1 střední až větší dýně – nejlepší je Hokaido
(nebo tolik malých, kolik je strávníků)
2 cibule, nakrájené nadrobno
500 g mletého masa
100 g strouhaného čedaru nebo eidamu
čerstvě mletý pepř
tymián, oregano
1 lžíce oleje, sůl
Dýni omyjeme, osušíme a seřízneme vršek, asi 2–3 cm od stopky, aby vznikla poklička. Vydlabeme semínka, do šířky zhruba 3 cm po stranách, aby dýně šla naplnit. Posadíme na plech vyložený pečicím papírem
Na pánvi rozehřejme olej, zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme mleté maso a opékáme na středním plameni – míchat, míchat, míchat, aby se oddělilo na jednotlivé granulky. Osolíme, opepříme, po dvou minutách přidáme tymián a oregano. Zhruba po deseti minutách je maso hotové a můžeme jím naplnit dýni. Dýni plníme postupně, vždy dáme vrstvu masa a proložíme sýrem až ji naplníme celou. Nakonec zalijeme smetanou a zaklapneme dýňovou pokličkou.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C doměkka asi hodinu. Hotovou dýni servírujeme buď celou nebo rozkrájíme a servírujeme náplň s trochou dužiny. Při menším počtu strávníků (nebo když nemáte doma hlady hladový) stačí jen dýně s masem. Je ale možné v polovině pečení přidat na plech brambory nakrájené na dukátky, posypané kořením na pečené brambory a dopéct společně.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
To vypadá bájo, a moclipak té smetany?
Tahle dýně měla v průměru necelých 20 cm a nalila jsem tam skoro celý dvoudecový kelímek – musíš postupně, po částech aby měla šlehačka čas protéct. Zbylé asi 4 polévkové lžíce jsem si nalila do kafe 🙂
Já mám problém – mně ty mrchy narostly nějak nakřivo, takže by to asi všechno bylo na pečícím papíře a dýňule by byla prázdná…???
Malinko seřízneš a vytvoříš plošku. Nebo něčím podepřeš.
Kusem bůčku, doporučuju 🙂
Diky, to taky vyzkouším. Sice se ještě mátořím z té střevní chřipky, 5 dní už nejím, zatim to nejde, ale plánuju co bude až…
Tohle jídlo děláme pravidelně, jen většinou řežeme dýni na půl a plníme obě poloviny (je to rychleji upečené). povrch masa poklademe rajčaty a zakryjeme alobalem. Cca ppůl hodiny před koncem sundáme alobal a posypeme sýrem :o)
a pro hodně křivé: Do pekáčku vrstva dýně, mleté maso a zase dýně.
Plníme tedy vlastně syrovým masem, které se teprve upeče v dýni…
Dostala jsem dvě kulaťoučké dýně od mámy a chystala jsem se udělat polífku, ale tohle vypadá luxusně! Asi mi u toho budou brblat smradi – dýni moc nemusí, ale vizuál je pecka:-)))))
Mě se letos urodily i špagetové dýně. Tak jsem googlila nějaké recepty, nemáte s ní nějakou zkušenost?
Bohužel, špagetovou jsem nikdy ani nedržela v ruce – znám je jen z obrázků.
říznout na půl a naplnit masem :o) nebo uvařit řízlou a vydlabanou v páře/ upíct samotnou a pak vidličkou vyhrabat špagetky a dát jako přílohu.
Moje zkušenost se špagetovou je stejná, jako Haderašina /krásně se to skloňuje/. Tak se ptám: Ty špagety jsou pevné tak, že se dají normálka namotávat, nebo jen tak vypadají? Chápu, že převařené budou bláto, nejspíš.
Já si loni v Lidlu koupila špagetovou v akci na zkoušku. Prostě mne zajímalo, jak to vypadá. Pak jsem googlila co s ní. Dopadlo to tak, že jsem rozpůlila podél, posolila, pokořenila, dala kousek másla a strčila na zádíčkách do trouby. Dle návodu jsem na ni občas hodila oko a pak dloubla vidličkou. Špagetová je proto, že se ve chvíli sežratelnosti začnou oddělovat vlákna, čili se hezky naškrábe a jsou to vlákna, ne kašička. Jinak při jídle stačí vidličkou nabrat, není to až tak dlouhé, aby se namotávalo (tedy já neměla). 🙂
Já z nich dělám nákyp: překrojím napůl (podélně, vydlabu semínka a dám do pekáče upéct do měkka – podliju pouze vodou). Potom vezmu dvojzubou vidličku, projdu podél a ony se rozpadnou se na „špagety“. Je to dobrá příloha k masu, nebo smíchám s vajíčky, smetanou a krupicí, osolím a naliju do pekáče a upeču.
Dýně? Nenene, tohle fakt nenene.
Dýni opravdu nemusím v žádné podobě. Jen snad naloženou v cukrovém nálevu.
Já tě nenutím 🙂