(320) Sterilované kedlubnové zelí II.

2 kedlubny giganty
4 cibule
sádlo nebo olej
kmín
cukr
ocet
sůl

 

Kedlubny oloupeme (dřevnatou spodní část odstraníme)  a  nastrouháme na hrubé nudličky. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín (já dávám drcený) a necháme chvíli rozvonět. Pak přidáme nastrouhané kedlubny, ochutíme solí, cukrem, zakápneme octem a  za občasného míchání dusíme doměkka, někdy je potřeba trochu podlít (nezaprašujeme moukou!!!)
Podušené kedlubny necháme částečně zchladnout, pak jimi  naplníme sklenice asi 2 cm pod okraj a sterilujeme 20 minut při 90 °C.

A až se zima zeptá, co jsme dělaly v létě (no, skoro), vyklopíme zelí do hrnce, ohřejeme, zaprášíme moukou a chvíli provaříme 🙂

 

 

 

 

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (320) Sterilované kedlubnové zelí II.

  1. Ivana P. napsal:

    Má někdo zkušenosti, jestli kedlubnové zelí nadýmá jako kedlubny?

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Nenadýmá …teda alespoň mě ne. Ale ono je to asi člověk od člověka 🙂

  3. kvetula.v napsal:

    Mě by ale, prosím, zajímalo, jestli když jsou kedlubny podušené a pak se ještě 20 min sterilují, není výsledek moc blátivý. My máme zelí radši neblátivé, moukou nezahuštěné.

  4. lakysa22 napsal:

    Květulinko, taky nezahušťujeme moukou žádné zelí. Taky bych měla obavu, že to bude moc měkké, ale mám ho ráda.

  5. BOYE napsal:

    Já kedlubny jen syrové. Občas ještě kousek do polífky… Kdysi dávno mi předložili kedlubny na paprice a nedojedla jsem. Zelí jsem ochutnala jednou. To jsem dojedla, ale rozhodla jsem se to doma ani nezkoušet. Blé neřeknu, možná, že po těch desetiletích by mi nevadilo, nicméně vzpomínky přebíjí jakoukoli chuť to opakovat. Zelí mám ráda v jakékoli podobě, nezahušťěné. Když porovnám cenu (ať prodejní či zahradně pracnou) a „výkon“, vyhrává hlávka.
    Máte některá zkušenost s kvašeným kedlubnovým? To bych možná testla.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..