300g hladké mouky
250g Hera
100g tavený sýr bez příchutě
(kupuju v LIDLu)
Vypracované těsto nechat v lednici chvíli odpočinout. Tvořit kuličky (mně to vychází na 30 kousků) Ty trochu rozplácnout a protože je to těsto univerzální, buď do nich udělat důlek a ten naplnit pikantní zavařeninou, nebo přitisknout kolečko pikantní klobásy (oblibujeme čabajkový točený, který tu prodává jen jeden řezník) a posýpnout strouhaným sýrem. Důlky na marmošku dělám hlubší a plním do úrovně – ráda mrška vytéká, pod klobásku máznu bílek – ta se zase ráda odlupuje. Peču na 180° 20-30 min. Koláčky se zavařeninou ještě horké obalím v moučkovém cukru ovoněném vanilkou.
Dělám jednu polovinu s marmoškou a druhou s klobáskou ať je možnost výběru. Prostě rychlé pohoštění, když už je návštěva za dveřmi.
Recept poslala: květula.v (a já mám dilema – Sladké pokrmy? Pečeme cukroví?)
Jejda tuhle jsem tento recept někomu posílala. Já to dělěám také tak, dávám nejen kousek klobásky, ale také kostičku nivy nebo jiného zajímavého sýra. A trochu koření přidám.
A jdu ubezdušit kočičáky. Vytahali mi krabici papírových kapesníků, brodím se rozškubanými papíry a nemám se ani do čeho vysmrkat!
Smrkej do toaletního papíru! Když necháš škatuli papírovejch kapesníků na dosah kočkám, nemáš se čemu divit 🙂
Kdybyste někdo chtěli asi tak 1 kg slaného (hodně slaného??) těsta, račte si říct, já dneska osolila kynuté na valašské frgále, holt ručka šmátralka šmátla po dóze se solí místo po cukru…
Upeč koláče ze zelím, jsou skvělý!
No, nevím,nevím, ale je-li v receptu na 600 g mouky 120 g cukru, tak při stejném množství soli je to těsto nepoživatelné….máme kompost.
A co tak přisýpnout mouku a ostatní ingredience aby to bylo akorát a můžeš na trh se slaným pečivem 😉
Dělám si srandu, ale lituju tě. Pokud jsi na to přišla až po vymíchání, tak nejen suroviny, ale i práce nazmar 🙁
Jen aby ti kompost nezesterilněl. Ale co ho vzít na ručprčky do školy? Jako vizovický? A to fakt nevtipkuju. Holky tam máš šikovný, postavte betlém… Nebo adventní věnec.
Frgále jsem si dovezla z minulotýdenní dovolené v Beskydech. Kdybyste tam někdy některá měla cestu, za Rožnovem je vesnička Hrachovec a tam je pekárna U Cyrila. Frgál tam stojí 98 kaček, mají různé náplně a všechny jsou strašně dobré, voní po rumu, po perníku, po vanilce ?… Vzali jsme jich „jen“ devět.
Nikdy to nedělali! Jenže jsou také ve stresu. Pořád se tu něco děje, stěhují se krabice, mizí věci, oni netuší, co se děje, jen jsou z toho zmatení……. já jsem smutná, protože dneska se mi stěhuje kamarádka domů do Ostravy za maminkou, prodala v Praze byt a musí se o ní postarat. Zemřel jí bratr (mmch stejně starý jako já!), maminka je vozíčkářka, nemůže jí nechat samotnou, aby se o ní starali cizí lidé. Takže se postará a pak se uvidí, v Ostravě zůstat nechce. Dala mi prakticky vybavení celého svého malého bytu, už je to odstěhované v Mostě. Bude tam mít své zázemí až se rozhodne, zda tam případně spolu dožijeme. Je mi smutno. Jezdily jsme spolu, volaly si zážitky z jízd každou chvíli….. zase tu budu sama. Ale ono se to utřepe, dostěhuju ty tři domácnosti, podám výpověď, odstěhuju se úplně a začnu znovu. Momentálně je to dost těžké.
My jsem tohe řešili před 10 lety, a kdybychom to neudělali, tak jsme se asi rozvedli…Neboj, ono se to ustálí a bude líp a pak už si jen budeš říkat, doprdele, proč jsem to neudělala dřív…
Katy, dobrý to bude! Hlášení špiona jsou uspokojivá 🙂 , tak o tebe nemám strach. A kdyby tě v Mostě stesk přemáhal, přesně na půl cesty je Třebíz, na návsi hospoda, tak pípneš a bude… A kdybys potřebovala přeci jen přetrhnout kočku, tak ti věnuju. Jedna našla na dně koše papír od ryby a vydolovala ho – odpadky po celý kuchyni – a kocour si umí otevřít lednici (nové překvápko) a vyndal si kus luxusního špeku. A protože je úplně hodnej chlapec, položil si to na klec s potkanama a žrali to společně ze všech stran. Ve stresu nejsou oni, ale děti, na který řvu já, páč ta zvěř je jejich… A ani se nestěhujem… A ještě zcela soukromý poznatek, kterým tě chci trochu načechrat: Nikdy mi nebylo v životě líp, než když mi došlo, že ulice U svobodárny by pro mě mohla přestat existovat, neb jsem s ní ukončila veškeré nutné vztahy. A to byly doby, kdy jsem kolem nemohla projet ani tramvají, aniž bych se začala klepat. A ty to máš za pár…
Fakt? U svobodárny? Žila jsi tu?
