40 dkg polohrubé mouky
4 vejce
1 dcl mléka (nebo malinko víc, podle velikosti vajec)
sůl
Smícháme všechny ingredience dohladka, až se začnou tvořit bublinky, těsto by mělo být o něco hustší než na lívance. Necháme čtvrt hodinky odpočinout.
Vodu přivedeme k varu a nejlíp přes sítko na halušky do ní po částech propasírujeme těsto. Jakmile těstoviny vyplavou (trvá to jen chviličku), slijeme a necháme důkladně okapat. Nemáte-li sítko na halušky, nesmutněte, se stejným úspěchem se dá těsto do vody odtrhávat malou MOKROU lžičkou – budete pak mít nočky, ale chutnají stejně dobře.
Prorostlou slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte do kastrolku se silnějším dnem. Jakmile se začne rozpouštět, přidejte na drobno nakrájenou cibuli. Smažte spolu, dokud není slanina opečená a cibulka zlatavá. Tohle stihnete v mezidobí, než se odleží těsto na špecle. Až se těstoviny uvaří, promíchejte je se slaninou a cibulkou a servírujte s kysaným zelím, které jste si předtím připravily dle svého oblíbeného receptu.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Já mám recept na špecle z bramborového těsta – všechny suroviny jsou shodné, jen se přidá trochu vařených strouhaných brambor. Je to originál převzatý z nějaké rakouské kuchařky.
Z mouky a s přidáným bramborem to nemusí být špatné.Pár zbylých brambor – zkusím,díky.
Když jsem chvíli pracovala v jedné firmě v Německu (Lauffen am Neckar, kousek od Heilbronnu), tak jsem se špeclí mohla přejíst skoro denně než mě to přešlo. Na všechny způsoby. Když mi zbyly, dělala jsem si je i ráno ke snídani s vajíčkem. Tohle jídlo mám moc ráda a občas si koupím hotové, jen hodit do vody.
A je pravda, že špecle dělám z bramborového těsta.
Na rovinu, dámy. Bramborový jsou lepší, tyhle jsou rychlejší.
Já mám špecle ráda.Přidávám je k masu,třeba se špenátem i ke kuřeti,všude tam,kde se vlastně hodí těstoviny.Taky je dělám takto,bez brambor,ale takhle nevypadají,Nejsou kupované?Ne že by mi to vadilo,ale ze sítka na halušky,aspoň z mého, vypadají jinak.Když dělám s z brambor,tak tomu říkám halušky.
Halušky dělám docela často jsou ze syrových brambor.Jsou rychlé(no jen to loupání brambor je otrava )
Tyhle špecle, nebo spíš nočky,taky občas dělám a nejraději je mám ke kuřeti na paprice.
Ne, jsou přes struhadlo, takový podobný, velký … když tak mám odkaz na výrobce a prodejce.
Šlo mi o obrázek – ne o reklamu 🙂
Já mám síto i struhadlo s jezdcem,ale takhle pravidelný je prostě nemám.Asi to bude rukama.Jen dodám,že když nemám oranžové žloutky,tak přidávám do těstíčka kurkumu.Nemá chuť,ale pěkně barví.
Do halušek ale nepatří mléko.
Jo já odpovídala Ivě C.ona se zmínila o haluškách.Do halušek
mléko ne e.to jsou jen syrové brambory na jemno strouhané a hladká mouka.
A to struhadlo je parádní.
Když se podíváš moc týdnů zpátky, tak já dělám halušky z brambor vařených.
Tak děvčata, nemudrujte a dejte sem ten recept z bramborového těsta. Já buď dělám noky z odpalovaného, nebo chlupaté – s houbami nemají chybu, ale i s výpečky, nebo jen se zelím, s uzeným… Ježkovy oči, já mám hlad!!
No, jo, je to jasný – hlady nevidíš – přečti si suroviny v receptu od Haderach a přidej strouhané vařené brambory…. máš to hned v prvním komentáři.
