(575) Čočka portugalského farmáře

300 g čočky
2 cibule
200 ml ananasového kompotu
200 g anglické slaniny
olej
3 lžíce kečupu, 1 lžíci hořčice
pepř, tymián sůl

Čočku  namočte na 2 hodiny do neosolené vody. V téže vodě ji pak uvařte doměkka a  sceďte. V kastrole  orestujte na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kostičky anglické slaniny a tymián a smažte dokřupava. Přidejte scezený ananasový kompot (já ještě krájím na drobnější kousky) a krátce  prohřejte. Smíchejte s čočkou, přidejte kečup a hořčici, dochuťte solí  a pepřem a ještě společně prohřejte.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 komentářů: (575) Čočka portugalského farmáře

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Zní to divně, chutná to skvěle a odkud se vzal ten úděsnej název vskutku netuším 🙂

  2. jarybarka napsal:

    Já bych asi použila místo ananasu 3 nakrájené buřty opečené s tou anglickou.
    Mě moc ananas takhle v jídle nejede i když toto neznám.Ananas nejraději syrový samotný.

  3. Vera M. napsal:

    Sklenka bílého vina a v ni ananas … vinaři se asi rosiii?, no co

  4. BOYE napsal:

    Když už jsem pomluvila teplýho ananasa ( v debatě o mrkvi,která se rozjela pod zelňačkou 🙂 ), musím říct, že čočka je bezva a mícháme ji taky s kde čím. Oblíbená: Kořenová zelenina na pidikostičky, mírně osmahnutá na másle (oliváči), k ní přihodit pouze na prohřátí sekaný řapíkový celer, vmíchat do al dente horké čočky a přidat syrové sekané rajče, okořenit ad libitum a případně hrstka nějakých zelených blbinek. Čočka tvoří maximálně dvě třetiny směsi. Skvělá příloha i záloha, jakož i samotná náloha. A vypadá to krásně, zvláště s černou čočkou a ztraceným vejcem.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      A nojofurt. Dyk ti teplýho ananasa nevnucuju – ale možná by do toho šel zamíchat i studenej 🙂

    • henriet13 napsal:

      Jo, to se mi hodně líbí, to zkusím – na másle ? Jinak v čočkovém salátu od lakysy (bez rajčete) bych snad i spala… Jestli ještě někdo má nápady na čočku, sem s nimi… Jen ne po indicku, prosím, já kari nee

      • rebelkabella napsal:

        Co je, kde je, prosím, čočkový salát od lakysy??? ? nemohu najít. .. Děkuji ☺

        • henriet13 napsal:

          Lakysin recept na čočkovej salát tady ještě nebyl, mám ho z doby PŽ. Originál recept od lakysy: 250 – 300 g čočky, 100 g cibule, 3 vejce, 1 sterilovaná okurka, 2 polév.lžíce oleje, cukr, ocet, sůl, pepř. Čočku přebereme, propláchneme, namočíme aspoň na dvě hodiny, v té samé vodě uvaříme…nesolit!!! Prolejeme studenou vodou, necháme okapat, přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli, na kostičky okurku, promícháme olej, pepř, cukr, ocet a sůl, vlijeme do salátu. Nakonec opatrně přidáme natvrdo uvařenà, na kolečka nakrájená vejce. Někdy přidávám na proužky nakràjenou kapii, a zálivku dělám z nálevu…
          Já dělám nejdřív zálivku (místo octu citronová štáva), nadrobno (kostičky) nakrájenou, horkou vodou spařenou cibuli a nakrájenou okurku mrsknu do nálevu, pak přidám uvařenou, ještě vlažnou/teplou čočku (červenou, je hotová za 10 min.) a za mně hotovo. Vajíčko dávám vařené, rozkrájené na čtvrtky na salát, nebo taky volské oko, nebo opečený buřt, kus masa… jak je komu libo. Moje varianta je vlastně taková směs 3 receptů a vychytávek na čočkový salát (59, haderach, lakysa). Tímhle holkám mockrát děkuji a vaření zdar 🙂 🙂

