(336) Houbové škvarky

Na houbové škvarky jsou nejlepší lupenaté houby, ale vhodné jsou i jiné druhy – zásada je, že musí být tvrdé –  třeba
křemenáče,
klouzky (oloupané!)
hřiby. Chuťově jsou nejlepší z lupenatých – bedly,
holubinky,
václavky, růžovky – masáky.

Na pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme sádlo, nejlépe domácí. Když je sádlo hodně rozpálené, přidáme houby, nakrájené zhruba na dvoucentimetrové čtverečky. (Teplotu zkusíme tak, že vhodíme kousek houby do tuku. Okolo ní se musí hned utvořit malé bublinky, to je správná teplota pro přidání hub.)  Houby neustále mícháme, ze začátku se hodně přichytávají. Přidáme drcený kmín a sůl. Smažíme tak dlouho, až se vysmaží všechna voda a zbyde jen tuk a houbové „škvarky“.

Podáváme ještě teplé s čerstvým chlebem nebo (máme-li jich hodně hodně) namačkáme do skleniček a zalijeme sádlem z pánve. Všechny  houby musí být v sádle úplně  ponořené (sádlo musí ve sklenici tvořit horní vrstvu). Mezi houbami nesmějí zůstat vzduchové mezery, aby se houby nekazily. Nejlepší je při zalévání je lehce promíchat špejlí.    Škvarky vydrží v chladničce několik měsíců.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

40 komentářů: (336) Houbové škvarky

  1. bozena.fialova napsal:

    Moc jste mě potěšila jednak receptem (v sezóně dělám škvarky několikrát, je to mana nebeská 🙂 ), jednak snímkem těch všelikých holubinek. Mám je moc ráda, z namodralých jsou vynikající i řízky a jako jediným se nelámou lupeny. Ale i ostatní (vidím tam zřejmě révové, chromové nebo hlínožluté, možná i pár mandlových) a další druhy jsou skvělé. Pod maso, zapečené s rýží s masem i bez masa, přidat ke kuřeti nebo vepřovému na paprice, do směsi s hřibovitými na smaženici (čím víc druhů, tím lepší) atd., atd…… Včera jsem dovlekla s mládětem přes 5 kg ryzců, tak je dusím ve vlastní šťávě, napěchuju do sklenic, steriluju hodinu varem a pak už jen stačí je vyklopit na rozehřáté máslo a vysmahnout na tuk, trochu osolit a bašta je hotová. Za chviličku není…. 🙂 A ještě k těm holubinkám – sem tam seberu i pár černajících, jsou hodně tuhé a varem úplně zčernají, ale třeba do čínských směsí jsou výborné a nakrájené nadrobno a podušené nahradí dobře stročky do jihočeského kuby.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Mňam, to musí být bašta. Jenže mně by ty lupenatky musel někdo, kdo je dobře zná, darovat. Já sama je neznám, tím pádem nesbírám. Obdivuji Boženku a její znalosti?. A na Brdech, kde bydlím, zatím nic. Ani prašivky.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Hele, Jano, u holubinek se prakticky nemůžeš splést. A pokud jsi ochotna kousnout do syrový houby, je to jednoduchý. Když holubinka na jazyku štípe nebo je nahořklá, je nejedlá. Jedovatá není žádná.

    • jarybarka napsal:

      U nás to konečně vypuklo. V út 36 hříbků. Bedly jak paraplata. Začínají lišky, a furt přeprchá, tak ještě budou. Písecké hory houbama doslova překypují. ?????

    • Jana Macůrková napsal:

      Kdysi, dávno již tomu, byl tady u nás pan Žák a v době, kdy byl nemocný a netroufal si do lesa, tak dostal chuť na houby. Jenže v té době kromě holubinek nic jiného nerostlo. A já je rovněž neznala. Pan Žák mi prozradil jednu krásnou fintu: spojit duhu do kroužku a udělat dvě čáry – jednu mezi červenou a fialovou a jednu mezi zelenou a žlutou barvou. A co je od fialové do zelené je u holubinek jedlé a od červené k žluté raději nesbírat. K tomu hnědá a bílá – čili révová, mandlová a černající, které se tady u nás říká cikánka. V celém košíku, kteý jsem mu dinesla, byla pouze jedna podezřelá a to z toho důvodu, že byla příliš malá na bezpečné určení. Jediná holubinka, která je mírně jedovatá je vrhavka a ta je tak odporně pálivá, že se vzít fakt nedá.

