásná vzpomínka. Zajímavé, teď mě to ani nenapadne udělat.
S ananasovou, nebo pomerančovou trestí – dařilo se mi ji koupit celkem bez problémů. Kompoty i džusy. Tenkrát nějaká mrňavá hokkaida nikdo neznal a když se urodily 3 oranžové obrdýně 30-45kg, byli jsme rádi, že máme prasata a slepice. 5 žravých dětí (naše a sousedovic) prostě nestíhaly 🙂
Další rok už jsem si dávala pozor, aby byl ten kus jen jeden, anžto nějaké dýňové recepty tenkrát nekolovaly. Před chvílí jsem vytáhla z trouby dýňový perník (1944), k obědu byly hranolky z hokkaida 😋😎
Ten kompot moje maminka dělávala. Měli jsme to rádi. Nějaké ovoce se moc koupit nedalo, na vesnici měl každý jen to, co mu vyrostlo doma na zahradě.