Na houbové škvarky jsou nejlepší lupenaté houby, ale vhodné jsou i jiné druhy – zásada je, že musí být tvrdé – třeba
křemenáče,
klouzky (oloupané!)
hřiby. Chuťově jsou nejlepší z lupenatých – bedly,
holubinky,
václavky, růžovky – masáky.
Na pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme sádlo, nejlépe domácí. Když je sádlo hodně rozpálené, přidáme houby, nakrájené zhruba na dvoucentimetrové čtverečky. (Teplotu zkusíme tak, že vhodíme kousek houby do tuku. Okolo ní se musí hned utvořit malé bublinky, to je správná teplota pro přidání hub.) Houby neustále mícháme, ze začátku se hodně přichytávají. Přidáme drcený kmín a sůl. Smažíme tak dlouho, až se vysmaží všechna voda a zbyde jen tuk a houbové „škvarky“.
Podáváme ještě teplé s čerstvým chlebem nebo (máme-li jich hodně hodně) namačkáme do skleniček a zalijeme sádlem z pánve. Všechny houby musí být v sádle úplně ponořené (sádlo musí ve sklenici tvořit horní vrstvu). Mezi houbami nesmějí zůstat vzduchové mezery, aby se houby nekazily. Nejlepší je při zalévání je lehce promíchat špejlí. Škvarky vydrží v chladničce několik měsíců.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Moc jste mě potěšila jednak receptem (v sezóně dělám škvarky několikrát, je to mana nebeská 🙂 ), jednak snímkem těch všelikých holubinek. Mám je moc ráda, z namodralých jsou vynikající i řízky a jako jediným se nelámou lupeny. Ale i ostatní (vidím tam zřejmě révové, chromové nebo hlínožluté, možná i pár mandlových) a další druhy jsou skvělé. Pod maso, zapečené s rýží s masem i bez masa, přidat ke kuřeti nebo vepřovému na paprice, do směsi s hřibovitými na smaženici (čím víc druhů, tím lepší) atd., atd…… Včera jsem dovlekla s mládětem přes 5 kg ryzců, tak je dusím ve vlastní šťávě, napěchuju do sklenic, steriluju hodinu varem a pak už jen stačí je vyklopit na rozehřáté máslo a vysmahnout na tuk, trochu osolit a bašta je hotová. Za chviličku není…. 🙂 A ještě k těm holubinkám – sem tam seberu i pár černajících, jsou hodně tuhé a varem úplně zčernají, ale třeba do čínských směsí jsou výborné a nakrájené nadrobno a podušené nahradí dobře stročky do jihočeského kuby.
Boženko, můžu se zeoptat odkud jste? Chtěli bychom někam na houby .. a za ryzce bych padla!
Helenko, jsem z Hořic, ale na ryzce jezdíme k Pecce u Nové Paky. Ale jsou to ryzce smrkové, tzv. pravé, které rostou pod borovicemi, se tu nevyskytují, nebo se přede mnou dobře schovávají, potfory! Ale jet na blind by nemuselo vyjít, jestli, tak mi písněte, jsem na emailu a nějakou bejkovinu vymyslíme. 🙂
Jeee, vy jste hodná. Musím se domluvit s manželem (OSVČ, tak jak na tom bude) a určitě se ozvu. Díky!
Mňam, to musí být bašta. Jenže mně by ty lupenatky musel někdo, kdo je dobře zná, darovat. Já sama je neznám, tím pádem nesbírám. Obdivuji Boženku a její znalosti?. A na Brdech, kde bydlím, zatím nic. Ani prašivky.
Hele, Jano, u holubinek se prakticky nemůžeš splést. A pokud jsi ochotna kousnout do syrový houby, je to jednoduchý. Když holubinka na jazyku štípe nebo je nahořklá, je nejedlá. Jedovatá není žádná.
Nojo, ale jak poznám holubinku? Přeci nebudu kousat do každý prašivky ! Teda ty červený s tečkama poznám, to zase jó, ale to bych taky, než projdu trasu, mohla bejt pěkně votrávená?. Já jsem fakt v tomhle neználek. Tak budu holt jen číst, slintat a závidět.
Promiň, ale málem jsem si poplivala klávesnici. Až bude Klid po práci, připomeň mi to, povím vám historku Haderach a holubinky 🙂
No to se spolehni, já, stará skleróza ?. Ale určitě bude řeč i o houbách, to bych si mohla vzpomenout ?
