(322) Bramborák na plech neboli GUGLA

1,5 kg brambor
1,5 dl oleje
400 g uzeného masa nebo libové slaniny
4 stroužky česneku
1,5 dl mléka
3–4 lžíce hladké mouky
sůl, pepř, majoránka
tuk na vymazání plechu
hrst strouhanky

Brambory oškrábejte,  nastrouhejte nahrubo,  maso nakrájejte na kostičky (40 deka je fakt minimum, může to být i víc). Maso přisypte k bramborám, přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku a důkladně promíchejte. Pokud jsou brambory hodně mokré, část vody z nich slijte. Nakonec přidejte mléko a mouku a vše ještě jednou promíchejte. Majoránkou nešetřit!

Plech vymažte olejem nebo sádlem a vysypte strouhankou. Těsto do něj urovnejte a  vložte do trouby vyhřáté na 220°. Pečte asi 30 minut. Když začíná povrch růžovět,  stáhněte teplotu  na 200° a pečte dalších asi 30 minut. K podávání se hodí kyselá okurka a dobře vychlazené pivo.

Autorka receptu: HaderachKWisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (322) Bramborák na plech neboli GUGLA

  1. BOYE napsal:

    U nás se to jmenuje harula. Protože kamarád je ze Zvolenska a ne ze Šariše 🙂 Do doby, než to překřtil, to byl prostě ten bramborák na plechu. Na rozdíl od cmundy – ta je smažená na pánvi – a sejkor, který se dělaly na suchý plotně na kamnech (plotýnku na vařiči nedoporučuju, vždycky se to nějak zčuňačilo). Před podáváním doporučuju zavřít budoucí strávníky do sklepa, placku v klidu nakrájet a pak sklepní dveře otevřít a uhnout. Je dobré mít příruční lékárnu, neb se většinou navzájem zraňují, když se derou ke stolu. Od něj se pak odvalují již o poznání pomaleji.

  2. Vera M. napsal:

    Děcka, neuvěříte, ale dva moji vnoučci (manželovy dcery kluci) neoblibují bramboráky! Znáte taky někoho takového? Já znám spíše malé a větší zloděje, kteří vám kradou placky zpod rukou a když zůstane náhodou něco na ráno, tak to zbaští ke kávě na snídani. Kolikrát na mě nezbude. Guglu teda nemůžu o víkendu dělat, přijedou vnoučci, kteří to neradi.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..