(3906) Srbské ražniči

na dvě porce
300 g vepřové pečeně
2 PL oleje
vepřová šťáva
2 KL moučného másla
hořčice
sůl a pepř
worcester
paprika čerstvá
feferonka čerstvá
jarní cibulka

Nejprve si připravíme maso. Mají být na jednu porci 3 ks tak 5 dkg. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a lehce potřeme hořčicí. Tenhle postup prosím, hořčici naposled.

(U toho masa mám rozehřátou vepřovou šťávu a moučné máslo. Dříve se každá minutka podlévala vepřovou šťávou neochucenou a nesolenou. Jen se kosti vypekly, šťáva se vysmahla a hlavně ten výpek co byl na krajích pekáčů se stíral do šťávy v něm byla ta síla. Přecedila se a dala na minutplac a používala se. Já si ji dělám do zásoby a dávám si ji zamrazit a potom si vyndám kostku, rozmrazím a je to. Moučné máslo byla další nezbytná součást minutek. Lehounce šťávu zjemnilo a malinko zahustilo. Máslo se nechalo povolit – přepustit a přidala se hladká mouka v poměru na kostku másla polévková lžíce, nechalo se ztuhnout a podle potřeby se kousek ubral. Tolik k surovinám surovinám.)   

Okořeněné maso potřené hořčicí si naskládáme na sebe a necháme odpočinout. Na to stačí doba než si uděláte brambory a připravíte další suroviny.
Na jemné proužky nakrájíme  papriku, feferonku a malou jarní cibulku.
Dáme si rozpálit pánev a začneme opékat maso. Na každé straně tak dvě až tři minutky.
Když jsme maso opekli, dáme ho na pánvi stranou a nasypeme pokrájenou zeleninu.
Necháme  trošku orestovat tak na křupnutí, protože tam ještě chvíli bude. Zatím máme na pánvi jen nepatrné množství oleje ten se ztratil ve výpeku a máme tam skoro sucho a tak přidáme vepřovou šťávu. Přivedeme  k varu a dáme tam moučné máslo.
Promícháme ono se nám to krásně spojí, rozložíme maso po celé pánvi pěkně prostříkneme worcesterem tak nejméně pět střiků a necháme to tak minutku dvě prohřát, provonět a pěkně spojit. Ochutnáme, možná dosolíme a jdeme na to.

Recept od pana Josefa

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (3906) Srbské ražniči

  1. a.rena napsal:

    To jsem si mohla myslet – pan Josefa další dobrota zapříčiňující prudký Pavlovův reflex.😋 A ještě k tomu takto poránu,kdy člověk vypije hrnek mléka a myslí si, jak je mu dobře. 😉

  2. jarybarka napsal:

    Tak já posnídala domácí bagetu mortadelu a hrst šery rajčátek + kávu.
    Jenže při čtení toho receptu jsem stejně dostala chutě.
    Dnes bylo v plánu vepřové tak uvidím co vykouzlím😉

  3. Vera M. napsal:

    Podle fotky jsem si myslela , že je tam i zelí . Zajímavý nápad schovat si šťávu do mrazáku a odebírat kostky . To určitě budu používat . A zajímavý postup přípravy .
    Určitě moc dobré . Uvařím

  4. 60anda napsal:

    No tak já jdu, tohle si nemůžu nechat ujít

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..