600 g libové vepřové plece
lžíce sádla (nebo olej)
větší cibule
4 PL rajského protlaku
200 ml šlehačky
cukr, sůl, bílý pepř
větší špetka tymiánu
3 namleté nebo tlučené hřebíčky
300 g paprik
podle chuti i citronová šťáva
lžička škrobu (pouze na případné zahuštění)
Na rozehřátém tuku necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, přidáme protlak a lžičku cukru a 4 – 5 minut restujeme. Podlijeme trochou horké vody, vlijeme šlehačku a za stálého míchání dobře rozvaříme. Vložíme maso nakrájené na kostky, osolíme, přidáme koření a za občasného míchání dusíme téměř do měkka. Pak přidáme na proužky nakrájené papriky a dodusíme. Omáčku podle chuti dochutíme solí, cukrem, případně i lžičkou citronové šťávy (má být sladkokyselá) a je-li příliš řídká, přidáme v trošce studené vody rozmíchaný škrob a ještě krátce povaříme. Se škrobem opatrně, roztok přidávat po kávových lžičkách a neuvrhnout ho do omáčky najednou, rychle zahušťuje.
Poslala Fialka: „Jako přílohu jsem zvolila „dvouminutová“ vřetánka, lahodná omáčka se na ně krásně nabaluje“ 😀
Inu, co na to říct? 🤔 No – ze to vypadá,
jako všechno od Bozenky, báječně. Bezva inspirace. Teď, co jsme doma, hledám recepty, protože není problém uvařit – problém je CO uvařit. Zatím je to v pohodě, zahrada dává zeleninu, tak se vždycky něco najde.
Velice lákavé a z dostupných surovin. Brzy bude. Rovněž nemám problém uvařit, ale horší je vždy CO uvařit. Na to je ale Bramboračka jednička.
To by se mi líbilo – vepřové mám ráda – ani ta vřetanka by nevadila😋
Fialko, ty mi dáváš. Mám to taky tak – CO furt vařit? Tady mě zaujal ten hřebíček. To musím zkusit.
Já k tomu zvolím rýži, jo?
Jak je ctěná libost, jak říkáme my Angličané. 🙂 Určitě to bude
i s rýží výborné.
Mňám. Je to moc pěkné na pohled.Chutnat taky bude.Já taky s rýží.
Jen nevím co dřív.Jsou tady teď takové lákavé dobroty.