Na dvě šišky potřebujete
cca 400 – 450 g hladké mouky
1 Heru
2 vajíčka
2 PL octa
2 PL vody
špetku soli
jablíčka
strouhaný perník
hrůzinky
ořechy
skořici
vanilkový cukr
Z mouky, nakrájené Hery (je lepší, když není změklá), vajec a tekutin uhňácejte nelepivé těsto. Gramáž mouky je orientační, začínám s málem a pak přidávám. Těsto rozdělte na poloviny, vyválejte, posypte perníkem a jablíčkovou směsí (strouhaná jablka smíchám v míse se skořicí, hrůzinkami, ořechy, cukrem). Zarolujte, vrch propíchejte vidličkou a pečte ve vyhřáté troubě na 180 asi 40 minut (podle trouby).
Recept poslala: Devětapadesátka
Takhle po ránu chutě…
Taky někdy dávám perník, ale většinou osmaženou strouhanku. A nedávno jsem měla hrušky – aby mi to nevyteklo, tak jsem nestrouhala, ale na kostičky – bylo to super. Vyzkoušené mám i jablka s mákem. Zůstala mi makovâ náplň, na celý štrúšpúdl málo, tak jsem přidala k jablkům. (Dostalo se mi pochvaly ořed nastoupenou jednotkou).
Výborný je i mák, do něhož namísto hrůzinek přidávám višně, které zbyly z výroby griotky a jsou řádně nasáklé rumem. A s hruškami to také musí být mňam ?
Poslušně hlásím, že dvě nohavice upečené, jedna už je zblajznutá…jedna s hrůzinkama , ořechgama a prníkem čeká na prcka, druhej bez hrůzinek, ořechů a místo perníku piškoty…to kvůli hafanovi, abych nemusela vydloubávat. Musím přiznat, že se se mnou rozdělil, ale viditelně nerad.
Máš to dobrý, Jani!!??
Saši, to jsem moc ráda!
Tak pro pesana upeče a co já? 🙁
Ale vypadá to zajímavě a jednoduše, příležitostně ozkouším – i ten fígl s perníkem. Dosud to byla dycky jen opražená strouhanka
Já zrovna včera pekla makový s jablky. Těsto byl tak trochu experiment, zalíbilo se mi to na boží milosti, jak tady bylo minule. Upeklo se moc pěkně, příště dám do něj možná víc másla, na štrúdl je malinko sušší, ale zase náplň s jablky to srovnala.
Já nestrouhám, ale krájím na kostičky, jak říkají doma „není to rozblemcané“. Když je jablíček hodně, tak proženu Ronicem se struhadlem na hranolky. Ořechy a rozinky musí být.
Štrúdl je u nás oblíbený moučník, ale letos se stává přepychem, neb se nám na dvou zahradách a asi 17 jabloních „urodilo“ celých 14ks jablek :-(. No a v obchodě cena jablek je vyšší než za banány. Mimochodem banány s višněmi jsou ve štrůdlu také výborné.
U nás se jablka krájí na plátky. Většinou se dává osmažená strouhanka, já dávám sladkou, co se nahromadí ze zbytků loupáků, vánoček, koláčových krajů… Ale ten perník je taky nápad – přikořeněno rovnou. Griotkové višně s mákem bych do štrúdlu nikdy nedala, protože bych tu náplň dřív sež.ala 🙂
Štrůdl domácí a ne z kupovaného lístkového je obrovská mňaminka. Dělala ho maminka. Ze mně snad bude ještě básník.
Perník strouhaný určitě, jablka, hrušky…… cokoliv, jen ne mák a banány už vůbec. Banány nejím odmala. Když na ně maminka vystála frontu za bolšána, aby byly na vánočním stole, tak pak jen smutně koukala jak černají a holčička to nepozře. Prostě tohle do huby nevezmu.
Griotkové višně jsem dělávala v době, kdy měl ex za Prahou chatu a tam byla krásná višeň, která měla spousty plodů, obrovských, tmavorudých a vynikajících. Jedla jsem je ráda i samotné, ale naložené do alkahólu byly famózní. Griotka se popíjela z malých sklínek a pak zbaštit ty nasáklé plody……
Maminka dávala také osmaženou strouhanku. Zbytky vánoček, loupáků a koláčových krajů sice nemám, ale obyčejná z housek či rohlíků také postačí. Prosypu jí trochu třtinovým cukrem a dám osmahnout, on tak lehce zkaramelizuje a strouhanka získá jinou chuť. Pak ještě teplý kousek na talířek, k tomu šlehajda nebo trocha hodně tučné zakysanky…….. úplně to vidím.
