(407) Rybí aspik

1-1,5 kg rybího masa
kořenová zelenina
2 vejce natvrdo
1 balíček želatiny (vyzkoušená z LIDLu)
pepř, nové koření, bobkový list
sůl,
ocet,
cukr

1-1,5 kg rybího masa uvařte v láku z vody, soli, octa a cukru –  měl by být méně kyselý než na okurky. Přidejte pár kuliček pepře, nového koření a bobkový list. Přesný poměr neznám, lák si udělejte podle chuti. Maso táhněte asi 20 minut, pak vyndejte a nechte vychladnout. Teprve potom oberte z kostí, pokuste se maso moc nerozbít.  V druhém kastrolku si uvařte na skus 2 větší mrkve, asi 1/4 celeru, kdo má rád, může přidat i petržel. Nakrájejte na kousky – plátky, jak se Vám bude líbit.  Ještě budete potřebovat 2 vejce natvrdo. Na aspik použijte 1 balíček želatiny, 1,25 l vody, 1,5 do octa, 1,5 KL soli, 1 PL
cukru. Uvařte podle návodu na sáčku s aspikem.
Na dno misky  nalijte vrstvičku želatiny, v lednici nechte ztuhnout. Vyskládejte vejce, zalijte, nechte ztuhnout. Pak přijde vrstva masa, zase zalijte, nechte ztuhnout. Takto opakujte do spotřebování všech surovin. Pak nechte aspoň 24 hodin v lednici.

Recept nám poslala Devětapadesátka a přidává varování: „Upozorňuji, že je to časově náročné.“ 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (407) Rybí aspik

  1. IvaC napsal:

    To mi připomnělo vepřovou huspeninu.Ryby moc nemusíme,i když vím,že jsou zdravé,a z uzené makrely,kterou milujeme, by to asi moc nešlo.I když………..?

  2. Katyp50 napsal:

    Tak tohle jím moc ráda. Ale dělat to určitě nikdy nebudu.
    Stačilo, když mně jednou ukecali na sulc. Panebože to byla pakárna. Uvařit nožičky a další maso, obrat, pak zelenina, vejce, okurky, sterilovaná zelenina, obrané maso, želatina…..
    Výsledek sice prý byl úžasný, jak říkali svorně sousedi, protože toho bylo tolik, že jsem musela 3/4 rozdat, byly toho 3 velké litiňáky, ale já už bych to nedělala.
    Co jsem jednou zkoušela byly šunkové rolky v želatině. Tak to šlo rychle a chutnalo také. Klasicky jsem plátky šunky naplnila křenovou majdou, do misky od něčeho nalila trochu želatiny, po ztuhnutí vložila šunkovou rolku, obložila pokrájenými okurkami a sterilovanou zeleninou pro pestrost, vejce……. zalila další várkou želatiny a nechala ztuhnout. Po vyklopení to chutnalo úžasně.

  3. Vera M. napsal:

    Nic lepšího fakt není, než sulc od mamky !!!!!!! A tento rybí proč ne? Já si ho určitě udělám. Dělám do kompotovych misek a každý má svůj vyklopeny kopeček. Jinak brutvany taky bývají ?

  4. Jiřina napsal:

    To ale krásně vypadá, aspik ten můžu. Často jsem si kupovala vejce v aspiku. Dělávala jsem pečenáče v aspiku. Dobrota.

    • Vera M. napsal:

      Jirinko ?, ryby v aspiku jsou pochoutka !! Zavinace si co půl roku kupuji na váhu, to se na to úplně trepu a pak zase půl roku Vydrzim . Cela velká konzerva kilo stala v totalitě do 30 Kč a já jsem ji pravidelně kupovala na dovolenou do Chorvatska. Tam sup do lednice v apartmánu a pak se buzirovalo.

  5. jarybarka napsal:

    Už jsem podobný rosol s rybou dělala a chutnalo moc. ???

  6. Jana Macůrková napsal:

    Jen malý komentář: v Lídlu už tu želatinu nemají, prý je to „sezonní zboží“ – viz Lídl Kolín.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..