Jo, a když jsme teda u hub, vždycky první sobotu v říjnu se v Hořovicích koná cibulový jarmark a v rámci toho mumraje se koná taky výstava vselijakejch výpěstků a hub. No co tam je kolikrát za houby….bála bych se na ně jen pohledět, natož je pozřít. A prej jsou jedlý. A propos, nechystáte se tam některá?
To bych jela!!! To musí bejt krásný! Ale jdu večer do Karlínskýho na Jesus Christ Superstar.
No je to masakr, protože zavřou celý město a všude jsou stánky, atrakce… Chodíme tam z tradice, dáme si pražený mandličky, já si koupím kilo sušenejch švestiček, podíváme se na výstavu, dáme si burčák, medovinu nebo svařák a jedem zas domů. Když se vydaří počasí, je to fajn. Akorát je všude strašně lidí. Jezdí tam zájezdový busy, není kde parkovat…
Podle toho, co Jana píše, jediná houba, do který může kousat, je v koupelně…
U nás to konečně vypuklo. V út 36 hříbků. Bedly jak paraplata. Začínají lišky, a furt přeprchá, tak ještě budou. Písecké hory houbama doslova překypují. ?????
Já dneska našla z auta krásného i když menšího vatovce.
Kdysi, dávno již tomu, byl tady u nás pan Žák a v době, kdy byl nemocný a netroufal si do lesa, tak dostal chuť na houby. Jenže v té době kromě holubinek nic jiného nerostlo. A já je rovněž neznala. Pan Žák mi prozradil jednu krásnou fintu: spojit duhu do kroužku a udělat dvě čáry – jednu mezi červenou a fialovou a jednu mezi zelenou a žlutou barvou. A co je od fialové do zelené je u holubinek jedlé a od červené k žluté raději nesbírat. K tomu hnědá a bílá – čili révová, mandlová a černající, které se tady u nás říká cikánka. V celém košíku, kteý jsem mu dinesla, byla pouze jedna podezřelá a to z toho důvodu, že byla příliš malá na bezpečné určení. Jediná holubinka, která je mírně jedovatá je vrhavka a ta je tak odporně pálivá, že se vzít fakt nedá.
Škoda,že není fotka těch škvarků,chápu,že se asi dřív zbaštily,než došlo k focení,ale já je nikdy neviděla ,proto ta škoda…………
Když ony na pohled nic moc 🙂
Dodala jsem tedy fotku škvarků, ale na pohled fakt moc nevypadaj. Jenže je to strááááááááášně dobrý.
Moc vám děkuji za tu fotečku,vypadají jako škvarky-nádherně.Hrozně díky.
Devětapadesátka ad cibulový jarmark – to je důvod, proč jsem přestala předloni jezdit do Berouna. Už se tam nedá ani projít a auto abys parkovala málem až u Alkazaru
Já jsem se tam letos vydala, protože jsem se chtěla sejít s Boye, ale jak píšeš – nebyla šance zaparkovat. Do Hořovic jezdím brzy ráno, a protože odtamtud pocházím, znám vedlejší uličky, kudy se dá projet a parkuju u bráchy . Jinak je to děs běs.
Čtu poctivě denně všechny recepty a komentáře, třeba dnešní ohledně hub. Obdivuji všechny za úžasné znalosti. Jsem dost stará, ale to, co se dozvím od vás, jsem nikdy neslyšela – houbové škvarky. Možná to tady někdo zná, nebo se tomu říká jinak, nevím, ale stále častěji si připadám jako naprostá blbka. Tady kolem žádné lesy nejsou, ano snad v Líšni, ale je tam snad víc klíšťat než hub. Ještě když můj muž mohl na nohy, tak jsme jezdili na houby, ale jen jsem je sušila , zamrazovala a pak použila pod maso, polévku, praženici a milovala jsem houbové karbenátky. Teď bohužel nejezdíme, sice dostanu od dětí nějaké sušené, ale čerstvé jsou čerstvé. Na rynku v Brně nemám odvahu nic koupit.
Tak děvčata všem veliký obdiv, děkuji
Jiřinko, taky obdivuju, co všechno ty naše kuchatky znají. Já už jsem někde psala – co nemá zespodu molitan, to nesbírám. Ale musí to být dobroty z těch všelijakých muchomůrek, holubinek a všeho možného – jenže já mám smolíka. Zkusíme v sobotu vyjít a třeba se nám podaří nějakou tu babku najít ?.
