(3890) Bigos

3 lžíce sádla
200 g anglické slaniny
3 bobkové listy
3 cibule
200 g klobásy
100 g žampionů
600 g vepřového masa
100 g nakrájená rajčata
1 lžíce mleté papriky
10 ks sušených švestek
1,5 l vody
250 g čerstvého zelí
250 g kysaného zelí
majoránka
mletý pepř
drcený kmín
nakrájená listová petržel

Ve větším kastrolu osmažíme na sádle nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme. Ochutíme bobkovým listem, přidáme pokrájenou klobásu a žampiony a chvíli restujeme. Pak přidáme na kostky nakrájenou vepřovou plec a zarestujeme. Ochutíme sekanými rajčaty, kmínem, solí, pepřem a mletou paprikou. Přimícháme nakrájené sušené švestky a na proužky nakrájenou červenou papriku, zalijeme vodou. Dále přidáme kysané i čerstvě pokrájené zelí.
Na mírném plameni za občasného zamíchání pomalu dusíme do měkka. Před koncem  dokončíme majoránkou a promícháme.
Podávat můžeme teplé i studené s čerstvým chlebem ozdobené sekanou petrželí.

Poslala Imelda: „Našla jsem několik receptů na Bigos, nakonec jsem se rozhodla, že ho uvařím podle receptu od Romana Pauluse. Suroviny jsem tam dala všechny, jen jsem ještě přidala na proužky nakrájenou červenou papriku. Protože jsem to vařila jen pro 2 až 3 osoby, nic jsem nevážila, dávala jsem vše od oka a přiměřené množství.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (3890) Bigos

  1. a.rena napsal:

    Jediné, co tam nedám, jsou šušené švestky. Ty sním zvlášť. 😉 Dobrý recept jsi vybrala Jaruško.

  2. lakysa22 napsal:

    Šůfestky by mi nevadily – fšecky inkredence mám, jen to čerstvý zelí ne. No, uvidíme, ale vypadá to dobře.👍

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Já to nikdy nejedla, tak bych potřebovala vzůreček, než to zkusím uvařit….

  4. kvetula.v napsal:

    Švestka tomu určitě dodávají jinou chuť, ale mám tu jeden sáček a ten si nárokuje mužskej do jahelníku 🤷‍♀️ Věřím, že i bez nich to bude olalááá , inkredence mám😋😎

  5. Francizska napsal:

    Miluji cokoliv z kysaneho zeli. Mame nalozene, pristi tyden bude hotove.

  6. bozena.fialova napsal:

    Od krouhání zelí na naložení mi nezbylo, ale zítra hlavičku koupím a stvořím nejen bigos, na který jsem už dřív slyšela samou chválu, ale i variaci (z kuřecích stehen) králíka na hlávkovém zelí podle pana Josefa. A do bigose jako Jaruška vrazím i ten paprikový lusk, je to k nevíře, ale pořád ještě sklízím čerstvé.
    Díky za recept. 🙂

    • a.rena napsal:

      Taky ještě máme keříky s paprikami. Rajčata jsem obrala poslední v sobotu. Jo a toho králíka na zelí, Boženko, udělej. Já jsem ho spáchala hned po uveřejnění receptu a olizovali jsme se až za ušima. Na ten bigos si dělám zálusk už dlouho, ale nikdy jsem se neodhodlala. Toto je výzva.

    • Imelda napsal:

      Našla jsem celkem 4 recepty na Polský Bigos. V jednom je jen to základní, maso zelí čerstvé a zelí kysané, klobása. V dalším je totéž a červená paprika a v tom třetím zase k zelí a masu přidávají žampiony. Ty švestky tam přidal sám Roman Paulus. A ty houby, jak píše „59“, by se tam určitě hodily.

  7. Devetapadesatka napsal:

    Já, ač mi nevadí kombinace ovoce s masem, bych stejně jako děvčata švestky vynechala. A naopak bych si tam uměla představit – vzhledem k tomu, ze rostou – pár hub. A za mě určitě konzumovat horké.

  8. Vera M. napsal:

    Jj, to jsem párkrat jedla přímo v Polsku na návštěvách . Vynikající ze skopového a k tomu podávali jejich výborné kluski knedlíčky . Ted jsem mimo republiku , ale první , co si doma ukuchtím, bude tento bigos. Miluju zelí závidím Hance celý zelák . Budu si teprve nakládat , ale jen pětilitrovou sklenici .
    Díky za podrobný recept 🤗

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..