Pětatřicet deka uvařenejch oloupanejch nastrouhanejch nebo prolisovanejch brambor, 15 deka polohrubý mouky, 3 vejce, sůl, uhňácat, protlačit (nastrouhat), uvařit – dobrouch.
Diky ?. Zrovna žvejkám suchej rohlík, jedu z rehabky, ale cestou se zastavím v Řevnicích pro nějaký dobroučký masíčko. A pak si dám do nosu.
Já věděla, že seš zmlsanej fajnšmekr! Doufám, že je to alespoň rohlík z nějaký prima soukromý pekárny!
No to si piš. Celozrnný criossant, úžasný ?. Koupila jsem m.j. krásný hovězí krk, tak dumám, jestli bude na houbách, na zelenině, na víně, guláš… No něco spáchám. A taky slepici na poblífku, domácí uzenou krknu, úúžasný klobásy , který vyrábí nějakej řezník na severu a denně je dováží. Všechno je zavakuovaný, takže to nějakou dobu vydrží. Kolem tohohle řeznictví nedokážu zkrátka projet jen tak.
Pro Devětapadesátku:ty brďo,to bylo pěkných pár kilo,ale chápu to.Taky jsem masožrout a pěkné maso tam přece nenechám……….
Taky pro 59: V Řevnicích kde, prosím? Jediný obchod, který jsem tam kdy navštívila byl sekáč. Šly jsme s holkama na výlet a v lese zmokly tak, že by nepřežily ve zdraví ani cestu domů, tož jsem je tam převlíkla. Paní byla skvělá, nechala je pobíhat v triku po krámě a fénem sušila spoďáry – ty jsem koupit odmítla. Šmankote to je dávno! I do lesa jsem táhla kočárek.
Boye, na náměstí je prodejna TOP maso, výběr všeho možného, příjemná paní prodavačka. Kdybys tam jela, zkus klobásy – jakékoliv. Já kupuju se špenátem, s balkánem – ty jsou na gril (nebo na pánev) a chalupářský na zobání. I špekáčky jsou výborný. Maso vakuovaný, i ty klobásy si můžeš nechá zavakuovat.
Tedy dnes to vidím jako recept na mou objednávku. Před chvílí jsem v Lidlu postávala nad špeclema a dumala, jak se to asi dělá, že by to neměla být věda. Před časem jsem je koupila a chutnaly moc. Dnes jsem je nekoupila- vyskočily na mne na Bramboračce. Před půl rokem jsem se naučila halušky, v plánu jsou noky z odpalovaného těsta a teď ještě špecle (ozkouším oba druhy s i bez brambor). To bude pestrost v přílohách! Ňam….
No vidiš! Jen si řekni – co ještě chceš? 🙂 🙂 🙂
Výherní čísla sportky :o)
Ty uvařit neumím – to bych vařila z vody 🙂 🙂 🙂
škoda…šábla bych se :o)
tak zaručeně: 158, 242, 389, 416, 513, 608 a prémiové číslo 1024,5. A už v tuto chvíli ti mohu oznámit, že jsi vyhrála 220 Kč za nevsazená čísla….To jsem dobrá, viď?
Náhodou,já zrovna minulý týden vyhrála na stírací los 500 Kč 🙂
Uvařit mi je? 😉
To víš, bez práce to líp chutná :-):-)
Se stav 🙂
Neříkej dvakrát, nebo tam jsme cobydup 🙂
Počasí je hezké, ale ty jsi asi v pracovním procesu a ne za humny, co?
Zrovna stojím na poště…9 lidí přede mnou, kurník. Za humny budu až zas na jaře 🙂
Já bych špecala, ale nemám čím. Nemaje haluškár, zkusila jsem hrubé struhadlo. Blbec. Je hranatý a tudíž těsto se shromažďovalo na rubové protější straně, vznikl obrnok, sklouznul do vody, žbluňklo to, trochu mi to vopařilo křídla a vznikla zahuštěnina, která moooc chutnala kachnám. Příště jsem byla chytřejší blbec a vzala si cedník na mytí ovoce. Rvala jsem to skrz silou medvědí. Než to všechno prolezlo, začátek byl rozvařenej. Kachny byly dávno snědený, chutnalo slepicím. Po třetí, čtvrtý, …dvanáctý jsem byla nejchytřejší: Do hospody k Vaškovi pár kroků a vařil jak rodilý bavorák. Hospoda už není, Vašek daleko. Napíšu Ježíškovi, že ke kráječi na knedlíky chci taky halušák. No a zatím pojedeme v knedlích a nocích (v noci nikam nejedu, jsem slušná holka…). Vlastně možná pojedu. To v případě, že krmě, kterou jsme právě povečeřeli, nebyla z václavek, ale z převlečenejch jedůvek.
