(377) Špecle

40 dkg  polohrubé mouky
4 vejce
1 dcl mléka (nebo malinko víc, podle velikosti vajec)
sůl

Smícháme všechny ingredience dohladka, až se začnou tvořit bublinky, těsto by mělo být o něco hustší než na lívance. Necháme čtvrt hodinky odpočinout.
Vodu  přivedeme  k varu a  nejlíp přes sítko na  halušky  do ní po částech propasírujeme těsto. Jakmile těstoviny vyplavou (trvá to jen chviličku),  slijeme a necháme důkladně  okapat. Nemáte-li sítko na halušky, nesmutněte, se stejným úspěchem se dá těsto do vody odtrhávat malou MOKROU lžičkou – budete pak mít nočky, ale chutnají stejně dobře.

Prorostlou slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte do kastrolku se silnějším dnem. Jakmile se začne rozpouštět, přidejte na drobno nakrájenou cibuli. Smažte spolu,  dokud není slanina opečená a cibulka zlatavá. Tohle stihnete v mezidobí, než se odleží těsto na špecle. Až se těstoviny uvaří, promíchejte je se slaninou a cibulkou a servírujte s kysaným zelím, které jste si předtím připravily dle svého oblíbeného receptu.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

56 komentářů: (377) Špecle

  1. Jana Macůrková napsal:

    Já mám recept na špecle z bramborového těsta – všechny suroviny jsou shodné, jen se přidá trochu vařených strouhaných brambor. Je to originál převzatý z nějaké rakouské kuchařky.

  2. Katyp50 napsal:

    Když jsem chvíli pracovala v jedné firmě v Německu (Lauffen am Neckar, kousek od Heilbronnu), tak jsem se špeclí mohla přejíst skoro denně než mě to přešlo. Na všechny způsoby. Když mi zbyly, dělala jsem si je i ráno ke snídani s vajíčkem. Tohle jídlo mám moc ráda a občas si koupím hotové, jen hodit do vody.
    A je pravda, že špecle dělám z bramborového těsta.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Na rovinu, dámy. Bramborový jsou lepší, tyhle jsou rychlejší.

  4. IvaC napsal:

    Já mám špecle ráda.Přidávám je k masu,třeba se špenátem i ke kuřeti,všude tam,kde se vlastně hodí těstoviny.Taky je dělám takto,bez brambor,ale takhle nevypadají,Nejsou kupované?Ne že by mi to vadilo,ale ze sítka na halušky,aspoň z mého, vypadají jinak.Když dělám s z brambor,tak tomu říkám halušky.

  5. Devětapadesátka napsal:

    Tak děvčata, nemudrujte a dejte sem ten recept z bramborového těsta. Já buď dělám noky z odpalovaného, nebo chlupaté – s houbami nemají chybu, ale i s výpečky, nebo jen se zelím, s uzeným… Ježkovy oči, já mám hlad!!

    • Jana Macůrková napsal:

      No, jo, je to jasný – hlady nevidíš – přečti si suroviny v receptu od Haderach a přidej strouhané vařené brambory…. máš to hned v prvním komentáři.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Pětatřicet deka uvařenejch oloupanejch nastrouhanejch nebo prolisovanejch brambor, 15 deka polohrubý mouky, 3 vejce, sůl, uhňácat, protlačit (nastrouhat), uvařit – dobrouch.

      • Devětapadesátka napsal:

        Diky ?. Zrovna žvejkám suchej rohlík, jedu z rehabky, ale cestou se zastavím v Řevnicích pro nějaký dobroučký masíčko. A pak si dám do nosu.

        • Haderach Kwisatz napsal:

          Já věděla, že seš zmlsanej fajnšmekr! Doufám, že je to alespoň rohlík z nějaký prima soukromý pekárny!