Jo, višnĕ z griotky jsou moc dobrý, ale strašnĕ zrádný. Sníš jich hrstičku a najednou je veselo 🙂
O tom mi můžeš povídat, já to už dole někde psala, ….byla jak z praku.
Kdysi se prodávaly bowle v konzervě. Dostali jsme po štamprli…na dně…ale ovoce nechte pro Alenku (tenkrát pětiletá) Matce vůbec nedošlo, že to ovoce bude nacucané…
Alenka byla v říši divů!!
Jeminkote já jdu dělat štrúdl! To jsou chutě!a ty višně v alkahůlu. Co to sem píšete takhle po ránu úaaaaáá.Mám vymetenou lednici i špajzku a nakoupit jedu až zítra.
Musím popadnout psa a hybaj do lesa abych to krapet rozchodila ?
Ženský sakramenský, vy mi snad zkazíte život. Co jsem zůstala sama jen s hafíky, jsem tak pěkně postupně omezila vaření na minimum a pečení úplně, a vy teď tady takové lahody!!!! Já snad budu muset oprášit sporák a troubu!!!
Hlavně vyhnat pavouky. Můj známý nesl k rozvodovému soudu foto sporáku přes který se táhla pavučina i se chcíplou mouchou. Rozvedli je na první stání.
Hanko, uuuuaaaaa 🙂 🙂 🙂
Teda Osobo, tady je 500 receptů a ona má zaprášený sporák! To je trestnuhodné
Myslím, že se budeme muset poradit a vymyslet systém trestů a ty jsi první adept!!!
Štrůdl máme taky rádi, jablka krájím, místo rozinek dávám brusinky a samozřejmě ořechy. Letos drahá záležitost, jablka na zahradě nula, ořechy stejně. Hrozně dobrej dělala babička, dělala ho i 2x, 3x do týdne celou zimu. Jen se rozplejval , když jsem se ji zeptala na recept, tak mi odvětila“ no to já jen tak nasypu na vál a dám trochu dohromady “ . Když byly děti doma, dělala jsem 10-12 nohavic, synové ho ani nekrájeli, jen přiložili k hubě a ukusovali.
Svatá dobroto!!! 10 – 12 kusů 🙂 🙂 Z počítače mi nejdou smajlíky s vypulenými okami, tak si je važení domyslete, hi
No já sama dokážu sníst nohavici téměř na posezení, 2 kousky si ukrojím ještě teplej. Vždycky si spálím hubu, ale nemůžu si pomoct. Pak 2 kousky až schladne a 2 ks za chvilku a je po nohavici. Jo a patky nechávám, ty nemusím.
Tak patky prosím poslat mě. Kvůli nim jsem začala dělat štrúdly našíř plechu. Vejde se jich tam pět. tři plechy, to je 30 patek, a když přijede nejstarší synek, tak to je honička, abych nějakou ubránila. Zbytek rodiny má rád naštěstí prostředky.
U nás štrúdly taky letí – z trouby zrovna do huúst. A nejvíc z kynutého těsta. Místo strouhanky dávám taky perník, hrůzinky ne, ale ořechy. A upečený (kynutý) hojně potřít máslem. Byl minulý týden. A miluju patky, u všech štrúdlů. 😀
To jsme na tom stejnĕ, já patky miluju. Pořád si slibuju, že udĕlám malinkatý štrůdlíčky, abych mĕla jen patky:-). Zatím peču ty nohavice, no, ale taky nejsou marný.
Píšu výše, dělat je našíř plechu, to je jediná šance.
Já taky štrůdl miluji, jako malá si pamatuji, že jsme ho měli kynutý skoro každý týden, v nemasné dny,tj. středa nebo pátek k obědu. K tomu buď polévku fazolovou, nebo čočkovou. To bylo pravidlo. Já můžu jak kynutý, tak z lístkového těsta i doma dělaného. Teď mi kamarádka dala vyzkoušený recept, donesla mi ochutnat, její muž nemá rád lístkové těsto, tak dělá toto: 1 vejce, 10dkg sádla,10 dkg cukr krystal, štetka soli 1 dcl mléka, 1 prášek do pečiva, polohrubá /hrubá/ mouka. Sice jsem ho nedělala, ale ochutnala. Není to lístkové těsto, ale je dobré. Náplň dělám většinou z jablek, krájím na malé kostičky, opražená strouhanka, ořechy/když jsou/ a hrozinky namočené v rumu, ty mám po celý rok v lednici. A patky vždy sním první, hned vřelé, ty nikomu nedám. Perník jsem ještě nezkoušela, tak mám zase něco nového. 🙂
A co takový štrůdl z taženého těsta jako dělávala moje babička nebo maminka. Těsto skoro průsvitné, na to jablíčka na tenké plátky, posypané lehce strouhankou ,jemně poskořicované, pocukrované a bohatě pokapané rozpuštěným máslem. Opatrně zabalené pomocí utěrky a pak upečené. Ježkovi zraky to byla balada.
