Milovníci čokolády se zřejmě rozhodli zaplavit svět svátky čokolády, a tak můžete slavit Mezinárodní den čokoládových dortů (27. ledna), Mezinárodní den horké čokolády (31. ledna), Mezinárodní den tmavé čokolády (1. února), Mezinárodní den čokoládové zmrzliny (7. června), Mezinárodní den čokoládového pudinku (26. června), Světový den čokolády (7. července), Den mléčné čokolády (28. července), Mezinárodní den čokolády (13. září), Mezinárodní den bílé čokolády (22. září), Mezinárodní den čokoládových cupcakes (18. října) anebo Den čokoládových cukrovinek (28. prosince). Nás ale zajímá jeden jediný – Čokoládový den (28. října).
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost, jejíž původ je zahalen mýty a tajemstvím. Historie čokolády začíná ve střední Americe dávno před příchodem Evropanů, kdy kakaové boby pěstovali Mayové a Aztékové. Sám název čokoláda je pravděpodobně odvozen od aztéckého slova xocolātl (čteno šokolatl) – hořké pití.
Základem čokolády jsou kakaové boby, které patří k přirozeným zdrojům antioxidantů a k superpotravinám. Indiáni je nazývali pokrmem bohů.
A tím se dostáváme ke kladům čokolády. Zajisté víte, že čokoláda je zelenina. Nevěříte?
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů a cukru – boby jsou zelenina.
Cukr se vyrábí z cukrové řepy – řepa je zelenina.
Závěr č. 1: Čokoláda je zelenina.
A jdeme dál…
Do čokolády se přidává mléko – mléko je zdravé.
Zelenina též.
Závěr č. 2: Čokoláda je 2x zdravější než samotné mléko nebo zelenina.
A dále…
Čokoláda je dobrá proti stresu!
„STRESSED“ se čte obráceně: „DESSERTS“
Tak si v pondělí oslaďte den…
V pondělí je svátek, takže se omlouvám, recept asi spíš nebude.
Nevadí – jen napiš, kde si můžem vyzvednout tu čokoládu..🤣
nenapíše, vyrobí mlhu 😀
Beru zpět…..pondělní recept bude v neděli, protože pro vás budu mít prima snídani.
Tak to už se těším. Jsem zvědavá, jestli mi dokážeš receptem vzít moji snídani – čtyřdecový hrnek mléka. 😉
To asi ne….
Jo, tu můžu, ale jsem hooodne mlsná. Tmavá čokoláda se solí, karamelem, s pomerančem nebo s malinami…. Nugatove lanýže…. V Bruselu jsem si ji užívala. Tam je dobre to, ze v těch fakt drahých čokoládovnách měli vždycky rozkrájené ty drahé bonbóny na ochutnávku. Však taky jeden stal třeba 2-3 eura, ale stalo to za to. A ty krásné věci před Vánocemi nebo Velikonocemi, to přecházel zrak.
Čokoládu já můžu, a to hodně! Miluju hořkou. Ale narozdíl od Jany s ovocem ne-e. Nejvíc samotnou, i plněná může být (teda bez toho ovoce, např. karamel, kávová náplň…). Když byl syn služebně ve Švýcarsku – ó, to byly hody! A taky mám ráda kakaové boby. Ty dokážou skvěle uspokojit chuťové pohárky, když mě honí mlsná a nevím na co. Zelenina se má jíst téměř bez omezení. No ne?
kakaové boby si občas koupím a chroupu..moje top je rubby čokoláda a nebo matcha..z těch barevných..ale jinak vítězí hořká..samotná..ale odzkoušeno mám s chilli,se solí, i ty ovocné, oříškové…s karamelem..s kardamomem..
malej čtvereček ke kafi..nohy nahoře a klídek..:-D
Taky jsem velký milovník čokolády, ale žabička vypadá že se nepodělí 🐸🍫
Tos neviděla tu druhou, co jsem udělala. Ta by tě rovnou kousla. 🐸
Konkurujes zubatym bruntalskym zabickam?
