(436) Houbofleky

houby
cibule
sůl
pepř
kmín
vejce
těstoviny
kousek uzeného
sýr

Na plátku  másla osmažíme cibulku.  Přidáme pokrájené houby, orestujeme, dochutíme solí, pepřem, kmínem, podusíme doměkka a vmícháme rozšlehaná vejce, která za stálého míchání necháme srazit.
Houbovou smaženici smícháme s uvařenými těstovinami a pokrájeným uzeným (nejlepší jsou vařená uzená žebírka). Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Chutná teplé i studené.

Recept poslala: Květula V.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (436) Houbofleky

  1. Devětapadesátka napsal:

    U nás fleky ( domácí, kupované neradi) buď s uzeným – žebra uvařit, ve vývaru pak uvařit fleky, smíchat a v pekáči zalít půl hrníčkem mléka s rozkvedlanými vajíčky, nechat zapéct. Anebo s houbami: Houby podusit na cibulce, smíchat s uvařenými fleky, zalít rozkvedlanými vajíčky s kapkou smetany. Sýr navrch mi k uzenému nepasuje. Ale jak tady už mnohokrát psáno, sto lidí, sto chutí. Hezké ráno fšem ?

    • kvetula.v napsal:

      Já bývala zvyklá přesně stejně, tohle je kombinace na přání jednoho mého kamaráda, který smutně vzpomínal, jak to dělala maminka. Že mu udělala pekáček k obědu a po zbytek dne ujídal studené. Rozhodnuto bylo narychlo, domácí těstoviny už v zásobě nemívám a jemu bylo jedno co tam zamíchám. Proč neudělat 65letému mládenci radost?
      Pro nás dělám jen s houbama a sýrem, když mám nadělané široké nudle. Při jejich válení vzpomínám na tatínka, který je dělával přímo výstavní. Vlasové, široké, fleky, flíčky do polívky, dobře usušil na sušáku na kamny (bývala to jeho zimní práce, když už se na zahrádce nedalo) a my jen odváželi pytlíčky s drahocenným obsahem. Jednou jsem neodhadla spotřebu a musela se do polévkových nudlí pustit sama. Tehdy asi 10ti letý synek vykulil oči – „mami ty umíš dělat nudle?“. Ano, umím a dělám je nejen pro nás, ale i jako vítaný dar mému exšéfovi.

  2. Katyp50 napsal:

    Já sýr na šunkofleky taky nedávám. Ale s houbami je to jiné. Tam mi sýr nevadí. A také preferuji doma dělané fleky. Maminka je uměla naprosto excelentně. Byl to vždy den plný práce – zadělat těsto, vyválet na tenoučko, na postele a stoly dát čistá prostěradla a ubrusy, rozložit placky, usušit, pokrájet. Jako holka jsem dělávala právě fleky, na nudle jsem neměla trpělivost.

    • 60anda napsal:

      Taky mám ráda domácí a ani dlouho nesuším, jen nechám trochu oschnout ,nakrájím a házím do vody. Protože odmala nemám moc ráda vývary, tak ten pozřu jen s domácíma nudlema. Takže je dělám dost často. Co se týká šunkofleků, kdysi jsem narazila na recept, že se k nudlím přidal kromě uzeného, opečeného na cibulce, ještě uvařený malý květák a po zalití vajíčkem se nahoru nastrouhá Niva. Moc nám to takto chutná.

  3. Jana Macůrková napsal:

    Já měla ještě včera poslední houbové řízky. Byli jsme se podívat na polomy a našli půl košíku velkých borováků.

  4. BOYE napsal:

    Jsem teď jela nějakou dobu v domácích vejcích a dneska jsem musela kupovat. Píšu objednávku a málem mě to povalilo. To jsou vevnitř pozlacená, nebo jsem zaspala nějakou změnu režimu, vyhlášení války, nebo počátek hladomoru? Bojkotuju už spoustu let klecovky, ale při vejcožravosti mých děťátek nevim, nevim… A to ještě tvrděj už několik dní, že u nás nastupuje doba bezmasá, ať si chystám nový jídla, že vyhlašujou jednu rybu tejdně a oooobčas nějaký ptactvo. Pokud jim to vydrží, tak to, co ušetřim za maso, padne do vajec.
    Čímž jsem chtěla říct, že je nutno šunko i houbofleky přesunout z rubriky levná jídla do kategorie lanýže – sumýši – slavičí paštiky a spol.
    No, dokud nemusim mít ve špajzu jen červeno-modro-bílý proužky teskoveljů, není zle…, ale překvápko to teda je!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..