(454) Sýrové tyčinky

500 g hladké mouky
250 g nastrouhaného Eidamu
1 prášek do pečiva
1 lžička soli
2 lžičky vegety
1 žloutek
250 ml šlehačky nebo smetany
250 g Hery

Vypracované těsto rozválet na cca 5 mm, rádýlkem nakrájet tyčinky. Potřít rozšlehaným bílkem, sypat drceným kmínem (mák, hrubá sůl apod.)
Peče se  v horkovzduchu na 180° cca 15 min (podle tloušťky tyčinek…. je jich cca 6 plechů).

Pálivá verze – do ½ dávky přidat 2 lžičky chilli koření

Recept poslala: Květula V.
PS: Nepečeme cukroví, leč slanoví 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (454) Sýrové tyčinky

  1. jarybarka napsal:

    Možná ňamka ale pro mě moc tuku.Hera šlehačka sýr.

    • kvetula.v napsal:

      No asi jsem to měla dopsat. Jen jsem zkopírovala letitý recept v notasu uložený. Už dlouho nahrazuju šlehačku smetanou na vaření a na chuti jako takové to není poznat. Eidam dávám 30% .
      Původní recept byl přiložený k „vyhazovacím“ plastovým vykrajovačkám na preclíky. Jenže dělat to s nima už nezvládám – je to na několikahodinové stání- takže jsem si zjednodušila rádýlkem. Při pečení se smrsknou a vyskočí nahoru, takže je možné vyválet a nakrájet přímo na plechu, mezírky se udělají samy. Peču jen párkrát do roka na zvláštní příležitosti a i když všem v širší rodině chutnají, ještě se nikdo do jejich výroby nepustil. Ale hlášku – jsou jako mor, jak ochutnáš, neodtrhneš se- jsem slyšela mockrát 🙂

  2. Katyp50 napsal:

    Hmmm, tučné asi jsou, ale já jsem je dělávala podobně. A byly vždy výborným doplňkem na stole když přišli hosté. Taky jsem dělávala z klasického lístkového těsta, sypnuté kmínem, kořením, solí, paprikou nebo sezamem. A ještě někde najdu recept na sýrové těsto z taveňáku, to bylo taky vynikající.

  3. Devětapadesátka napsal:

    Přidám jednu superrychlovku: plát listového těsta potřu vajíčkem a hustě posypu strouhaným sýrem (obvykle mám v zásobě čedar), přikryju druhým plátem a zlehka přejedu válečkem, aby se těsta trochu
    spojila. Vrch taky pomažu, posypu sezamem, kmínem, chilli vločkami…. nebo nechám jen tak. Nakrájím a peču.

    • Katyp50 napsal:

      Tak to vypadá také moc dobře.
      Já dělávala také plněné rohlíčky. Vykrájet kolečka z lístkového těsta, překrájet na čtvrtky. Posypat sýrem s kořením a zatočit do rohlíčků. Pomazat vajíčkem, posypat čímkoliv a upéct. Bylo to podobné jako ty rohlíčky sladké s ořechovou náplní.

  4. BOYE napsal:

    Tyčky od Květuly se u nás pekly vždycky na Vánoce. Bez vegety. Když mi bylo asi pět, dávala máma u vlaku recept své čerstvě vdané spolužačce a ta je dovedla k naprosté dokonalosti. Všechny stejné, jak kdyby je krájela s šuplerou v ruce, krásně zlaté ze všech stran stejně a protože se u nich staly „základem Vánoc“ z vděčnosti nám vždycky na štědrý den donesla otýpku svázanou vánoční stužkou. Úplnou náhodou ta poslední se přimotala do krabice s vánočními ozdobami a tak ji už po páté budeme vázat na stromeček jako památku…
    Tomu, co peče 59, se u nás říká chlupatky. Já je dělám jen jednovrstvé, většinou trojúhelníčky, a sypu sýr po nakrájení (propánakrále, proč???) a přečuhující sýr dělá chlupy. Ta přiklápěná varianta se mi líbí – dvojctihodné tyčky 🙂
    Holky, slanoví sem hrňte pod tlakem, trouba už žhne…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..