(586) Ananasová zavařenina aneb pak že se v zimě nezavařuje

2-3 ananasy
½ kg cukru
pektin
citron nebo kyselina citronová

Koupíme asi 2-3 kusy, po očistění a bez prostřední části to dá asi 1 kg ananasové hmoty. Poměr ovoce k cukru je 2:1. Nakrájíme na kostičky, posypeme částí (necelá polovina) krystalového cukru a promícháme v porcelánové míse. Necháme do druhého dne přikryté v  chladu. Druhý den rozsekáme tyčovým mixerem, ne úplně, aby zůstaly i kousky. Dáme vařit, když dosáhne varu, přidáme zbylý cukr smíchaný s pektinem a asi 5 minut za stálého míchání necháme provařit. Nakonec přidáme citronovou šťávu nebo necelou lžičku kyseliny citronové v prášku.   Plníme skleničky horkou zavařeninou, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na půl hodiny.

Recept objevila Trojka Marcela, pro nás vyzkoušela Květula V. a dodává: „…je prostě skvělá. Dělám v době, kdy je k dostání ananas za dobrou cenu, tedy cca 30,- Kč za střední velikost. Z jednoho velikého ananasu mi to dalo dokonce 700g čisté hmoty.  Podíl cukru jsem dala  menší, nemám ráda tak moc sladké.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

44 komentářů: (586) Ananasová zavařenina aneb pak že se v zimě nezavařuje

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    A já dodávám, že to určitě zkusím!
    Včera jsem strávila den v Jenštejně (ale výjimečně jsem nekoniášovala), tak jsem nemohla reagovat na vaše podněty k fazolkám. Omluvuju.

  2. Ivana P. napsal:

    já mám ananas ráda, ale někdy, když je moc sladký, tak mě z něj pálí v krku. U zavařeniny bych se bála, že to bude ještě sladší. Muselo by se to vyzkoušet….

  3. BOYE napsal:

    Tak tohhle je téma mimo mě. Kdysi dááávno sousedka na chalupě objevila hejno receptů na džemování exotů. Nakoupila stáda ananasů, kivi. liči, mandarinek, banánů jakož i dalších potvor a dva dny ji nikdo neviděl. Pak se zjevila a týden nás držela v napětí (aby se chutě rozležely). Po sedmi dnech napekla palačinky a různé sušenky a suchátka, vyndala vzorkovnici… Ano, uznávám, všechno to krásně vypadalo, bylo kvalitně zpracováno, bylo to vynikající… Jen mě to prostě nijak neoslovilo. Já všechny ty exoty raději syrový. No, trochu kecám. Kompoty můžu z kde čeho a citrusový marmošky a džemy. Z hořkých pomerančů a s proužky kůry….. No, ale ananasový džem mě láká asi jako mnohé jiné moje ovocné pomerančové knedlíky 🙂
    Ale holky, já vám přeju, aby se povedl. Vopravdu. A v Tesku maj cukr asi za 14 korun. Hrrr na něj!

  4. bozena.fialova napsal:

    Ano, pokud je co, v zimě se zavařuje ostošest. Od známé jsem dostala přezrálé, na povrchu s hnědými skvrnami, ale uvnitř ještě pěkné banány a asi 20 mírně oschlých citronů plných šťávy. Co honem s tím nadělením, tak jsem vyrobila ze všeho džem. Tady je recept, kdyby někdo z Vás měl zájem:
    1,25 kg oloupaných banánů
    35 dkg cukru
    125 g citronové šťávy
    1 gel-fix 3:1
    Banány zalít citronovou šťávou, rozmačkat na menší kousky a přivést do varu. Asi po čtvrt hodině přidat ve 3 lžících cukru rozmíchaný gel-fix, pár minut za stálého míchání řádně provařit, pak přidat zbytek cukru a zprudka vařit a opět míchat alespoň 5 minut. Pak hned plnit do skleniček, zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru asi na čtvrt hodiny.
    Džem je výborný, voňavý, krásně zrosolovatěl, jen barva je těžko identifikovatelná do béžova. 🙂

  5. IvaC napsal:

    Taky jsem dělala džem z banánu a byl taky dobrý:1,5kg banánů,3/4 kg cukru,1lžička skořice,trochu vanilky nebo tresti,2lžíce rumu,2,5dl vody a šťáva i kůra z 1ho citronu.
    Rozmačkat a povařit,kdo chce ,může přidat trochu citrusového pektinu.Barva je fakt
    zvláštní,ale je to dobré.