Nebo jestli jsi je málo uvařila:)
Termolabilní jedy jsou moje vášeň! Až já budu psát dedektýfku, tak budoucí mrtvole šoupnu václavkotoxin, pak pár minut do sauny a nikdá na to žádnej Šerlok nepřijde. Kam se hrabe Agáta a ten její šedobuňkovej Belgičan…
Taky jsem to dřív neměla a jde to docela dobře z prkénka.Natáhnout si těsto na prkénko,můžete si ho trochu navlhčit a odkrajovat rovnou do vařící vody.
Jde to dobře a rychle.
To ju, ale není to ten špeclí požitek. 🙂 Naši bydlí přes ulici a kredenc je pořád stejná i s uložením haluškáče. Jen vrozená hrdost mi brání 🙂 … A čemu by se pak pochechtávali, kdybych nelíčila své zlepšováky a vynahrazováky, když jinak jsem naprosto dokonalá 🙂 🙂 🙂
Já tyhle věci strouhám n struhadle na řepu pro prasátka ….
Cokoli doma strouhám, je pro prasátka. Někdy mi taky trochu nechají…
To jde skvělé! Z prkýnka, myslím.
Zitra budou recepisy o něco později, přijdou mi opraváři na okna. A můžete se těšit na….Nepovíííííím! 🙂
Řekni…..
Nebo alespoň napověz…
Budou dvě typické podzimní plodiny, jedna v hrnci a druha v pekáči. Sladký nebude. Howgh! 🙂
Dýně, bude dýně 🙂
Třeba jo, třeba ne 🙂 Třeba to bude řepa. Nebo kapustičky. Nebo jeřabiny. Brambory. Šípky. Nebo něco jinýho 🙂
Né, typické podzimní plodiny jsou: jelen v říji (bude pečenej) a spadaný listí (bude čaj; a protože H.K. je lektvařice, půjde o něco smrtelně zdravýho – jen si vzpomeňte na ty kloubní muchomůrky onehdy) 😉
Hm, já včera dostala kančí. Tak Ti nevím, Kadle, se zelím nebo se šípkovou….
kdyby jenom to….ale houskový nebo bramborový knedl :o)
Taky jsem dostala- kančí krkovici . Už je rozhodnuto. Červené zelí a brknedlík 🙂
Pošli recept a fotku, já budu dělat se šípkovou.
Tak je vyžadován guláš. A ten bude s houskáčema. Udělám ho divočejší než z hovězího, ještě přesně nevím, co do něj dám, ale projdu zahradu, tu škubnu, tam trhnu, poštrachám mezi kořením, vínem a to by bylo aby to nebylo dobry?
Bacha na jedůvky 🙂 Durman bych do toho nedavala 🙂
Buď v klidu, žádný jedy….
Aby ses moc nenadřela, dojela bych ti pomoct poštrachat se v tom vínu. Jak tě znám, krabice přendavat nebudem… Můžu kdykoli, vlak mi jede za pětadvacet minut, zdržet se můžu jen krátce, max. čtrnáct dní. Jak velký ráčíte míti sklep?
Sklep nemáme žádný, ale určitě bychom něco vyštrachaly, neboj. A kdybys v sobotu jela na výlet sem někam, dala bych něco chladit ?. Tedy pokud bys chtěla víno. Jinak v lednici ve venkovní kuchyni je pořád zásoba – prosecco, višně v rumu, aperol, nějakej tlamolep z vodky tam je… No určitě bychom nestrádaly ?