1 ks králík
150 g slanina
1/2 hlávky zelí, menší
1 ks velká cibule
2 ks paprika čerstvá, ideálně zelená a červená
1 ks větší nebo dvě menší rajčata
2 ks barevné feferonky
2 stonky řapíkatý celer
pár lístků libečku
1 PL sádlo
1 PL olej
sůl
paprika sladká
pepř
voda
Zeleninu opereme, osušíme a nakrájíme nahrubo a slaninu na kostky.
Králíka naporcujeme na jednotlivé porce, opět opereme, osušíme a okořeníme solí, pepřem a paprikou. Další koření bych nepoužíval, máme zeleninu, slaninu a libeček a to dodá bohaté aroma a chuť.
A jdeme vařit. Na lžíci oleje není potřeba víc opečeme králíka jen aby se zatáhl ale není nutné ho tam trápit dlouho.
Lehce opečené maso si vyndáme a do toho výpeku dáme slaninu a cibuli. Slanina začne dávat potřebný tuk a aroma a cibule sklovatět.
V kuchyni to voní až k sousedům a sousedka se ptá manželky co vaříme. No a žena jí povídá – člověče já nevím Pepa zase čaruje a já se jen těším. No a nastal čas na zeleninu.
Když se nám zelenina trochu orestuje a podusí a vidíme, že už se tam vejde i králík, přidáme poctivou lžíci sádla. Ale komu se zdá moc, může dát jen ošizenou.
Narovnáme maso, není potřeba podlévat, ale pokud to přece jen je trochu málo šťávy, dáme půl hrnku vod. Asi tak jak je nafocené.
Teď už jen zapnout remosku a můžeme jít na hodinu a půl třeba na počítač a koukat co je nového ve světě. Samozřejmě tohle vše jde dělat do pekáčku a místo remosky použít úplně stejně troubu. Jen troubu nastavit na 170 a potom zkontrolovat čas, ale bude to tak stejné.
Dnes máte recept od pana Josefa
Tak toto tučně ano! Králíků hodně a pořád vymýšlet, jakou úpravu… zkrátka králík stokrát jinak a tento recept je stoprvní. Včera jsem dělala králíka na pórku, kořenila saturejkou a výpek zjemnila smetanou, pečené brambory k tomu. Takže tento víkend králíka vynechám a následující bude podle pana Josefa, použiju remosku a bude to pochutnáníčko. Už jen při čtení receptu se mi sbíhají sliny, pan Josef umí krásně psát. Hned je poznat autor receptu.
Přesně… při čtení slintám, autor je hned poznat, dokážu si představit, jak se pan Josef s těma surovinama mazlí, jen ty králíky nejím …
Králíkaw, pořád jenom králíka… miluju králíka…králičí polívku od mamky, pajšl, pečenýho na česneku a na mrkvi..hlavičky na cibulce…
Člověk se neustále dovídá něco nového, o pajšlu z králíka a hlavičkách na cibulce jsem dodnes neměla tušení, oboje u nás vždy skončilo v polévce. A pokud bych nějakým nedopatřením získala pěkného ušáčka, asi by oboje skončilo stejně,
jak jsem zvyklá.
hlavy na cibuli jsou delikatesa…to sedíš,bereš si je z mísy a pěkně rukama obíráš, zaprasená jsi od ucha k uchu,ruce olízané až k loktům a jak to sbližuje jedlíky…
Řekla bych, že pan Josef si to v kuchyni vysloveně užívá, proto je každý jeho recept vymazlený. Králíka nemám a odmítám kupovat ty podměrečné chcípáčky, které prodávají, ale myslím, že by tahle úprava slušela i kuřecím stehnům, takže vyzkouším.
Nutrie by taky nebyla špatná….kdyby byla.
Jó, nutrie! Kdyby byla… Kde jsou ty časy, kdy je choval můj děda.
Joooo… kdyby byla… dávné vzpomínky 😋😋
Nechci dráždit hada bosou nohou, ale dvě myši jsou v mrazáku.
Králíka nemusím, ale nutrie je něco jiného. Takže bude na zelí.
Remosku nemaje, bude v troubě.
Ó, nutrie! Tu bych mohla kdykoliv a jakkoliv upravenou.
A Bláhovečce ty dvě myšiši v mrazáku upřímně přávidím. 🙂
Zelenina pustí šťávu, králík bude hezky šťavnatý a dobře ochucený. Na rozdíl od nutrií, mám možnost koupit hezkého ušáka z domácího chovu, takže recept ukládám, při příštím nákupu vyzkouším, neboť v remosce peču ráda. Ale do té doby bych asi taky prubla v této úpravě zkusit kuře, nebo vepříka a bude možnost porovnání.
Skvělé čarování Pepo👍😋😎
Recepty pana Josefa se čtou jako román. Králíci mám dva (tedy už necelé, předek z jednoho byl minuly týden načerno), tak prubnu tenhle recept. Jen tuky vyměním za máslo.
Zrovna dnes jsem viděla v TV nějaký“dokument“o novém farmáři v Austrálii a on měl na svých pozemcích přemnožené zdivočelé králíky.
Za pomoci nějakých maníků a fretky je chytali do pastí pro PSY.Málem mě kleplo.
Ten novofarmář byl kuchař a tak řekl,že je uvaří pro ty dva.Oni se ošívali,že to nikdy nejedli!
Když je měli na talíři mlaskali si.Já s nimi ale na sucho😋
Nemám přísun a podobně jako Boženka v marketu nekoupím
Už jsem tam nad mrazákem stala natahovala ruku,že ho koupím ale ne nešlo to.
Měla jsem jednoho buclatého velikého a skvělého před pár lety a ještě znovu za něj děkuji🥰.
Děkuji všem, zase jsem se rád na Vás podíval (obrazně jen tak na počítači) . Přeji všem krásné pohodové dny a doufám,, že nikdo není v záplavové oblasti. Jednou jsem to zažil a stačilo. Chudáci kdo to prožívají. Tak zase někdy nashledanou.
Jeeeje , to chci !! Děkuji za vynikající recept