Skopové maso
zelenina –
mrkev, cibule
fazolky, paprika
brambor
kapusta
Masox
mletá sladká paprika
Nejprve uvaříme vývar ze skopového – žebra nebo kolínka.
Spolu s masem vaříme kus celeru a stonky petrtelky a Masox. Po cca hodině vylovíme a obereme maso. Dáme oblíbenou zeleninu , aby to doma všichni jedli. Tady jsou fazolky, kapusta, mrkev , jedna bílá paprika, petržel a cibule. Přidává se i brambor. Spíše na barvu se tam dává lžíce červené papriky .
Recept poslala Věra M. s poznámkou: „Je to lahodná polévka pro milovníky skopového. Vaří se v chorvatském Dubrovníku . (Boye mě asi ukamenuje , ale nejlepší je tam Masox a Podravka)“. Tak, Lucko, běž sbírat šutry 🙂
Když jsem viděla ten název Lamm, tak se mi vybavila příhoda z dob, kdy jsem připravovala u nás na baráčku 5 dětí na krajské kolo přírodovědné olympiády.
Jeden rok bylo téma Endemité, čili živočichové, kteří žijí např. v Austrálii, ale nikde jinde. No a já těm dítkám celé dopoledne vtloukala do hlavy, že typickým endemitem Jižní Ameriky je lama. Po obědě jsme vyšli na zahradu, že jdeme do terénu a co na nás přes plot nekoukalo? no samozřejmě lama (utekla nějakému chovateli v Sázavě). No a potom si udržte respekt mezi mládeží….
Jo to si takhle soused v Krkonoších pořídil pštrosy. Jenže to trochu nevychytal, jaksi se zapomněl obeznámit se způsobem jejich chovu a tak jsem jednou brzičko ráno chtěla vylézt na zápraží v noční košili s hrnkem kafe v ruce a oko v oko jsem zírala do xichtu toho obřího tydýta. Já se tak vyděsila, že doteď pštrosí maso jím s chutí, abych se jim pomstila (spíš bych měla jíst sousedovo, s těmi pštrosy byly problémy snad měsíc).
Chacha 🙂
U nás se taky dělávala polévka ze skopového.Babi ji dělala podobě jako z uzeného:Vývar ze skopového s kořenovou zeleninou něco česneku vařené kroupy a hromada majoránky.Byla moc dobrá akorát že jehněčí a skopové je dnes tak drahé že se v mém jídelníčku nevyskytuje.Dřív to bylo nejlevnější maso dnes z toho udělali předražený luxus.?
Pravda pravdoucí. Podařilo se mi v Globusu koupit taková maličká kolínka, samé masíčko , vzala jsem dva kousky za cca 100 Kč a pak jsem si dopřála…
Já kupuji od chovatele tady u nás, vždycky si objednám celé jehně, stažené, vykuchané a vyjde mne 1 kg asi na 80 Kč.
Ta poblifka se mi líbí, ale my doma neradi skopové – takže to zkusím z vepřovejch žeber (Babica hadr – nemáš skopový, vraž tam vepřový) a podám raport.
Skopové i jehněčí mám moc ráda, ale polévku jsem neznala.
I kapustu a ostatní zeleninu můžu. Osobně nemám vůbec nic proti použití dochucovadel jako je masox apod., nesmí se to přehnat, ale než aby polévka byla „planá“ to raději bujón použiju. Já mám ráda ten „vaničkový“.
Věro, ani malilinkatej šutýrek nevrhnu. Budu-li dělat tuhle polífku (a budu!), prostě tam dám vývar. Když tomu bude něco chybět, koupim masox a zkusim, jestli je to to, co postrádám. Neboj, jeho chuť znám. Pokud jde o podravku, taky máme doma kořenku s názvem práškovací letedlo. Je to nějaký biogemýzewyrcl – někdy člověk potřebuje berličku. Jen se těmhle věcem vyhýbám, pokud to jde a učim to i ostatní. Ale když vařim na cestách, tak ty chemicko-průmyslový vymoženosti používám běžně. Jen vždycky natrhám třeba za stanem kopřivy, nebo vylovim z moře řasu a vrhám to do ešusů… 🙂
Já udělala dneska v tom stresu polévku ze zbytku vypečené šťávy z té kachny, co jsme si pekly s kolegyní. Přidala jsem trochu vegety, nudle, vajíčko a sušenou zeleninu a vyrobila sice takové zvláštní jídlo, rozhodně netradiční, ale aspoň jsem se najedla. Ven jsem si moc netroufala, abych se nevrátila a neměla tady průchod stropem do horního pokoje.
Teda Karolínko, teď jsi mi nahrála se šťávou z pečené kačeny. Já ji tady taky mám a je mi líto ji vyhodit. Proto se ptám zcela vážně. Neudělalo to s tebou nic? Jsme s mým mužem důchodci, takže do práce nemusíme a když se to tak vezme, ani ven nemusíme. Mám tam ještě kousek masa z kačeny a tu dobrou šťávu. Zkusím tedy tu netradiční polévku 🙂
Neudělalo. Moc jsem si pochutnala. Dala jsem do horké vody šťávu s výpekem z té kachny. Přidala jsem nudle, co jsem tu našla, nějaké široké babiččiny. Trochu vegety. Zelené bylinky (občas mívají v NORMA obchodě sušenou bylinnou směs na saláty a já jí používám do pomazánek i do polévek nebo omáček, je vynikající). Připepřila. Když nudle změkly, vrcla jsem tam ještě rozšlehané vajíčko. Polévka byla vynikající, zbytek šťávy šoupnu do mrazáku a zase znovu použiju.
Děkuji, zítra vyzkouším a dám vědět.
Tohle se mi hodí, nemám sice skopové, ale jehněčí, alespoň bude polévka dřív hotová.
Jani, nám to tam dělala teta od švagra jako plnohodnotné jídlo. Byly tam ty brambory na velké osminy.
Já tyhle syté masité polévky dělám jako hlavní jídlo. A když tak si k nim přikousneme chleba nebou rohlík. Taky jsme jenom dva a tak polévka nám zcela stačí. Pokud přijedou děti, tak vařím samozřejmě plné menu, ale jinak to taky dost „flákám“.
Když zkoukneš jakoukoli polívku nutričním vokem, musíš dojít k závěru, že je to celé jídlo. Uhlohydráty přikousneš… My polívku a hlavní jídlo děláme už jen výjimečně (třeba štědrovečerní menu). A třeba v Anglii je tříchodové menu maso, příloha, salát. Polívka a chleba je dvouchodové… Takže NIC neflákáš a když přijedou děti, tak tomu se říká bakchanálie 🙂
Šmankote, kynou mi žemličky na topénky ku ptákuóm. Vyfotim a pošlu, uvidíme…
To je fajn dáme to jako Uvařené podle Bramboracky.
No, ty určitě
Patřilo k tomu, ze jídlo flakas ( od tebe to fakt sedí , když víme , jak vyvarujes)