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Zju!! 🙂

          • rebelkabella napsal:

            Díky moc, zkusím ? ja dělala o víkendu čočkou polévku -recept z Prostrena : červenou čočku(200g) na cibulku, kterou lehce podusim na oleji, pak vse zaliju kuřecím vývarem a přidám nakrájenou červenou papriku. Vařit 45minut -pozor, hodně nabyde a houstne, občas michat, aby se nepripalilo. Pote rozmixovat, ochutím citrónovou šťávou, čili, necim zelenym a ja dala na stul ještě řecký jogurt, jak kdo měl chuť. ..mooooc dobra byla 🙂

      • BOYE napsal:

        Holky nejí hrách a fazolím taky moc nedají – jen pár osvědčených. Proto za luštěniny u nás drží laťku čočka. Jíme jí hodně a jako všechno. V podstatě nemám recepty a kdybych se rozhodla něco posílat ku zveřejnění, dalo by mi to trochu přemýšlení. Ale napíšu ti inspirační: Rozlišuju vaření na sypko – sype se a je al dente. Tu do salátů, nebo smíchanou se zeleninou, s hrstma bylin a kapkou (ochuceného) oleje. Prostě na lehko. Trošku víc uvařenou míchám s dušenou rýží – bezva příloha, většinou přidávám trochu petrtelky, nebo posekanou červenou papriku a podle toho, co k tomu, směsku buď okořením, nebo přikápnu srirachu či jinou omajdu. Ale jíme to i ke standardně pečenému masu, pak používáme běžně výpeky a omáčky „české“. Bez rýže jíme „zakudlanou“ – okořením, jak libo a vmíchám pár lžic zakysky, nebo smetanového jogurtu.
        Poslední stupeň je „nakaši“ – japonský název pro konzistenci, která nejvíc připomíná tu školní. Záměrně. Buď ji opravdu ukaším jako hrachovou, nebo z ní dělám placky a karbanátky. A falafel. Pozor. Pravověrní, odvraťte tváře! U nás na vsi je falafel luštěninová kulička a všechny připomínky o cizrně se ode mě odrazí jako hrách od stěny 🙂 Takže: Rozšmelcuju v mickéru čočku, přidám vajíčko, hrst petrtelky i jiných bylin, koření podle nálady a trošičku mouky, nebo strouhaného sýra (feta je top), aby to drželo pohromadě. Patlám kuličky velikosti Ikea a smažím, nebo peču poolejované v troubě. A pokud tu není nějaký falafelový fundamentalista, tak můžu otevřeně přiznat, že někdy i kus mletého masa se v těch kulích najde… Pojídáme se saláty a jakoukoli studenou omajdou, včetně tatarky a kečupu. Před smažením lze napíchnout na kus špejle a vyservisovat jako jednohubky, nebo špízy. A olivama k tomu se nic nepokazí.
        A taky čočku klíčím. Namočím v zavařovačce hrstku do vlažné vody a nechám pár hodin nabobtnat. Sklenici povážu gázou a gumičkou. Vodu sleju, propláchnu, sleju (gáza je cedník), nechám stát na lince a vždycky, když mě napadne, propláchnu a sleju. Čím častěji, tím lepší má chuť (v noci k ní nevstávám 🙂 Klíčky vyběhnou podle teploty v bytě a dá se pojídat od malinkých cancourků po první lístečky. Jako základ salátů, nebo zdobení na chlebíčky bezva.
        A po indicku jde i bez kari 🙂 Jde o to, co ti na tom indicku vadí skutečně, neb karí je směska…

  5. Katyp50 napsal:

    Hihi, vy pedlíte!
    Já ananas moc ne, ale ve sweet and sour ho mám moc ráda, pak v kuřecím nebo i rybím salátu. No a jinak se šlehačkou. S čočkou by mne to teda nikdy nenapadlo, ale nikdy neříkej nikdy, že?

  6. lakysa22 napsal:

    Já dnes zmínila tu čočku s ananasem sestře, a říkala, že to určitě zkusí, jinak ona dělá (tedy spíš švagr) čočku s kokosem.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..