kuře rozebrané na jednotlivé porce nebo kuřecí stehenní řízky
máslo
cibule
sladká paprika
smetana
hl. mouka
sůl
Na másle zesklovatíme cibuli, nakrájenou na kostičky. Zaprášíme sladkou paprikou a neustále mícháme, paprika se ráda připaluje. Vložíme osolené porce masa a z obou stran opečeme. Přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka – někdy je potřeba trochu podlít. Měkké maso vyjmeme z kastrolu a do šťávy přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou. Přivedeme k varu. Vložíme zpět maso (pokud jsme použily naporcované kuře, doporučuji předtím vykostit) a společně s omáčkou ještě asi 10 minut provaříme na mírném plameni.
Podáváme s těstovinami, houskovým knedíkem nebo rýží.
Tipy: s úspěchem lze použít i králíka nebo vepřovou kýtu. Do omáčky můžete dát i zakysanou smetanu, pak je ale vhodné omáčku NEPATRNĚ přisladit.
Autorka receptu: HaderachKwisatz (moje děti tomu říkaly „kuře s růžovou omáčkou“)
Zmiňuji se o tom u houbových škvarků, do omáčky je výborné přidat i trochu na kousky nakrájených světlých hub (aby omáčka neztmavla). Po vyjmutí masa vložit houby, podusit a pak zahustit podle předpisu.
Zkusím, díky.
Já do omáčky dávám slaninu nakrájenou na malé hranolky.
Dělám stejně jako Haderach, jen přidávám bobkový list, nové koření a pár kuliček pepře. Omáčku nakonec cedím, aby byla hladká, a přidám štráfek másla. Máme k ní – a nejen k ní, ale i k jiným omáčkám – rádi noky z odpalovaného těsta. Mají navíc tu výhodu, že když zbydou, opečou se jen tak anebo s kouskem uzeniny nebo nasladko s trochou strouhanky.
Noky vyrobit, vyfotit, poslat – prosíme pěkně!
Helo, a neposilala jsem Vám je? Jinak recept pošlu třeba hned, ale vařit se je v dohledné době nechystám.
kouknu
Máš mail.
prosim o recept na noky, doma jsme dělali z odpalovaného těsta šišky s ovesničkama ,( malé zelené hruštičky), tak jestli je to stejné těsto?
Jdu je uvařit, aby byla fotka, Haderach je zítra dá na stránky.
Ty jsi poklad!
Já dělám přesně tu omáčku jako ty, tzn. s divokým kořením (bobek, nové koření, celý pepř) a k tomu mám já nejraději doma dělanou tarhoňu (což je vlastně strouhání do polévky – vejce, hrubá mouka a trocha vody – vypracovat těsto a na strouhat na slzičkovém struhadle a pak zavařit do vody. Manželovi k tomu dělám houskový knedlík, nebo ještě tak zkousne těstoviny typu farfalle nebo penne.
Tak jsem chtěla odpovědět Janě59 a ono se mi to zařadilo někam jinam. Tak snad si to nějak přeberete. Omlouvám se.
Květo, já čtu vsechno?. Před chvílí jsem uvařila noky, recept a fotky zítra přidá Haderach.
Takhle ji dělá máma. Já si ji trochu vytunila a když jsem ji onehdá udělala po staru, tak Benjamína pravila, že jsem slibovala kuře na paprice. Sice je to dobrý (prý), ale káčko na paprice chutná jinak. Takže: Do kastrolu máslo, na něj cibuli – my poměrně hodně, na jemno nastrouhanou mrkev a celer (nebo pastinák; jen ne petržel – moc voní) v malém množství – cca 4 lžíce celkem. Společně osmahnu, přisypu sladkou papriku a na drobno nakrájené paprikové lusky (3 – 4). Bílé, případně kapie. Někdy kousek chilli papričky, jen tak pro potěšení. Vložim porce masa i s kostimama, osolim, trochu podleju vývarem, nebo vodou a šup do trouby. Přiklopim, dusim, ke konci odklopim, aby se udělala zlatá kůžička, páč tu my rádi. Když masíčko dotroubí, kůžičku zblajznem, maso oberu. Omajdu rozmickuju, přivedu k varu, vliju smetanu a už nevařím. Vrátim maso. Hotovo. Moukou netřeba hustit, zelenina to zařídí. A když je fofr, oželíme kůžičku a celý proces nechám proběhnout v papiňáku. Lepší než kuře je slepice. Tu papiňákuju vždycky. S tou kořenovkou fakt opatrně, a řádně zasmahnout, jinak to dostane „svíčkový“ ocas. Jíst se to dá snadno, ale je to kočkopes.
Tohle jídlo jsem vařila často pro svoji tchyni, která už byla nemohoucí a nejedla skoro nic. Dělávala jsem ho v Thermomixu. Už se těším, že ho zase začnu používat.
Nasekanou cibulku jsem osmahla na oleji, přidala papriku. Pak kuřecí maso – nejraději stehenní řízky na malé kousky, bez kůže. Chvíli se to spolu popralo a já dolila kuřecí nebo zeleninový vývar. Dokořenila jsem bylinkami, přisolila a povařila do změknutí masa. Pak jsem tam vrcla jednu zakysanou smetanu s trochou hladké mouky a nechala provařit. Bylo to moc dobré, jedlé, jí to moc chutnalo a hlavně jí to dodalo energii, kterou potřebovala, byla na tom tehdy už hodně zle.