35 dkg hladké mouky
12 lžic vody
1 ztužený (100%) tuk
špetka soli
l lžička octa
Do misky s moukou na hrubém struhadle nastrouhat tuk (z ledničky, aby se nematlal) a hned při strouhání ho prosypávat moukou, aby se nudličky neslepily. Odměřit vodu, přidat sůl a ocet a z l e h k a a svižně vypracovat těsto, neuhňácat! Vyjde na dvě šišky, nelístkuje, ale šupinkuje, dobře se s ním pracuje a je výborné.
Ano, tak mám jeden recept strašně starý, vše stejné, jen se dával „smetol“ místo 100% tuku. Dělávala jsem ho v mládí, pak někam zapadl. Děkuji. Už jsem si opsala úvodní recept, že ho zítra udělám, tak budou oba i „Boženčin“. Dvě, nebo čtyři šišky, to je celkem jedno. Budou čtyři konce, jé to se budu mít. 🙂 🙂 🙂
U nás se dělá štrůdl podle Milenky Vostřákové a to:
30dkg hl.mouky,1/2kostky ztuženého tuku Omega(dříve Iva),16lžic piva.Těsto dáme na 1/2 hodiny pod horký kastrůlek.Vyválíme tenkou placku,dál už je to stejné, zavinuté potřeme máslem a pečeme.S těstem se moc dobře pracuje a je to tak na 2-3 menší
nohavice.Je to chutné jako tažený pracný závin.
Tak tohle je štrůdl se kterým už víc než 10 let slavím úspěch. A pro ty co mají rádi štrůdl kde je víc těsta :
Rovenský štrůdl
50dkg hladké mouky
10dkg cukr písek
13dkg Hera
1peč.pr
lžička octa
1vejce
mléko dle potřeby (cca 2-3 lžíce)
Zpracuje se vláčné těsto – dobře se válí, netrhá…. Je na 2 velké nebo 3 menší šišky
Před pečením potřít mlékem
Rovenský ho pojmenovala moje šéfová, kterou ji naučila tchýně tam žijící
Teď jsem se vyděsila: ono je to z Rovenska pod Troskami a ne podle našeho ředitele (M.Rovenský)? Mimochodem príma chlap a mlsnej jak ho naučila jeho paní. A Bramboračka se mu taky líbí.
No vida, zase se objevily nové recepty – aspoň máme co zkoušet ?
Já malé poupě, já stojím v koutě, zase s tím těstem Tupperware. Jen se to zamíchá, nechá vykynout a šup dobré náplně .. ale už se třesu na tato těsta. Jen jsem ho chtěla připomenout …
K patkám: Babička byla přebornice na nacpávání a dokonalé těsnění patek – dělala vždycky tažený. Když jsem se ptala, proč tolik práce s patkou, byla mi vysvětleno následovně: Služky si směly brát patky, na panské stoly šly výhradně středy. No a aby si užily holky i těch dobrot uvnitř, musely se naučit řádně vycpávat… I já jsem patková, protože od malinka vím, že v patce je nejvíc dobrůtek 🙂
To je moc hezké vysvětlení,nenapadlo by mně to ,ale zato mně napadla taková „kravina“,co ty syrové nohavice nakrájet na kousky a dát do formy na muffiny,to by bylo prdelek neboli patek?
Dnes jsem dělala štrůdl od Janičky „59“ je dobrý, až na problém s perníkem. Měl mi ulehčit práci sekáček, ale bohužel, perník nebyl moc tvrdý, takže to nešlo. Nakonec jsem to nějak nastrouhala. Druhý štrůdl byl od Boženky se 100% tukem. Také moc dobrý, ale trochu mastnější. Náplně byly stejné, takže i chuť byla podobná. Bohužel, nemám fotku, protože káblík od foťáku jsem asi moc narvala do počítače a nefunguje to. Ale nic se nemění na tom, že oba štrůdly jsou dobré. 🙂