Do komentářů u receptu Sharka napsala: „…a maďaři ho dělaj na paprice jako slepici…je to taky moc dobré a hlavně rychlé a s tarhoňou výborné…“
Recept poslala Květoslava:
Dostala jsem malý oranžový patizon. Hodně vyzrálý, slupka tvrdá, na řízek nevhodný kvůli špatné manipulaci, ale pro dva velký dost.
Osmažila jsem cibulku, zaprášila paprikou, chviličku orestovala, vhodila na kostky nakrájený patizon, trochu pepře a podlila troškou vývaru. Dusila a hlídala. Když začal měknout, zaprášila hladkou moukou, promíchala, zalila 12% smetanou a provařila. Nakonec trochu dosolila. Kdo by na začátku podlil vodou, měl by hned trochu přisolit.
Důležité je první podušení jen chvíli, protože při prováření smetany dál měkne. S tarhoňou to fakt bylo výborné😋
Jestli narazím na patizon, tak určitě udělâm. Ani zvzůreček netřeba😋
Teda přiznám se,že by mne to nenapadlo,ale vyzkoušet se může všechno..
to je super, že jsi to zkusila…mám radost 😀
PS: dělají tak i dýně…jen omáčku mají hustou a je v ní část té dýně pomixovaná, a zbytek ty kostky..taky k tarhoni a ještě to sýpnou mletou paprikou…někdo pálivou někdo sladkou nebo uzenou..já teda pálivou , uzená mi k tomu moc nešla..
Další námět na využití disku. A vypadá to hooodně dobře, vidím to na někdy příští týden. Dnes jsem dělala tykvové noky (1936) a vzpomněla jsem si na moje UPB s opraženou slaninou s cibulí. Jen jsem na talíř přihodila trochu kysaného zelí a olizovali jsme se až za ušima.
Jo a noky byly z máslové dýně.
Na paprice dělám květák, s kolínky. S tarhoňou nějak nejsem kamarád.
Moje maminka dělávala květák s telecím na paprice a k tomu domácí nudle. Tak to je moc dobré
Květák na paprice s těstovinami dělávám, když není poctivý český. V trojobalu cizinu nedělám – ta chuť je prostě jiná, tak nastupují i jiné úpravy. Ale tarhoňa tentokrát uspěla (poprvé jsme ji před pár lety zavrhli oba).
Tak tohle mě nikdy nenapadlo, ale určitě vyzkouším.