Já už toho mám také plné zuby! Bydlím právě v té svobodárně. Naproti je stále obrovský krásný byt……. no, už můj není. Nějak se s tím porvu. Ono to skončí, ale ještě to bude chvíli trvat. A díky špionovi se to snad i zkrátí!
V Mostě mě stesk přemáhat nebude. Než to zařídím, umyju, uskladním….. tak to nebude jednoduché, ale to už zvládnu.
Další kočku na přetrhnutí fakt nepotřebuju! Mám svých 6, takže trhat by bylo kde. Jenže jsem si je přitulila k sobě a ještě se jim omluvila za ty kapesníčky. Chápou to, tulí se a mazlí. Pořídím za 25,- Kč další krabičku!
Ač se to nezdá, v okolí Mostu je kam vypadnout. Alespoň tě budu na jaře moci nasměrovat na přírodovědnou stezku Gabrielka – Brandov a okolí. Nebo vláčkem na Moldavu a odtud pěšky na Klíny a potom autobusem zpět do Mostu, Braňany – oprám po těžbě jílů na kočkolit – krásné koupání, okolo spousta bříz a mezi nimi kozáci a křemenáče atd, atd. Flájská přehrada a její okolí, jeleni v oboře, mainská mývalí v hájovně. Prodej pstruhů v Horním Jiřetíně, co chceš dál?
Já vím, že Most už dneska není jen ta hnusná cikánská enkláva, špinavý vzduch a zaprášené okolí. Že jeho okolí je krásné, město samo také doznalo značných změn k lepšímu. Je to pro mne neprozkoumaná část naší země. Jen jsem tudy párkrát projížděla na cestě do Německa. O to víc se těším, že to napravím. Z lodžie mám překrásný výhled na kopečky. „Můj“ panelák je totiž poslední v řadě, pode mnou jsou jenom nízké budovy školy a školky. Procházky, výlety, Krušné hory, budu si to opravdu užívat. A budu psát podrobná hlášení!
Recept jsem dostala před lety od kolegyně, která tam dávala 3 trojúhelníčky (něco málo přes 50g sýra), já tu dávku sýra zvýšila a zdály se mi chutnější. Peču hlavně když nevím co pro návštěvu ohlášenou na poslední chvíli – je to hnedle hotové a můžou si vybrat milovníci i nemilovníci sladkého. Já to tedy mezi vánoční sortiment nezařadila (podobně vyhlížející dělám oříškové koláčky, ty se plní marmoškou až po upečení) , ale již několikrát bylo komentováno, že by se to i jako cukroví dát mohlo.
Moje máma peče z taveňákového těsta rohlí(č)ky. Nikdy jsem je nedělala, protože je to její doména. Už je na čase vydolovat z ní recept, protože jsou fááákt skvělé, což předpokládám i u těchto koláčků. Jak se – možno-li – taveňákům vyhýbám, tak výjimky existují. Předpokládám, že koláčky přidám na seznam povolených 🙂
Upéct, nafotit, předhodit davu 🙂
Rozkaz, generále!
Toto je recept jako na mne ušitý. Jen mám dotaz. Chtěla bych
je upéct v pátek pro sobotní návštěvu. Zůstanou měkké a vláčné
do druhého dne?
Určitě dobré budou, já je pekla jako odměnu za asi 2l sušených hub a vyzvedli si je až druhý den. Jen jsem je kvůli klobásám měla v chladnu. Jo a byly v plastové krabici přiklopené.
Poslušně hlásám, že koláčky se povedly. /Až jsem se
sama divila – při mém cukrářském umění !/
Dělala jsem je na sladko s ostružinovou marmeládou a
cukrovat budu až před podáváním. 🙂
Vydrží určitě, pokud vaše domácnost nevykazuje vlastnosti Bermudského trojúhelníku, případně disponuje-li trezorem…
🙂 🙂 🙂 No však já je taky musela ukrýt, jinak by dostali zpátky jen prázdnou škatuli bez odměny a to mi přišlo blbý, proto jsem je pekla!
Tak toto u nás nehrozí. V pátek budu ještě
sama. Jedlíci přijedou až v sobotu. Díky holky.
Jo, dneska už to vím!
Ale kočky pomáhají a pomáhají i přátelé a mezi ně řadím i Vás – bramboračkové. Děkuju za Vás všechny! Moc mi to dává energie a síly.