KVÁKÁRNA LX.

Syrovátkové  proteiny mají vysoký podíl bílkovin z mléka krav,  pasoucích se na pastvinách.  Díky přirozené travnaté potravě mají krávy méně zdravotních komplikací a produkují tak pouze vysoce kvalitní mléko plné bílkovin. Zároveň  proteiny mají nízký podíl sacharidů a tuků a obsahují celé spektrum aminokyselin. Kromě toho, že výborně chutnají, nabízí proteiny i vysokou biologickou hodnotu, která je navíc obohacena o trávicí enzymy, vitamíny a minerály.

Většina práškových proteinových doplňků je v takové podobě a úpravě, aby vydržely tepelné úpravy, takže i když obvyklou formou použití jsou koktejly, dají se  přimíchat třeba do kaše nebo do  těsta na palačinky, lívance či wafle.  Dá se z nich udělat zmrzlina, různé raw cukroví, ale i pizza (30 g proteinu bez příchuti, 1 vejce,  3 lžíce bílého jogurtu,  1,5 hrnku ovesných vloček, 1 lžíce oleje, sůl a pepř).

Já sama jsem protein nikdy nepoužívala, ani na hubnutí ani když jsem chodívala do posilovny, natož k vaření –  tak jsem zvědavá, jestli se v komentářích někdo o nějakou zkušenost podělí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: KVÁKÁRNA LX.

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Evo, já vím, že láhev, ve které se ten protein provává v Česku vypadá jinak, ale to se mi AI nepodařilo vnutit. (Možná by se podařilo, ale nebyl čas.)

  2. Devetapadesatka napsal:

    Ja jsem bílkovinu dost používala, kdyz jsem hubla. Zjistila jsem, ze stravou do sebe nedostanu tolik bílkovin, kolík potřebuji.
    Přisypávám si ji občas do jidla , nebo si ji jen rozmíchám ve vodě. Kupuji si ji v lékárně, je v kombinaci s kolagenem.

  3. Francizska napsal:

    Ja s tim nemam zadne zkusenosti. Diky za osvetu.

  4. jarybarka napsal:

    Taky jsem ji dříve nepouživala,ale na delší výlety na kole nebo jako svačinku na ryby jsem kupovala proteinové tyčinky.Jenže ty jsou za a/drahé za b/ s přidanýma éčkama a sladké a nejsou zdaleka tak dobré jako ty domácí.
    Zkoušela jsem do nich i pistácie a dobrý.Vymyslete další vylepšení.

  5. bozena.fialova napsal:

    Nevím, jestli můj nápad patří spíš k receptu nebo do kvákárny. Račte si vybrat. 🙂
    Do základní hmoty bych klidně přidala nasekané vlašské ořechy nebo opražené nadrcené lískové oříšky, loupanou slunečnici, dýňová semínka, na sucho opražený sezam, hezky na střídačku dle chuti a taky momentální dostupnosti surovin. Myslím, že by nic nezkazila ani hrst rozinek, případně nadrobno nasekané sušené fíky…

  6. Nella napsal:

    Dnes je to pro mě téma jako dělané. Od srpna jsem držela dietu založenou na proteinech, teď si dávám chvíli pauzu a ještě chci pokračovat. Udělám si proteinové kostičky ať můžu taky trošičku mlsat a vím že se s nimi minimálně snaše zavděčím. Recept vypadá moc lákavě. A protein s kolagenem určitě někde seženu. Díky moc za nápad i nové informace.

  7. lakysa22 napsal:

    Tak já jsem tím úplně nepolíbená..😱 díky Jani, kouknu do lékárny.

  8. jarybarka napsal:

    Boženko na rozdíl od vlašáků mám koupenou zásobu mandlí ale myslím,že s nimi to bude pikantní a strašně dobrý.
    Lískové si moc netroufám nasekat v kutru protože se mi občas v nich vyskytne nechutný špatný kousek a nerada bych pokazila celou várku.
    Na ostatní semínka určitě dojde.Mám je v plánu.😉

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..