hovězí ledvina
(nebo 2-3 vepřové, líp se vykrajují)
cibule
mletý pepř
sůl
Ledvinky rozřežte, vymyjte, odstraňte močové kanálky, očistěte z nich tuk. Důkladně propláchněte. Dejte do většího hrnce a pár minut převařte. Tento proces krátkého povaření je potřeba 3-4krát zopakovat, pokaždé v nové vodě (leju na ně vařící z konvice, je to rychlejší). Převařené ledvinky propláchněte studenou vodou a nakrájejte na plátky. Mezitím si na oleji nebo jiném tuku zpěňte cibulku a přidejte ledvinky. Okořeňte pepřem. Po krátkém orestování podlijte vodou nebo vývarem a duste cca 20 – 30 min. Osolte, podle zvyklostí zahustěte záklechtkou (není třeba). Podávejte s rýží.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Moje mamka dávala očištěné ledvinky do misky s mlékem do ledničky
na celou noc. Mně poradil kamarád – kuchař provařit 2-3x ve vodě,
do které přidáme majoránku. Jinak postup stejný, jen dávám ještě
kmín a trochu rozetřeného česneku na závěr. 🙂
Ano, trik s mlékem taky znám, ale přijde mi to jako běh na dlouhou trať 🙂
Přesně tak – ledvinky maminka máčela přes noc v mléce, pak je zpracovala. Bez předváření, rovnou je krájené dávala na smaženou cibulku, opráskla, zalila vývarem nebo jen vodou, pepř, sůl až nakonec a kořenila bylinkami ze zahrádky.
Ledvinky na cibulce mám moc ráda.
Já vůbec vnitřnosti miluju.
Nejlepší jídlo, které jsem si připravovala v dobách lepších časů byly králičí ledvinky pečené v sádle s bylinkami a servírované na krajíci měkkého chleba. Jemné a úžasné jídlo.
A takový hovězí neuzený jazyk, uvařený doměkka, zahorka nakrájený na plátky a naložený do orientální omáčky? No, to je úžasné jídlo.
A uzený jazyk vepřový nebo hovězí, uvařený a nakrájený na slabé plátky s br.kaší. Nebo dokonce ještě obalený v trojobalu, to dělávala moje maminka.
Holky !!!!! Nechte toho. Takové chutě. Já jsem už
dva dny na čaji s citronem, sem tam rohlík a Paralen.
Sem si odběhunu jen se podívat a potom zpět na kutě. Ahooj.
Jo ledvinky jsou ňam ňam. Pořádně očištěné na tenké plátky nakrájené propírám v sítku pod tekoucí vodou.pak šup s nimi na cibulku osmahnutou na sádle. Kmín majoránka pepř. Dusím, pak maličko zapráším moukou a hotové osolím.S rýží výtečné.
Nejdůležitější je asi pořádně je očistit od tuku a proprat.Ve vodě je máčím očištěné a nakrájené jen po dobu než si nakrájím a osmahnu cibulku.