(3877) Cuketový džem se zázvorem

1 kg oloupané a očištěné cukety
2 větší nebo 3 menší citrony
30 – 60 gramů čerstvého najemno nastrouhaného zázvoru
želírovací přípravek
cukr

Nahrubo nastrouhanou cuketu dáme do hrnce se silnějším dnem, přidáme šťávu z citronů a necháme pomalu pod poklicí podusit do měkka. Mícháme, ať se nepřipálí – trvá to cca 20 minut. Ke konci jsem přidala asi půldecku jablečného moštu, zdálo se mi to suché. Až je cuketa měkká, přidáme zázvor, promícháme a vypneme sporák.
Teď máme dvě možnosti – buď hmotu rozmixovat, nebo nechat být – my raději s kouskama.
Dál už pokračujeme podle návodu na obalu zvoleného želírovacího přípravku (Pektogel, Gelfix…?) Já jsem měla Gelfix klasik 1:1, takže 1 kg cukru na 1 kg cukety a na závěr jsme přidala doporučené 2 KL kyseliny citronové. Naplnit skleničky, na pár minut obrátit dnem vzhůru a máme hotovo. Bylo z této dávky 6 malých skleniček (tak akorát na vyzkoušení myslím), krásně husté a pěkně pikantní – já jsem dala 60 gramů zázvoru, možná by stačilo i míň, kdo nerad ostré.

Poslala adela.adale: „Kdysi jsem dělala hruškový džem se zázvorem a ten mi moc chutnal na koláčích od Jany 59, je to podobné a cuketa není poznat. Kdo má raději míň cukru, tak ať použije želírovací přípravek 2:1, t.j. na kilo cukety půl kila cukru.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře: (3877) Cuketový džem se zázvorem

  1. jarybarka napsal:

    To bych mohla vyzkoušet. Jednu delší cuketu jsem nedávno dostala a zázvor mám ráda. Děkuju za inspiraci.

  2. Vera M. napsal:

    Beru !!! Akorát musím vše koupit

  3. kvetula.v napsal:

    Není všem cuketám konec, ale zatím mi zbyde kus kyje, tak pokrátím a vyzkouším. A jsem v pokušení vyzkoušet z hokkaida – ty mám tři 😉😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..