(593) Buchta s hlínou neboli krtkův dort

Na těsto:
320 g hladké mouky
3 vejce
200 ml mléka
200 ml oleje
150 g cukru
3 lžíce kakaa
1 prdopeč

Na krém
250 g mascarpone
250 ml šlehačky
250 g tučného tvarohu
1 lžíci lemon curd
1 zakysanka
moučkový cukr podle chuti.

Ušlehejte žloutky s ½ cukru, přidejte ostatní ingredience a nakonec zlehka vmíchejte sníh ušlehaný z bílků a druhé poloviny cukru. Dejte péct na 180 st. asi na 40 minut. Množství je do pekáče o rozměru cca 25×38 cm.

Do mísy dejte   mascarpone a   šlehačku, ušlehejte do pevného krému, přidejte   tučný tvaroh, lžíci lemon curd, zakysanku a moučkový cukr podle chuti. Ušlehejte do hladkého krému.

Vychladlou buchtu vyklopte z pekáče, nožem si naznačte kraje a prsty buchtu opatrně vydlabejte. Na dno naskládejte banány a navršte krém. Navrch nasypejte rozdrobené těsto, které jste vydlabali. Dejte chladit.

Recept nám poslala Devětapadesátka a píše:  „Je to samozřejmě krtkův dort, ale v tomhle receptu je trochu jiný krém. Obvykle se nastavuje pudingem, tenhle je „výživnější.“
A proč buchta s hlínou? Když byly vnoučkovi 3 roky, upekla jsem mu dort. Klasický piškotový, ovšem navrch jsem udělala z rozdrobeného kakaového těsta záhonek. Na něj jsem navršila kopeček jahod a k tomu postavila krtečka. Dort byl krásný, když ho vnouček viděl, udělal jů! A vzápětí prohlásil: „ale s  tou hlínou to papat nebudu.“  A bylo to. Takže následující buchta je zkrátka s hlínou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (593) Buchta s hlínou neboli krtkův dort

  1. raduna.ha napsal:

    Hlína nehlína, snědla bych to hned! U nás byla zase u vnuka „máčka s trávú“
    /koprovka/ 🙂

  2. Devětapadesátka napsal:

    U nás to taky byla trávová omáčka ?

  3. Ivana P. napsal:

    Heleďte…to je náhoda. já budu mít dnes taky koprovku :o)

  4. Devětapadesátka napsal:

    Hm, já dnes topinku s jedním míchaným vajíčkem. Žádnej šlágr, ale na hlad dobrý.

  5. BOYE napsal:

    U nás byla koprovka jeden čas tabu, tak nynější dorostenka se k ní dostala poprvé asi ve třech letech: „Maminko, koprovka je strašně dobrá, jen tam, prosim tě, příště nedávej tu petržílku!“
    Krtkův máme rádi. Jen je povinné ho vždycky dělat „dokopečka“, tedy krtinec. Místo krému může být klidně jen rozmíchaný tvaroh, ale MUSÍ to být vycpané banány. Holt se krtek objevil poprvé ve věku, kdy si děti fixovaly to jediné správné. 🙂
    Na podobném principu se u nás peče kastrůlkový dort. Běžný kulatý korpus. Uříznu cca cenimertový plát svrchu a zbytek vydlabu tak, aby vznikl kastrůlek (dno a stěny). Vzniklé drobečky – skoro strouhankové zrnitosti – smíchám s tuhou šlehačkou a ovocem, naplním kastrůlek a přiklopím pukličkou. Navrch se dá zdobit jakkoli, já pokračuju šlehajdou a ovocem. Skvělé je to, že když je korpus třeba vyboulený (nebo zaboulený), puklice se nasadí nohama vzhůru a náplň se jen rozvrství podle potřeby. A stejně jako u všeho, lze použít jakýkoli krém, puding, tvaroh. Je-li ovoce příliš šťavnaté, vsypnu trochu piškotových drobečků. A je to dobré i s mletými ořechy, oříšky, kokosem… Je to univerzál a korpus jakýkoli…

  6. Jiřina napsal:

    Zákusek jedna radost, ale já jsem ze staré školy, prosím, co je to „lemon curd“, snad citronový krém, nebo nějaká citroninka- prášek. Děkuji

    • Devětapadesátka napsal:

      Jiřinko, je to citronový krém, od zítřka ho mají v Lidlu. Já ho mám v zásobě pořád, přidávám ho do krémů nebo do mléčného koktejlu, do tvarohu, dodává takovou voňavou citronovou příchuť.

    • BOYE napsal:

      Taky se dá udělat domácí, ale má malou trvanlivost – vždycky vysublimuje v lednici. Když lednice nemá vlastnosti bermudského trojúhelníku, vydrží poměrně dlouho… Po zadání v gůglu vyskočí několik odkazů. Já ho dělám víceméně podlevoční a převážně z celých vajec. Anglická kamarádka mi doporučila nastrouhanou kůru hmoždit v hmoždíři s trochou cukru na kašičku a tu pak teprve smíchat s ostatními přísadami…

      • Devětapadesátka napsal:

        Přiznám se, že jsem pohodlná a krém kupuju. Vydrží mi dost dlouho, protože buchty s hlínou a podobné dělám dost málo. Taky jsme jen dva, naštěstí manžel má sladký zoubek a tak s chutí konzumuje. A furt je hubenej….nározdíl ode mě ?. Peču pořád, ale spíš obyčejné věci. Buchty, koláče, bábovky.

        • BOYE napsal:

          I já většinou kupuju. Nejen z pohodlnosti, ale i kvůli sklenicím. Angláni chytře skoro všechno mají v rovných a ty já mám ráda – jsou elegantní a dobře se z nich dobývají i malé zbytky… Vařím ho, jen když nutně a hned potřebuju. A pak mám v dosahu dvě takový ježibaby, který jsou nejlepší ze všech, všechno znají a všude byly dvakrát. A občas mají neodolatelné puzení přijít mě poučit. Tak to se vždycky nakopnu a začnu vařit něco, co nedokážou ani přečíst… Třeba lemon curd. 🙂
          Jó, ale kdybyste někdy nevěděli, co roupama, doporučuju vyměnit citrony za jiné ovoce. Nejen citrusy. Třeba takový černorybízový, ten má grády. A barvu!

          • Devětapadesátka napsal:

            Černorybízový krém? Čehokoli z černého rybízu není nikdy dost – sem s receptem, prosííím ?!

          • BOYE napsal:

            Jano, úplně stejně jako lemoun (jak jsem psala, já víceméně podlevoční, ale nejblíž z těch, co jsem koukala na gůůglu je ten z Apetitu). Jen když je rybíz moc sladký, přikápnu citron. Ale většinou není třeba.

          • Devětapadesátka napsal:

            Lucko, díky, až bude rybíz, zkusím. Jestli ho ovšem dřív nespasu rovnou z keře do pusy?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..