          • Devětapadesátka napsal:

            No to si piš. Celozrnný criossant, úžasný ?. Koupila jsem m.j. krásný hovězí krk, tak dumám, jestli bude na houbách, na zelenině, na víně, guláš… No něco spáchám. A taky slepici na poblífku, domácí uzenou krknu, úúžasný klobásy , který vyrábí nějakej řezník na severu a denně je dováží. Všechno je zavakuovaný, takže to nějakou dobu vydrží. Kolem tohohle řeznictví nedokážu zkrátka projet jen tak.

          • IvaC napsal:

            Pro Devětapadesátku:ty brďo,to bylo pěkných pár kilo,ale chápu to.Taky jsem masožrout a pěkné maso tam přece nenechám……….

          • BOYE napsal:

            Taky pro 59: V Řevnicích kde, prosím? Jediný obchod, který jsem tam kdy navštívila byl sekáč. Šly jsme s holkama na výlet a v lese zmokly tak, že by nepřežily ve zdraví ani cestu domů, tož jsem je tam převlíkla. Paní byla skvělá, nechala je pobíhat v triku po krámě a fénem sušila spoďáry – ty jsem koupit odmítla. Šmankote to je dávno! I do lesa jsem táhla kočárek.

          • Devětapadesátka napsal:

            Boye, na náměstí je prodejna TOP maso, výběr všeho možného, příjemná paní prodavačka. Kdybys tam jela, zkus klobásy – jakékoliv. Já kupuju se špenátem, s balkánem – ty jsou na gril (nebo na pánev) a chalupářský na zobání. I špekáčky jsou výborný. Maso vakuovaný, i ty klobásy si můžeš nechá zavakuovat.

  6. kvetula.v napsal:

    Tedy dnes to vidím jako recept na mou objednávku. Před chvílí jsem v Lidlu postávala nad špeclema a dumala, jak se to asi dělá, že by to neměla být věda. Před časem jsem je koupila a chutnaly moc. Dnes jsem je nekoupila- vyskočily na mne na Bramboračce. Před půl rokem jsem se naučila halušky, v plánu jsou noky z odpalovaného těsta a teď ještě špecle (ozkouším oba druhy s i bez brambor). To bude pestrost v přílohách! Ňam….

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    Zrovna stojím na poště…9 lidí přede mnou, kurník. Za humny budu až zas na jaře 🙂

  8. BOYE napsal:

    Já bych špecala, ale nemám čím. Nemaje haluškár, zkusila jsem hrubé struhadlo. Blbec. Je hranatý a tudíž těsto se shromažďovalo na rubové protější straně, vznikl obrnok, sklouznul do vody, žbluňklo to, trochu mi to vopařilo křídla a vznikla zahuštěnina, která moooc chutnala kachnám. Příště jsem byla chytřejší blbec a vzala si cedník na mytí ovoce. Rvala jsem to skrz silou medvědí. Než to všechno prolezlo, začátek byl rozvařenej. Kachny byly dávno snědený, chutnalo slepicím. Po třetí, čtvrtý, …dvanáctý jsem byla nejchytřejší: Do hospody k Vaškovi pár kroků a vařil jak rodilý bavorák. Hospoda už není, Vašek daleko. Napíšu Ježíškovi, že ke kráječi na knedlíky chci taky halušák. No a zatím pojedeme v knedlích a nocích (v noci nikam nejedu, jsem slušná holka…). Vlastně možná pojedu. To v případě, že krmě, kterou jsme právě povečeřeli, nebyla z václavek, ale z převlečenejch jedůvek.

  9. IvaC napsal:

    Taky jsem to dřív neměla a jde to docela dobře z prkénka.Natáhnout si těsto na prkénko,můžete si ho trochu navlhčit a odkrajovat rovnou do vařící vody.
    Jde to dobře a rychle.

  10. Haderach Kwisatz napsal:

    Zitra budou recepisy o něco později, přijdou mi opraváři na okna. A můžete se těšit na….Nepovíííííím! 🙂

  11. Devětapadesátka napsal:

    Hm, já včera dostala kančí. Tak Ti nevím, Kadle, se zelím nebo se šípkovou….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..