hodně bílých hřibů (já měla si 1 1/2 kg)
2 velké cibule
sádlo (nebo olej)
drcený kmín
sladká paprika
mletý pepř
sůl
česnek
Hřiby očistíme, pokrájíme na přiměřeně velké kousky, propláchneme teplou vodou a necháme okapat.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, necháme mírně zrůžovět, přisypeme kmín, papriku a pepř a zuřivě mícháme, aby se koření nepřipálilo. Přidáme hřiby, mírně osolíme a dusíme zakryté pokličkou do poloměkka. Někdy je třeba trochu podlít, to když máte hřiby samé mladé a tvrdé. Přidáme prolisovaný nebo sušený česnek, dosolíme, promícháme a dodusíme. Houby by neměly být rozdušené na bláto, ale mírně na skus. Podáváme s čerstvým chlebem.
Hříbeček vám posílá: HaderachKwisatz
Já dělám houbový guláš buď z václavek, pokud není nic lepšího, nebo z masáků a mladých bedel.
Václavky pouze a výhradně na smetaně 🙂
Z václavek je guláš vynikající. Když jich mám hodně, víc
než na jeden guláš, zavařuji je do sklenic do sádla a nechávám na
na horší časy, když už potom nerostou.
Já dělám houbový guláš z malých babek a suchohřibů. Přidávám i majoránku.
Nemám s václávkami žádné zkušenosti.Nemusí se hodně dlouho vařit? Nikdy jsem je ne sbírala.
Jen do nich. Ano, musí se důkladně povařit, ale pak je to vynikající houba.
A na smetaně nemají chybu … nemaje václavek, nemůžu prezentovat foto, nicméně:
Na másle dozlatova usmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, potom přidáme hladkou mouku a sladkou papriku. Necháme chvilku opražit, pozor na papriku, aby se nespálila, přidáme vývar a vaříme asi 10 – 15 minut.
Mezitím václavky povaříme asi 1 minutu ve vroucí osolené a okmínované vodě. Povařené václavky opláchneme a přidáme do základu omáčky. Omáčku s houbami vaříme dalších 20 minut. Nakonec přidáme kelímek smetany na vaření, dochutíme solí a pepřem, případně můžeme zakápnout citronovou šťávou.
Nevim proč, ale u nás v rodině se guláše z hub vaří ze všeho nejmíň. A že když jsou, vaří se toho spousta! Takže gulášů jsem snědla ne moc, ale na jeden z václavek nezapomenu. Vařil ho dědeček mé spolužačky a musim říct, že máloco z toho, co jsem do sebe pusou vpravila, bylo taaaak dobrý! Tehdy mi bylo asi dvanáct a do dneška vzpomínám. Úplně se mi člověk kroutí a slintá. A to musim říct, že nikdy jsem nejedla guláš, který by mi přišel byť jen průměrný – všechny byly skvělý, ale tenhle jeden… Nedávno jsem bavila s jeho snachou (paní hodně přes sedmdesát) a říkala, že to nikdo z rodiny dodnes nerozluštil. Asi tam přihazoval tajemnou mandragóru, soví houknutí a výčepní lihovinu – říkala ona.
Mohu adminky požádat ó recepty z kedluben (gigantů)? Zelí jsem zachytila, ale nedá se i něco jiného?
Bohuzel, nemuzu slouzit. Tepelne delam jen zeli a duseny s masem ( to je stejny jako dusena mrkev), jinak je vzdycky sezpapame syrovy 🙁
Kromě zelí jsem tam dávala i gratinované kedlubny. Jinak dělám i dušené s masem.
Jestli mohu,tak kolegyně mi jednou přinesla kedlubnovou omáčku.Nastrou-
haná kedlubna,lehce zaprašená moukou,pepř,sůl a nakonec smetana.Špetka cukru.Jako příloha k čemukoliv.Mně to stačilo s bramborem,nebylo to vůbec špatné.A já si někdy nastrouhám kedlubnu na chleba s máslem,to mi taky moc chutná.
Guláše miluju ve všech podobách. Tento jsem ještě nejedl. Předložím manželce k realizaci. zítra vyrážím na hřiby.
Stastny lov!
Žes to neřekl včas, teď jsem nakrájela 7 sít (60×40 cm) na sušení. Měli jsme 22 hřibů, jinak 3 kozáky a hlavně borováky.