Mno, pokud jde o holubinky, odborník je tu zjevně Boženka. Já je sbírám, ale jména moc neznám. Ale sbírám i jiný příšery, do kterejch by človek ani nekopnul, aby se mu neotrávila bota. A na ten „molitan“ bacha, ani to není záruka 🙁
Francizsko, kde jsi??? Zase nás tu provokujou houbama! Prej prima parta! Prej že rejže! Asi jim budeme muset v úterý načechrat vějíře! A Devětapadesátku přijmeme jako záložní posilu – té je mi líto snad víc než mě: Bydlí skoro v lese a taky houbeles…
Vyrukujou se škvarkama, když už druhej den se mi kroutí celej člověk, jak mám strašnou chuť na polívku z lupenitejch! Si připadám jak diskriminovaná menšina…
Boye, provokují, provokují . . . Já letos se dostala do lesa jen jednu, pár holubinek, smaženice byla, každý pár lžiček. No co ti budu vykládat, měli jsme to jako slavnostní ochutnávku. Delikatesy z nejdražších surovin by nebyly více uctívané, Jo a ty škvarky, ty musí být boží. Přemýšlím, jestli se dají udělat ze žampiónů. Asi si koupím sadbu, dám ji do sklepa a budu chodit na houby tam. No, kdo to má – jen pár schodů a mám houby. Jen ta chuť je trochu jiná, spíš dost jiná. A Jarybarka provokuje taky – tolik hříbků jsem snad nikdy neviděla. A bedla krásně na sádle upečená . . . Mám z toho hlad, v nabídce v ledničce je jogurt a ještě jeden jogurt.
Já bedly ráda na másle a na kmíně. A nebo hlavičky malé, plněné, obalené v trojbalu a osmažené … mlčim! Už mlčim!
Já nechci provokovat ale u nás rostou houby všude.Na trávníku kolem domu žampiony zápašný a holubinky všech barev hned vedle v parku, a v mulčovací kůře v záhonech kolem křoví(co tu letos město vysadilo)i ty babky.pýchvaky jsou na každém rohu. Bedly hned kousek v lese,ale na hříbky si musím dojet kousíček dál.Jen moje oblíbené masáky letos postrádám.
Posledně jsem potkala v lese blázny s prádelním košem .?
To víš, všechny houby jsou jedlý, ale některý jen jednou….
Žampiony zápašný jsou horší provokatéři než vy všechny tady! Taky jich mám plnou zahradu a furt! Mrchy bělohlavý! A to pod letitý smrky už víc než třicet let zahrabuju všechny odpadky z hub v naději, že se aspoň jeden druh „vysemení“. Je to na mašli! Mykorhýza je moje druhý jméno a stejně furt nic!
Jednou se někdo ptal pana Smotlachy jestli houby takto „zasazené“porostou.On povídal odřezky rozmickovat ve vodě a tu vylít pod smrky.Ze prý možná.
Hele, už toho mám taky dost. Zítra jdu do lesa a jestli tam budou aspoň prašivky, tak je nasbírám aspoň pro ten pocit. A pak poprosím souseda houbaře, aby to přebral, třeba něco z toho bude jedlý. A jestli ne, tak se aspoň projdu.
Hele, kamarád to dělá taky tak … sebere všechno, co nevypadá jedovatě a dává si to přebrat. Good idea!
Já zítra jedu na houby a už se děsně těším:o) jen pak to čištění by mohl dělat někdo jiný :o)
Měla bych modelovou situaci … den předtím pršelo a v lese byly hlavně klouzky. Každý si zajisté umí představit, co jsem doma vyklopila z koše a jak se to čistilo 🙂 🙂 🙂
no myslím, že vše, včetně tebe, bylo totálně oslizlé, jak po oslintnutí zeleným duchem v hotelu ve filmu Krotitelé duchů :o):o)
To by zhruba odpovídalo 🙂 🙂 🙂
Hele, voslintaný nevoslintaný, houby byly. A to je hlavní.
Také jsem to jednou zažila, nic jiného nerostlo. Vyklopený koš jak bábovka, jen pocukrovat :-). A s tím co jsme oloupali by se daly lepit dlaždice. Nicméně byly to houby! Jinak klouzek je ceněný jako výborná houba. Jen nesmí být po dešti.