Asi jí bylo jasné, že se nahrne spousta milovníků čokolády, tak hned dává najevo, že si ji uzmout nedá 😕
Hlásím se do klubu milovníků čokolády. Ani se nedivím, že těch čokoládových svátků je tolik. Je to opravdu superpotravina, pokud je v co nejčistší formě. Jak je tam přidána spousta cukru a dalšího balastu, nechutná mi to. Kakaové boby jsem ještě neochutnala. Oblibujeme hořkou 85%. Jak píše Šárka, stačí jedna kostička ke kafi a blaho nejvyšší. 90% nám koupil synek, ale ta už nám moc nechutnala. Se solí, nebo karamelem není špatná, ale už je tam moc přidaného cukru, tak to jen občas.😎
Já se přiznám, že ani ta pětaosmdesátka pro mě už moc není. Já tak do 70%.
Taky mám ráda tak do 70%, jak je to víc, už to není ono.
Mám ráda tu se solí, a se zázvorem a citronem.
Krásné a poučné čtení. Co se týká čokolády, možná to není úplně ok, ale já jen mléčnou
Já mám rada Lind 85%. 90% už na mě bylo moc trpké, 70% v pohodě. Ale přiznám se ze někdy se sprasím i Milkou. No jo, ke zdravému mlsání to má daleko, ale občas si tělo žádá tu nálož cukru. Teď už ale držím od srpna dietu, takže nic takového nepřichází v úvahu a do budoucna taky ne, ty kila by na mě naskákaly zpátky a to nechci. V tomto věku jdou ty kila dolů zatraceně těžce.
Nelli, pokud si dáš jednou za čas kostičku hořké, nic se nestane. Chce to ale tu 85 a té stačí málo. Držela jsem dietu pod dozorem nutriční poradkyně a ta s tím byla úplně v pohodě. A navíc – žijeme jen jednou, ne? 💃🏻
Taky mám nutriční poradkyni, bez ni jsem to zkoušela ale výsledek se nedostavil. Já si tu Milku dala jen výjimečně, ale mám už 10 let problémy s klouby, 6 let jsem na francouzských holích, takže i větší pohyb mi chybí a věk tomu taky nepřidává. Zachraňuje mě kolo, tam se rozhýbou klouby, jsem na čerstvém vzduchu. A s tou vysokoprocentní čokoládou to mám taky tak. Jednu až dvě kostičky maximálně, ono se ji ani víc sníst nedá. Má intenzivní chuť, takže k blaženému pocitu stačí troška. Neznám moc lidí co by neměli čokoládu rádi 😋🍫
Znáš mě. Já o ni moc nestojím. Mléčnou nejím vůbec a vysokoprocentní hořkou asi tak jeden čtvereček za 3 měsíce.
Moje dcerka čokoládu nemusí. Jí jen určitý druh bílé a i to jen zřídka. No alespoň zbyde víc pro nás. Nevím, kdo jí poradil, ale letos nám tam nakoupila výbornou čokoládu 😍😋. My máme problém se v těch španělských orientovat, tak si pro jistotu vozíme z domova.
Jablíčka a čokoláda, opravdu krásné témata, moc chválím. A žabičky to dovedly k naprosté dokonalosti👍🐸
Sladké nemlsám skoro vůbec, ale čas od času mě přepadne neodolatelná chuť, takže si zahřeším. A je jedno, jestli je to kvalitní čokoláda mléčná, hořká nebo čtvereček z té na vaření, ale na vrchol blaha mě pozvedne dobrý nugát. Hústa dostanou, o co žadonily a dají mi zase na dlouhou dobu pokoj. 🙂
Já to samé, moc tomu nedám . Ale kdysi ano . Když si vzpomenu na tu hořkou s mandlemi v červeném obalu , tak to byl kdysi Top
Taky se přidávám k milovníkům čokolády.
Hořká 70% a výš.
Když ji koupím tak mi taky stačí jeden čtvereček ale několikrát denně 🤣😂
A taky záleží na velikosti těch čtverečků 🤣. Kdo máte nějakou možnost, vyzkoušejte belgické pralinky, rozhodně to udělejte. Já je mám radši než švýcarské, jenom mi pramínek odešel spátky do Belgie 😥. A osobně nepovažuji Lindt za žádnou skvělou čokoládu, nevím, prostě jsem asi divná, většinou mi nechutná.
Tak kdybys Lindtu náhodou dostala větší množství, nepřemàhej se a pošli na Bramboračku, my se tu podělíme…
🤣🤣