(532) Salát z jiker

Rybí jikry
krabí tyčinky
cibule
sůl
ocet

Jikry odblaníme, uvaříme v osolené, octem okyselené vodě, až všechny zrůžoví. Pak je scedíme a necháme vystydnout. V téže vodě asi minutu povaříme rozmrzlé, igelitu zbavené  🙂 krabí tyčinky. Scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat, pak pokrájíme na proužky. Smícháme s pokrájenou cibulkou (dobrá je i lahůdková) a vidličkou rozdělenými jikrami.

Vmícháme majonézu smíchanou půl napůl se zakysankou, dle chuti dosolíme nebo zakápneme citronovou šťávou.

Na opečeném celozrnném toustovém chlebu chutnal Květě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (532) Salát z jiker

  1. blahovka.h napsal:

    Určitě to bude dobré, ale u nás se veškeré jikry dávají do polévky. Bez nich by nebyla ta správná. Sháním po známých, u prodejců, jen aby jich byl dostatek. Jen jednou se nám stalo, že kapr mlíčňák a nikde jsme jikry nesehnali. Do dnes na to všichni vzpomínají jako na zkaženou večeři.

  2. jarybarka napsal:

    Jednou se mi stalo,že jsem v létě vytáhla z řeky kapra co měl 68cm(vzala jsem ho 70cm se vrací zpět do vody) a byl vysoký a opravdu jakoby kulatý.Už nikdy nezapomenu jak jsem se cítila po tom co jsem ho kuchala a jak jsem si nadávala.Myslím že tím množstvím jiker, co v sobě ta chuďěra jikrnáčka měla,by se zarybnila třetina jihočeských rybníků.Určitě statisíce protože váha jiker byla pár gramů přez kilo.
    Jo a rybí polévku miluji a dělám ji i se vším co tam patří jen mi tehdy bylo líto že se kvůli mě nemohla vytřít.???

  3. kvetula.v napsal:

    Dostala jsem zmražené tři veliké hlavy a ke každé hroudu jiker jako dvě moje pěsti (takovou porci jsem ve vánoční rybě nikde neviděla) a k tomu celého velikého kapra. Místo v mrazáku bylo s bídou na toho kapra a naše rodina čítá dvě osoby. O polévku jsem se podělila s babinkou a dědou ze sousedství, ale ohromné množství jiker zbylo. Netroufla jsem si to nějak nakládat (zkušenosti žádné, nikdo neporadil), abych místo kaviáru nevyhazovala smradlavé jikry, tak byla veliká mísa salátu. V lednici vydržel 3 dny – než byl sežpapán. Jinak u nás je do polévky oblíbenější mlíčí 🙂

  4. Katyp50 napsal:

    Já rybí – kapří polévku milovala od své maminky, pak mi chutná od kamarádky Šárky. Sama jí nevařím. Ale vždy tam muselo být obojí – jikry i mlíčí. A obrané masíčko z hlav. A spousta zeleniny. Salát z jiker neznám, krabí tyčinky používám jen velmi zřídka – např. pár jich skončí v té skandinávské polévce. Nějak mi nesedí materiál, ze kterého se dělají. S krabem to opravdu nemá nic společného. To už bych tam raději dala drobné krevetky. Jinak to vypadá moc jedle.
    Jednou jsem jedla podobný salát a byl v něm nadobno posekaný ananas. Ty chutě se tak nějak prolnuly a bylo to skvělé.

  5. Katyp50 napsal:

    A když už jsme u těch ryb. Dneska oslavujeme s kamarádkou a kolegyní její narozeniny. Půlkulaté. Takže máme každá filetek z candáta, filetek ze sumce a filetek z máslové ryby. Takové menší porcičky, abychom se nepře…. K tomu každá špízek z krevet. Brkaši s máslem a smetanou a kaviárovou majonézu. Tu si dělám sama, je to vynikající k mořským rybám. Jako zákusek bude griliášová trubička s pařížskou čokoládovou šlehačkou. No, to by bylo aby nebylo dobře! Jana doveze šampáňo a už vidím ty zoufalé kočičí xichtíčky a ručičky jak se vztahují „dééééééj kouséééééék“. Tak dneska máme takovou zkoušku na Vánoce. Samá rybka. Já je ráda. Jen jsem mslná, tak musí být dobré a dobře připravené. Dávaly jsme si penízky do prasátka, protože levné to není, ale jednou za čas???

  6. Vera M. napsal:

    A už dost !! Kde je Most ?? Já se tam stěhuju taky

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..