  3. IvaC napsal:

    Škoda,že není fotka těch škvarků,chápu,že se asi dřív zbaštily,než došlo k focení,ale já je nikdy neviděla ,proto ta škoda…………

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Dodala jsem tedy fotku škvarků, ale na pohled fakt moc nevypadaj. Jenže je to strááááááááášně dobrý.

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Devětapadesátka ad cibulový jarmark – to je důvod, proč jsem přestala předloni jezdit do Berouna. Už se tam nedá ani projít a auto abys parkovala málem až u Alkazaru

  6. Jiřina napsal:

    Čtu poctivě denně všechny recepty a komentáře, třeba dnešní ohledně hub. Obdivuji všechny za úžasné znalosti. Jsem dost stará, ale to, co se dozvím od vás, jsem nikdy neslyšela – houbové škvarky. Možná to tady někdo zná, nebo se tomu říká jinak, nevím, ale stále častěji si připadám jako naprostá blbka. Tady kolem žádné lesy nejsou, ano snad v Líšni, ale je tam snad víc klíšťat než hub. Ještě když můj muž mohl na nohy, tak jsme jezdili na houby, ale jen jsem je sušila , zamrazovala a pak použila pod maso, polévku, praženici a milovala jsem houbové karbenátky. Teď bohužel nejezdíme, sice dostanu od dětí nějaké sušené, ale čerstvé jsou čerstvé. Na rynku v Brně nemám odvahu nic koupit.
    Tak děvčata všem veliký obdiv, děkuji

    • Devětapadesátka napsal:

      Jiřinko, taky obdivuju, co všechno ty naše kuchatky znají. Já už jsem někde psala – co nemá zespodu molitan, to nesbírám. Ale musí to být dobroty z těch všelijakých muchomůrek, holubinek a všeho možného – jenže já mám smolíka. Zkusíme v sobotu vyjít a třeba se nám podaří nějakou tu babku najít ?.

  7. BOYE napsal:

    Francizsko, kde jsi??? Zase nás tu provokujou houbama! Prej prima parta! Prej že rejže! Asi jim budeme muset v úterý načechrat vějíře! A Devětapadesátku přijmeme jako záložní posilu – té je mi líto snad víc než mě: Bydlí skoro v lese a taky houbeles…
    Vyrukujou se škvarkama, když už druhej den se mi kroutí celej člověk, jak mám strašnou chuť na polívku z lupenitejch! Si připadám jak diskriminovaná menšina…

    • francizska1 napsal:

      Boye, provokují, provokují . . . Já letos se dostala do lesa jen jednu, pár holubinek, smaženice byla, každý pár lžiček. No co ti budu vykládat, měli jsme to jako slavnostní ochutnávku. Delikatesy z nejdražších surovin by nebyly více uctívané, Jo a ty škvarky, ty musí být boží. Přemýšlím, jestli se dají udělat ze žampiónů. Asi si koupím sadbu, dám ji do sklepa a budu chodit na houby tam. No, kdo to má – jen pár schodů a mám houby. Jen ta chuť je trochu jiná, spíš dost jiná. A Jarybarka provokuje taky – tolik hříbků jsem snad nikdy neviděla. A bedla krásně na sádle upečená . . . Mám z toho hlad, v nabídce v ledničce je jogurt a ještě jeden jogurt.

    • Devětapadesátka napsal:

      Hele, už toho mám taky dost. Zítra jdu do lesa a jestli tam budou aspoň prašivky, tak je nasbírám aspoň pro ten pocit. A pak poprosím souseda houbaře, aby to přebral, třeba něco z toho bude jedlý. A jestli ne, tak se aspoň projdu.

  8. Ivana P. napsal:

    Já zítra jedu na houby a už se děsně těším:o) jen pak to čištění by mohl dělat někdo jiný :o)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..