1 celer (nebo půlka z velkého)
2 jablka (radši kyselejší)
hrst vyloupaných vlašských ořechů
1 lžíce třtinového cukru (krupice taky nic nezkazí)
1 citron
100 g majonézy, lžíce husté zakysky
sůl, čerstvě mletý pepř
Celer oloupejte a nakrájejte na kostky. Opečte je na pánvi na másle ze všech stran. Jakmile trochu zezlátnou, přidejte šťávu z půlky citronu a cukr. Společně orestujete – až cukr začne mírně karamelizovat, máte hotovo (do změknutí celeru je to cca 8-10 minut). Přendejte ho na talíř a nechte zchladnout. Na pánvi na zbytku karamelu a citrónové šťávy orestujte ořechy (ideálně půlky jader, ale můžete je i nalámat). Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte je na kostky – ihned zastříkněte citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Smíchejte s celerem a ořechy. Rozšlehejte majonézu se smetanou, osolte, opepřete, vmíchejte. Salát je vhodné podávat chlazený.
Snažší varianta je uvařit přepůlený celer v okyselené vodě, nakrájet, ořechy nerestovat … TAKY je to dobrý.
Pro IvuC sepsala: HaderachKwisatz
Nevadí mi, že je to pro paní Ivu, bududu drzá, a uložím si. Vypadá to prudce jedlé.
Ale samozřejmě, že ne jen pro Ivu. Je to jedlé velice! Až to uhňácám, vyměním obrázek 🙂
Moc děkuji,“Haderko“já to nikdy ani nejedla,ani neviděla.Určitě udělám a všem přeji dobré a zdravé chutnání……
í
Pokud máte ráda celer, opravdu doporučuju. A vlastně je dobře, že jste mi ho připomněla – je to takový typický podzimní (celer, jablka, ořechy) a já ho opravdu už dlouho nedělala. Zítra to napravím, dneska dojídáme zbytky 🙂
Já celer miluju, takže za mne dneska jednička s několika hvězdičkami…… jen ty ořechy ne. To bych asi neustála.
Jinak celer smažený je také pro mne mňamka.
Povařím – vývar se hodí na polévku. Pokrájím na plátky a obalím v klasickém trojobalu nebo v těstíčku. Osmažím a podávám, já to s prominutím žeru i bez přílohy.
Já ho taky ráda, ale někdo ho prostě nedá 🙂
salát neznám, ale moc se mi líbí.. cerler doma zbožňujeme, díky za tip 🙂