KVÁKÁRNA XLV.

Nastal čas cuketí.

Tak tu máme jeden recept na cuketový kompot.
4 kg cuket (nejlepší jsou žluté)
1 kg cukru
2 dl octa
2 l vody
1  citron
svitek skořice
ananasová tresť (asi 10 kapek)
Cukety (klidně i přerostlé) oloupeme a zbavíme jadérek.
Dužinu nakrájíme na kostičky asi  2 x 2 cm, které dáme  do mísy a zalijeme je vodou s octem. Necháme 1 den  odstát,  občas  promícháme, aby to nahoře neosychalo.
Po 24 hodinách přelijeme do hrnce, přidáme cukr a skořici a vaříme tak dlouho, až cuketa přiměřeně změkne – cca 30 minut.
Cuketové kostky vybereme cedníkem a roztok odpaříme cca  na 2/3 objemu spolu s plátky z citronu. Nakonec přidáme  ananasovou tresť (může být i pomerančová) a přecedíme. Cuketu naskládáme do sklenic,  zalijeme nálevem a uzavřeme. Sterilujeme 20 minut  na  80°.
Pamětníci vi vzpomenou – takhle se v dobách minulých nakládala dýně.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: KVÁKÁRNA XLV.

  1. jarybarka napsal:

    Jo tak při pročítání receptu mi ta dýně hned naskočila.
    Máma ji takto dělávala a já jí měla ráda.
    Už je to spousta let,tak nevím jestli bych z ní měla ještě ten požitek i dnes.

  2. bozena.fialova napsal:

    Sami jsme kompot z dýně nikdy nedělali, bylo dost jiného ovoce. Ale moc dobře si pamatuji, jak lidi sháněli (často marně) ananasovou tresť, protože dostali-li v prodejně nějakou, většinou skončila „pod pultem“ hned vedle pracích prášků, mýdel Fa… (Seznam lze bohatě rozvinout.) 🙂

  3. Francizska napsal:

    Tak tyhle kompoty mne minulý. A cukety, ty žluté obzvláště miluji. A vždy se na ně moc těším.
    Žabička je nádherná.

  4. Jiřina napsal:

    V mládí jsem se takových kompotů nadělala, moc nám to chutnalo, raději s ananasem.
    Pro mne krásná vzpomínka. Zajímavé, teď mě to ani nenapadne udělat.

    • kvetula.v napsal:

      S ananasovou, nebo pomerančovou trestí – dařilo se mi ji koupit celkem bez problémů. Kompoty i džusy. Tenkrát nějaká mrňavá hokkaida nikdo neznal a když se urodily 3 oranžové obrdýně 30-45kg, byli jsme rádi, že máme prasata a slepice. 5 žravých dětí (naše a sousedovic) prostě nestíhaly 🙂
      Další rok už jsem si dávala pozor, aby byl ten kus jen jeden, anžto nějaké dýňové recepty tenkrát nekolovaly. Před chvílí jsem vytáhla z trouby dýňový perník (1944), k obědu byly hranolky z hokkaida 😋😎

  5. Imelda napsal:

    Ten kompot moje maminka dělávala. Měli jsme to rádi. Nějaké ovoce se moc koupit nedalo, na vesnici měl každý jen to, co mu vyrostlo doma na zahradě.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..