KVÁKÁRNA XLX.

Víte, že v neděli 29.9. je Světový den srdce?
Srdce je všeobecně symbolem lásky.

Naši předkové se domnívali, že srdce je sídlem citu, myšlení a duše.

Může  být také symbolem odvahy.

„Srdeční záležitost“ se obvykle týká mimořádně blízké osoby či zvláště milé věci.

„Nepokojné srdce“ prý mívají osoby neklidné, těkavé a  nestálé.

Srdce zvonu je volně zavěšené závaží, které „bije“ do zvonu.

Srdce je také červená barva v karetních hrách.

A pár zajímavostí o srdci fyzickém:

Čím menší živočich, tím je jeho srdeční frekvence rychlejší. U mláďat bije srdce rychleji než u dospělých jedinců. Srdeční frekvence plejtvákovce je asi 9 úderů za minutu, slona 25 stahů za minutu, u člověka  je to 70 stahů za minutu. Vrabec má tepovou frekvenci 500 stahů za minutu, rejsek 600 stahů za minutu, letící kolibřík dokonce 1200 stahů za minutu.

Co myslíte, jak často tlouklo srdce dinosaurům, když velcí sauropodní dinosauři jako byl Giraffatitan měli obří srdce, jejichž hmotnost zřejmě dosahovala až kolem 200 kg a průměr kolem 1,5 metru?  Objem krve v těle u těchto dinosaurů mohl dosahovat až kolem 3000 litrů.  U známého teropoda rodu Tyrannosaurus srdce dosahovalo velikosti mikrovlnné trouby (asi 75 x 50 cm) a bylo tak zhruba 100–150krát větší než lidské srdce.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: KVÁKÁRNA XLX.

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Za námět děkuji Saše, tentokrát jsem měla úplně vymeteno.

  2. jarybarka napsal:

    A mezi tím výčtem by myslím mělo být i „zlomené srdce.💔“
    Každý ví o co jde a leckdo tento úraz zažil.Je velmi bolestný tím spíš že vám ho provede osoba velmi blízká.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Zlomené srdce měla moje maminka. Doslova. Protože syndrom zlomeného srdce nebo též Tako-tsubo syndrom je poetické pojmenování stresové kardiomyopatie. Je to stav náhlého srdečního selhání napodobujícího infarkt myokardu, kterému předchází negativní emoce ve smyslu náhle vzniklého smutku, žalu či strachu. Vyskytuje se převážně u žen. Srdce v tu chvíli čelí prudkému náporu stresových hormonů, zejména adrenalinu, které způsobují dočasné oslabení srdečního svalu.
    A proč Tako-tsubo? Slovo Tako-tsubo pochází z Japonska a označuje speciální koš japonských rybářů, určený k lovu chobotnic. Při stresové kardiomyopatii se mění tvar levé srdeční komory a japonským lékařům, kteří tento syndrom popsali poprvé, připomínal tvar komory právě onu zmíněnou past na chobotnice .

  4. bozena.fialova napsal:

    Odvážný má srdce lví, zbabělec srdce zaječí, bezcitný srdce jako kámen, vstřícný srdce na dlani, jsou i tací, že by se o ně rozdělili, při leknutí se někomu málem zastaví, jinému spadne do kalhot, dalšímu bije jak splašené, při zradě bolí… A ruku na srdce, co se týká věrnosti a lásky, leckteré lidské se nevyrovná srdci psímu.
    Ke Světovému dni srdce se asi sluší připomenout Christiaana Barnarda, který jako první provedl úspěšnou transplantaci srce, operaci, která do dnešních dnů už zachránila tisíce životů..
    Co se týče „srdečních záležitostí“, každý z nás nějaké má, někdo pár, jiný mnoho, s některými se netají, jiné si chrání jako svoji třináctou komnatu, do které nenechá nikoho jiného nahlédnout. Buďme za každou vděčni a opatrujme si je, ať nám všem přinášejí samou radost.

  5. a.rena napsal:

    A nedejbože, když má někdo srdce vyprahlé bolestí. To se pak těžko hledá způsob, aby si zase poskočilo radostí.

  6. Nella napsal:

    No a moje srdíčko si před necelými třemi týdny poleželo pět hodin na operačním stole a vyšlo z toho dost blbě. Nechci tady otevírat smutné věci, ale při slově srdce mi teď automaticky naskakuje toto. Ale jinak je to krásné téma, srdce má opravdu mnoho vrstev❤️

  7. kvetula.v napsal:

    Hezky jste tu ty srdeční stavy probraly – už snad není co dodat🩷👍
    Já se zamyslela nad tepovou frekvencí letícího kolibříka – minuta má 60 vteřin, kdo stihl takovou rychlost spočítat? On tedy i velmi rychle kmitá křidýlky…. Stejně je příroda velmi moudrá a dokáže každému přidělit to, co pro život potřebuje😎

  8. kvetula.v napsal:

    Nelle držím palečky, ať je ještě dlouho mezi námi a všem, kdo mají jakékoliv problémy se srdíčkem, ať se jich co nejdřív zbaví! 🩷😎

  9. Nella napsal:

    Děkuji všem za milá a povzbudivá slova a panu Josefovi musím říct že mám stejné štěstí jako jeho paní, mám skvělého manžela a nikdy mu nepřestanu být vděčná za vše co pro mě dělá. Před panem Josefem smekám pomyslný klobouk🎩

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..