Houby nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou a hodně osolíme (cca 3 PL na dvoulitrový kastrol). Svaříme, přecedíme a propláchneme.
Na dno skleničky dáme na kolečka nakrájenou cibuli, bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření. Nasypeme houby a osolíme velkou špetkou soli. Vrstvíme s cibulí a kořením a nakonec zalijeme olejem. Necháme v lednici cca 3-4 dny uležet a pak už jen přikusujeme čerstvý chleba, zapíjíme pivíčkem a funíme blahem.
Recept poslala: Devětapadesátka
Tak tohle mě bude pronásledovat! To musí být strááááášně dobrý! A já mám děsnej hlad, tudíž bych snědla skoro všechno, ale podobné věci klidně můžu kdykoli a v množství větším, než malém…
Boye, stačí skočit do lesa pro pár hub a dát se do toho. Jen to čekání holt neuspěcháš…. Ale stojí to za to?
Nevíte prosím někdo, co se dá připravit z pýchavek?
Ty malé použít ve směsi s jinými houbami – bramboračka, usušit, atd. Ty velké (vatovec) nakrájet na plátky, obalit v trojobalu a osmažit…
Všechny druhy pýchavek jsou jedlé, pokud jsou uvnitř bílé a pevné. Dávám do polévek, omáček, smažím jako řízek (i ty menší kyjovky), přidávám do směsi. V podstatě cokoliv, záleží pouze na velikosti.
U nás ty první jdou vždycky do trojobalu, /tak jak to tady píšou holky/ to si nenechám ujít. Kam se hrabe maso. A zbývající na guláš. Ještě pořádna zahradě dorůstají, tak asi v sobotu.
Tak jsem koukla na obrázky pýchavky, může být dobrá, ale já bych to nesebrala ani omylem ?
Decka, kdyz jsem dnes večer vařila krátce Hriby v osolené vodě a pak cedila do mrazáku , tak mě napadlo : veškerou tu povarenou vodu slit do jednoho velkého hrnce a pak zredukovat. Mám z toho 3 skleničky 0,3 houbového extraktu a bude z toho 3x super polévka nebo pod maso ( proč jsem to cele roky vylevala???). Hriby jsem dostala, hec hec hec