(374) Kuře na nudlích

Francouzské kuřátko
máslo
šalvěj
malá cibulka
vlasové nudle
bílé víno

Předkládám rychlou a chutnou přílohu k pečenému kuřeti. Já jsem upekla francouzské kuřátko – jen sůl a pár lístečků šalvěje -není třeba pod něj dávat máslo, je šťavnaté samo o sobě. Porce je pro 2 lidičky.
Na pánvi rozpusťte asi 2 cm plátek másla a orestujte do sklovata nasekanou malou cibulku. Na ni vsypte asi 200 g syrových vlasových nudlí, osolte a usilovně míchejte tak 2-3 minutky – tady bacha – rády se připalují. Pak vlijte vařící vodu asi 2 cm nad nudle. Promíchejte a nechte vařit, občas promíchejte. Nepřiklápějte! Kontrolujte a pokud nejsou nudle hotové, přilijte maličko vody – záleží na značce nudlí. Uvařte do měkka (tady al dente fakt nezkoušejte). Na talíř naservírujte nudle, na ně položte kuřátko, přelijte vypečenou šťávou. K tomu dobré bílé vinko et voilà, máte oběd jak z francouzského žurnálu.

Recept poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

50 komentářů: (374) Kuře na nudlích

  1. blahovka.h napsal:

    Francouzské kuřátko . . . . a já tady popíjím šípkový čaj a žvýkám kousek listu kalisie, neb mě schvátil moribundus. Následek sbírání šípků a ořechů v tom větrném počasí. Takže obyčejné nachlazení. A protože mi je už lépe, tak mi jde huba šejdrem a já vymýšlím co si dát, abych to aspoň trochu cítila. Teď poznám jen slanou chuť a teplotu jídla. Nicméně děkuji za inspiraci a pod kuřátkem, sice ne francouzským, budou mašle s houbami, posypané sýrem, nahoru usídlím kuřátko a poleji výpekem. Snad tohle ucítím. Je to divná kombinace, ale u nás už by se kuře s bramborem nejedlo.

  2. BOYE napsal:

    U nás frčí kuře s rýží. Do nudlí dávám pečené taky, ale jen kousky, které ohřívám ve výpeku a s nudlema promíchávám. Kuře je prostě čtyřporcový pták a my potřebujeme tři. Aby nedocházelo ke rvačkám, tak poslední porce je vždycky rozcupována a slouží vlastně jako dochucovadlo. Kdybych měla vybírat kuře (pečené) s knedlíkem, tak bramborovým. Houskáče mě v tomhle případě neoslovily (pojím, ale nebudu to vařit). I když v případě pipinky na houbách by to mělo své klady…
    Vzhledem k dnešním receptům musím s lítostí konstatovat, že moje šalvěj nepřežila letošní časté setkávání s novou sekačkou pána domu, tudíž ji musím poníženě kupovat. Ale už mám podepsané adopční listy na nový drn, tak napřesrok zase z domácí 🙂 .

    • Ivana P. napsal:

      U nás se dělá kuře plněné houbami a podlévané pivem….100 lidí,100 chutí :o)
      a čistě pečené kuře mám nejraději s čerstvým chlebem, který si máčím ve výpeku :o)

    • Devětapadesátka napsal:

      Já mám šalvěje velkou spotřebu, měla jsem tři velké keře, ale v zájmu znovuvytvoření pěkné zahrady byly odstraněny, nove dvě sazenice se bůhvíproč nechytily, až další tři jo, ale zase nestačily vyrůst tak, aby pokryly mou spotřebu.
      Ja ji mám ráda do jídla a rvu ji všude , kam to jde, ale používám ji jako lék na žaludek, na kašel, proti nočnímu pocení, na bolení v krku, zubů…. Šalvěj je zkrátka můj favorit.

      • blahovka.h napsal:

        Mě šalvěj čerstvá smrdí jako kočičí čůrání, když jí trhám, mám žaludek mezi mandlemi. Ale sušená, to je něco jiného. Teď od pátku kloktám na ten svůj moribundus. S pitím šalvěje se musí opatrně. Můj favorit je kalisie, ta se ale nedá dát pod maso, nemá totiž žádnou chuť ani vůni, ale léčivka je to úžasná.

        • Devětapadesátka napsal:

          Kalisii neznám, musela jsem si vyguglit, asi bude bezvadna… Dá se to koupit?

          • Jiřina napsal:

            Kalisii mám, není problém ji namnožit, dostala jsem ji, rychle roste, nepotřebuje žádnou extra zeminu.
            Já používám často „rýmovník“. Mám ho několik květináčů v kuchyni na parapetu. V létě ho dám ven. Dá se použít všude tam, co šalvěj. V létě si ho dávám do vody, v zimě na čaj a lístečky jsou dobré jen tak rozkousat. Kdo nemá rád mentolovou chuť, tak mu asi nebude chutnat. Množí se rychle, ve vodě zakoření do 3-4 dnů. Pro mne je to favorit.

          • Devětapadesátka napsal:

            Jooo, rýmovníků mám několik, ale ještě jsem ho nepoužila na vaření nebo čaj, většinou jen nalámu lístečky a inhaluju.

      • jarybarka napsal:

        Já to mám takhle s majoránkou a kmínem .taky musí být fšude.Letos jsem sela majoránku do truhlíků za okno asi 4x a ta potfora ne a ne.jediný keříček mi narostl!Málem jsem si jí vzala sebou na dovolenou abych jí mohla opatrovat.

  3. lida.f napsal:

    My máme rádi kuře na česneku se špagetami.

  4. hrabeboto napsal:

    Zamilované jídlo mého mládí. Ale nudle široké, domácí a pěkně vaječné ,klasicky uvařené ve vodě. Kuřátko nebo stehna pečená na másle(nešetřit) mírně osolená. Podlévat aby bylo dost výpeku na polití nudlí. Mňam. Ani nemuselo být masíčko.

  5. hrabeboto napsal:

    Byl jsem na houbách. Plný košík , to je teď pravidlo. Ale většinou babky, klouzci a jen několik hodně přerostlých suchohřibů. Takže guláš byl vepřový ale smaženice s topinkami byla excelentní. A jak se zdá houbařské žně pomalu končí. Zítra udělám další pokus a uvidíme.

  6. Vera M. napsal:

    Jednou jsem koupila ty klobouky v Polsku na trhu od nějaké babky a radostně je dovezla domů a bzly úplně zapařené a musela jsem je výhodit. V podstatě jsem bedly jedla dvakrát v životě. Beeeeeeee, taková dobrota. Prý se tam zastrkaji plátečky česneku do těch řapíků a je to ještě lepší … no teoreticky to teda znám a umím, haha

  7. Katyp50 napsal:

    Tak kuře s nudlemi jsem ještě nedělala, pro mne je to trochu neobvyklá kombinace, ale za pokus určitě stojí.
    Kamarád miluje rýži a konzumuje jí ke všemu. Takže když si tuhle dával smažený vepřový řízek a k němu rýži, chodila se na něj koukat celá hospoda.

  8. Katyp50 napsal:

    Jinak ty houby všem upřímně přávidím. Já na ně letos opravdu čas nemám. A příští rok určitě neporoste ani prašivka, to už budu mít času dost! Nojo, tak co naděláme. Ještě mám pár sušených ve sklenici a dost naložených v octě, tak si s tím budu muset vystačit.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..