(585) Fazolky po baskicku

½ kg  fazolových lusků (lze použít i mražené)
4 středně veliká rajčata (lze použít i konzervu loupaných rajčat i s nálevem)
1 střední cibule
20 deka prorostlejší anglické slaniny
2 větší stroužky česneku
pepř a sůl

 Rajčata, cibuli a česnek oloupeme. Rajčata nakrájíme na malé kousky, cibuli jemně nasekáme. Slaninu nakrájíme na menší kostičky, dáme ji do silnostěnné vyšší nádoby a necháme ji jen rozpustit, ale ne vyškvařit. Pak přihodíme cibulku, na plátky nakrájený česnek a necháme  zesklovatět. Přidáme fazolky (je lepší je nakrájet asi  na 2cm kousky, ale můžete je nechat i celé) a rajčata, přiklopíme poklicí a na velmi mírném ohni dusíme asi 40 minut, dokud se rajčata zcela nerozdusí a nevytvoří se vynikající šťáva. Podle potřeby pokrm osolíme a opepříme. Podáváme s bílým pečivem.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (585) Fazolky po baskicku

  1. Katyp50 napsal:

    Nedělám tohle jídlo ze zelených lusků, ale z bílých nebo červených fazolí předem namočených. A přidávám klobásku.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Zelené fazolky máme nejraději jen oblanšírované a pak prohozené na másle s plátky česneku a kostičkami pancetty. A k tomu pořádný bifťour ??

  3. jarybarka napsal:

    Zelené fazolky mám ráda jako přílohu k pořádné flákotě.Mražené osmahnu na sádle al dente. Konzervované dělám na smetaně.Tyhle baskické vyzkouším vypadají hodně chutně.

  4. kveta.batkova napsal:

    Tak s tím nelze než souhlasit, u mě je to přesně tak. Ty zelené sterilované na smetaně jsou ale jenom pro mě, protože to doma nikdy nikdo nechtěl. Také je sterilované nebo mražené dost často dělám s krůtím, kuřecím nebo vepřovým masem udělaným na kostičky a přírodně podušeným. K tomu samozřejmě vařené brambory.

  5. BOYE napsal:

    Ano rajčatovým omáčkám a třikrát ano zeleným fazolkám. Tudíž čtyřikrát ano pro Basky. (Jestli náhodou ty sympatie nepramení z toho, že jedinej „pravej“ Bask, kterýho znám, je Anthony Quinn.)
    Často je dělám tak, jak popisuje 59. Nedávám pancettu, alébrž vopravdickou anglickou. Někdy uzenou, někdy obyč. Ani toho bifťouna k tomu nepotřebuju – ale nepohrdnu 🙂
    Zadělávané a jinak bíloomáčkové se podařilo školním jídelnám mi pěkně zhnusit a až po svatbě, kdy na ně dostal chuť milovaný, jsem to zkusila uvařit. Velký překvápko: Vůbec to nesmrdělo, nebylo to rozblemcaný a mělo to chuť! Tak je taky párkrát ročně máme…
    No, teď jsou na řadě ty haderaší. Zrovna si sepisuju nákup, není o čem uvažovat…

  6. kolma60pusi napsal:

    Fazolky na smetaně jsou naneštěstí jedním z jídel, které mi znechutila školní jídelna 🙁
    ALE
    něco podobného jako tyto baskické jsem svého času dělávala a moc mi chutnaly. Co nechápu, zapomněla jsem,co všechno jsem do těch mých dávala. Kromě fazolek, cibule, rajčat a něčeho od masa tam byly ještě brambory (ráda jsem využívala zbyteček halušek nebo brknedlíku na kostičky) a ještě něco, co si nemohu vybavit. Spolustrávník už není, takže nikdo se mnou nezavzpomíná a nepřipomene…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..