brokolice
šlehačka + 4 vejce
hrubá mouka
1/2 prdopeče
2 lžíce sýra parmazánského typu
mletý pepř, sůl
1/2 sáčku drobných těstovin
tuk (na vymazání) + máslo
koření dle chuti
Brokolici rozeberte na růžičky a trochu pokrájejte (košťál na drobno). Těstoviny uvařte na skus. Vejce rozkvedlejte se šlehačkou, mouku (asi 6 lžic) smíchejte s práškem do pečiva a vše smíchejte dohromady. Ochuťte solí, pepřem a čím uznáte za vhodné (já použila směs na grilovanou zeleninu). Navíc jsem přidala ještě zbyteček na drobno nakrájeného uzeného.
Směs nalijte do tukem vytřené zapékací mísy nebo pekáčku, posypte parmazánem, navrch dejte pár plátků másla, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a upečte dozlatova.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Jj, to můžu. Brokolici já moc uáááááda.
Hned jak potkám tu zelenou hlavu za slušnou cenu, ozkouším! Zatím jsem dělávala nákyp – jen trochu povařenou, rozebranou brokolici smíchanou s pokrájenou šunkou, zalité rozkvedlanými vejci ochucenými vegetou a po chvíli zapeční posypané strouhaným sýrem s bramborami. 🙂
Mimo reakci na recept : Když ťuknu na přehled receptů, je to prázdné. Je to dočasné, nebo přehled už nebude? Často tam chodím. Děkuji.
Předávám Pavlínce, když tak rovnu napsat na Pavel.Toth@volny.cz
Jakkoliv to může být dobré, tuhle zeleninu jako jednu z mála nemusím. Ne že bych ji nesnědla, ale blahem přitom nehýkám?. Jo, vím, že je zdravá, ale zkrátka jsem jí nepřišla na chuť.
Já ji také dlouho nemusela, ale našla jsem si recept, který mi vysloveně chutná a přitom je úplně jednoduchý – brokolici uvyřím ve slané vodě, posypu strouhankou a poliju máslem. (teda ty dva poslední kroky jen v tom případě, že ji nesežereme jen tak a nebo že mi ji nesežerou dřív vnoučata)
Osolenou na páře, do chrupava (pro odborníky – al dente 🙂 ), dip z osoleného očesnekovaného jogurtu. To vede u nás…
Tak konečně něco trochu jinak mezi námi dvěma 🙂 Já ji můžu furt a musim trochu brzdit – jako u všech košťálovin. Štítnice zcela v kýblu a košťály přes všechny klady trochu vyzobávají jód z těla. Ne, že bych se výrazně omezovala, ale přeci jen trochu přemejšlim a když už mám košťálovou žravou, snažim se ty jódy dodávat. Ideální by asi byla mořská ryba s karfiolem, což mě tedy netankuje 🙂
Teď přidám taky něco mimo recept, který bych mimochodem chuťově mohla. V poledne jsme dorazili do Železné Rudy, tak jsme hned zavítali do Coopu a nestačila jsem se divit – 10 vajec 59,90 Kč. Tak jsme se sebrali a jeli cca 18 km do Zwieselu a tam 10 vajec 1,39 eur, máslo 1,59 eur. A to mají zcela jiné platy či důchody než my.
Desny!
Děcka, moje dcera má v Německu tříletou VŠ, zeťák jen maturitu . Nevydělavají na tamní poměry moc a nežijí si na vysoké noze. Bydlí v pronájmu (1000 eur 3-pok.byt). Dvě děti 7+10 – družina a obědy 10000 Kč. Musí mít dvě auta, jedno mají od nás, druhé maličkého peugeotka, platí velké pojistky a jiné další daně. Dcera opravdu šetří a nekoupí všechno, nač by měli chuť. Na hypotéku na vlastní být musí nejprve 2/3 našetřit a byty jsou tam třeba v jejich oblasti nejméně od 5 milionů, možná daleko více. Byli jsme v restauraci na oběd. Já mušle v akci, dcera losos, zeť rosstbeef, vnučka řízek a vnuk palačinky. 3 piva a 2 spraity. Malá hospůdka tak druhá cenovka, 110 eur. Nechodí si nikam sednout, zvou se se známými k sobě domů. Nejsou to jen potraviny, jsou tam i další věci. Ženy musí jít v roce dítěte do práce, nedostanou už od státu nic. Dítě musí být u profi chůvy, aby matka mohla pracovat. Ty mají více dětí na starost. Dostat jesle bez šance. Mladí tam Angelu nevolí už přes 10 let. Volí ji střední věk a staří, ti se tam mají už dobře. Takže vede docela obyčejný život s malými dětmi a vyskakovat si vůbec nemůže. Taky si nestěžuje, ale myslím si, ze tady by se mohla mít líp, fakt.
To je jenom k nás….,
Pravda, že u nás ceny potravin brutální!! Může si taková osamělá důchodkyně nebo matka samoživitelka dopřát hovězí polévku a vůbec hovězí maso? Musí se stále cpát kuřaty a vepřovou plecí, protože na to prostě nemají. Je to ostuda, jak žijí nezaslouženě v bíde. Něco je moc špatně.