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    To nám to pěkně jde!!! Ale abysme nebyly jak z „Jak dostat tatínka do polepšovny“ – neboli „Kam se člověk podivá všude samá marmeláda nebo kompot… ta ženská snad začne zavařovat i šišky.“

  7. Devětapadesátka napsal:

    Tedy holky, Vy jste hvězdy. Džem z banánů by mě nenapadl. Když jsme byli v Karibiku, dělali nám freshe z místního ovoce. Z banánů si skoro nikdo nedával, protože to mělo tu divnou barvu. Já jsem si dělala (doma samozřejmě) džem z červených pomerančů. Vykrajovala jsem ty dílky, byla to děsná piplačka, ale stálo to z to. Z ananasu zkusím, to mě láká.

  8. BOYE napsal:

    My nedávno dostali hafo zavařenin ze spížky zemřelé sousedky. Pozůstalí to chtěli vyhodit, my okolo víme, že zavařovala excelentně. Jenomže taky furt a všechno, tudíž se jí ve spížkách hromadilo, z kde čeho už slezly cedulky i nápisy. Tak jsme se tu šábli a teď otvíráme doslova na blind. Holky to rozsortovaly: Popsané a anonymní. Anonymy na identifikovatelné, lákavé a podezřelé. Podezřelé pak na poslední dvě kategorie: Pro slepce – divná barva, vynikající chuť (to mi připomněly ty banány) a pro slepice – divná barva, podezřelý obsah… Ale třeba hrušky s jeřabinama (kompot) -LUXUS!
    Ty banány jsou zvláštní. Při tepelné úpravě začínají hrozně koncentrovaně vonět, ale jinak, než syrové. A třeba džem je tak hutný a voňavý, že nevim, co s ním jiného, než ho přidávat do ovocných koktejlů, nebo s ním zahušťuju ovocné omáčky.
    59: Ty červené si zachovaly barvu? Mě na citrusovkách totiž fascinuje ta skleněná jiskra. Cokoli máznutého okamžitě začíná být vizuálně chutné a fotogrnické 🙂

  9. Devětapadesátka napsal:

    No, hezky jsem to napsala, ale neodpověděla: ano, byla červeno zlatá, průsvitná.

    • BOYE napsal:

      …prostě drahokamenózně překrásná! Áááách! A ještě s hořkou notou? Áááách, ááách…
      Provádím autotorturu: Vidím před sebou mnoho kousků sýrů a zářících džemů… a čerstvých fíků… a k tomu přibíhá tučňák s ubrouskem na předloktí a v rukách třímá tu calvados, tu nějakou zaprášenou láhev, ve který to jiskří a celý je to zarámovaný kvetoucí vistárií a hučící mořskou hladinou…
      (v reálu datle, čaj a knackebrot, přemýšlim, co k večeři… a hučí tu vysavač, protože holky odvrstvují pokojíčky…)

  10. Katyp50 napsal:

    Tak banánovou zavařeninu určitě zkoušet nebudu, ale ta ananasová, ta by mě zlákala hned.
    Jinak dobaluju ty zbytky, to je ještě větší opruz než to balení samotné.
    Už jsem asi 3x došla s pytlem zbytků mouky, různého koření, co tu bylo už nějaký ten pátek, různých obalů, papírů……… ale už to vypadá, že jsem ve finiši.
    Bože jak mně to nebaví!
    Už tu fakt pro krabici není kam šlápnout, ale to už ty 2 noci vydržím.

  11. Vera M. napsal:

    Tudle před Vánoci mi nějaká paní v Lidlu přímo vnutila do košíku malou skleničku CITRONOVÉHO dzemu. Byl v nějaké tematické akci a jak já sladké nemusím , tak ten byl !!! Takže na ten se také vrhnu , až potkám pěkné stavnate citrony s tenkou lesklou slupkou a dále budu postupovat podle Bramboracky , ten Fakt stojí za to

  12. BOYE napsal:

    Holky, kluci, pekaříci, náhodou jsem narazila na tege.blog. cz – jen jsem se chvíli koukala a podle mě to dífča peče moc hezky a chutně (padly mi v obrázkách oči na malované koláče a než jsem je našla, procestovala jsem značný kus stránky). Recepty i chytrý postupy. PBP = pro blby i profíky…

  13. Jiřina napsal:

    Čtu všechny příspěvky a nestačím se divit z čeho všeho se dá dělat marmeláda, úžasné, ananas mám ráda, ale jak tu napsala IVANA.P taky mi po něm pálí v krku, ale přidat víc citronů to by mohlo vyjít. Ananasovou určitě vyzkouším, stejně jako pomerančovou a zkusím i citronovou, jen co bude příznivá cena.

  14. kvetula.v napsal:

    Tak koukám, že jak chlapi kdeco zkořalkovatěj, kuchatky fšecko zdžemujou 😀
    Ananasovou jsem dělala letos poprvé (pak ještě dvakrát a obdarovávala), nad banánama a citrusama pouvažuju dokud mají sezonu 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..