Začátek je pro obě polévky stejný:
jedna menší dýně máslová nebo Hokaido
několik lžic oleje
1 cibule
1-2 brambory
2 PL másla
Na exotickou verzi:
400 ml kokosového mléka
1 PL Garam masala
vrchovatá lžička kurkumy
zázvor – kousek nebo lžička mletého
koriandr mletý
chilli
Na jemnou verzi:
špetka muškátového květu
1 stroužek česneku
250 ml smetany ke šlehání
200 ml zeleninového vývaru
(dýňový olej k podávání)
Očistěnou dýni nakrájíme na větší kousky. Ty narovnáme na plech, promícháme s trochou oleje a vložíme do trouby, kterou jsme předem zapnuly na 200°. Pečeme asi 20 min až dýně změkne.
Mezitím v hrnci osmažíme cibuli na kousku másla a na malé kousky nakrájené brambory.
Tady se to začíná lišit.
Exotická verze
K cibuli přidáme Garam masala a mletou kurkumu a zázvor (ten jsem dala čerstvý).
Promícháme a necháme rozvonět. Přidáme upečenou dýni, zalijeme kokosovým mlékem a necháme ještě chvíli povařit. Rozmixujeme do hladka, případně zředíme vývarem nebo vodou. Můžeme i trochu osolit a přidat i mletý koriandr a chilli.
Jemná verze
K cibuli přidáme prolisovaný česnek. Přidáme upečenou dýni, zalijeme smetanou (trochu si nechte na ozdobení) a vývarem, a necháme chvíli povařit až brambory úplně změknou. Rozmixujeme do hladka.
Dochutíme solí a muškátovým květem, může být potřeba přidat ještě trochu tekutiny, aby to nebyla příliš hutná kaše.
Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a smetanou.
Polévku podle Deko doma vařila Imelda: „Vařila jsem tu exotickou verzi a ozdobila smetanou a krémovým balzamikovým octem.“
No Jaruško… To je poezie na talíři. Dýně mám, klasickou verzi vařím pořád (a maďarské kyselo z dýně taky), tak zkusím exotickou verzi. Snad se ztotožním s tím kokosovým mlékem, k tomu mám rozporuplné pocity. Ale jednou se k němu projíst musím, ne?
Renatko, však můžeš i v tomto případě dát místo kokosového mléka smetanu.
Přiznávám, že jsem tam nedala celých 400ml toho kokosového mléka, protože jsem měla menší konzervu.
Klobouk dolů – na tu jemnou verzi bych si troufla spíš, ale musím pozvat. Tak dobrá, jako jsi Ty, abych to uvařila jen pro sebe – to fakt nejsem.👍👍
Dala jsem si polévku s dcerou, která mi to fotila a zbytek jsem si zamrazila.
Lákalo mě to, polévku uvařit.
Jak nejsem polévková, tak mě ta exotická verze láká. Jen bez koriandru a chilli. Hned si jdu dopsat na nákupní seznam (bez kterého jsem naprosto nemožná) malé hokkaiďátko. Hrozí ale možnost, že bych ho sežpapala rovnou upečené a na poblifku by nedošlo. 🙂
Jaruško, díky za inspiraci.
Jj, koriandr prosím neee. Jinak tato polííffka je vynikající . Diky za tvoje recepty
Ja nevim, čím to je, ale k dýni se ne a ne projíst. Tak ať vám chutná!
Určitě bude ta exotika jedlá i bez koriandru. Ostatní inkredence mám, vyzkoušení nic nebrání😋😎
Krémové polévky mi zachutnaly.Dýňova je taky fajn a každé vylepšení vítám.