mleté maso
sýr vcelku (hermelín, gouda, eidam)
strouhanka
Solamyl
vejce
koření dle zvyklostí
Mleté maso okořeníme dle chuti (já dala sladkou papriku, pepř, sůl, pečenou cibuli), smícháme s vajíčkem, trochou strouhanky a 1-2 lžícemi Solamylu – je to důležité, aby sýr nevytekl. Sýr nakrájíme na kostky cca 2×2 cm. Z masa tvoříme koule, do každé zabalíme sýrovou kostku, pečlivě uzavřeme a obalíme ve strouhance. Pečeme v troubě předehřáté na 200° asi 30 minut, v polovině pečení obrátíme.
Recept na úterý pro vás vyzkoušela HaderachKwisatz (a rada na závěr – před servírováním nechte trochu vychladnout, aby sýr malinko ztuhnul, nebo dopadnete jako já – ale syn měl hlad 🙂 )
To vyzerá dost jedle! A s tím sýrem bych si hlavu nelámala: Láva je teď děsně IN! Jen přemýšlim, jaký salát bude k tomu nej…
Coleslaw 🙂
A brusinky! Zejména k hermelínu uvnitř
?
Tak toto bych si dala i s bramborovým salátem.
Takovým tím obyč. Brambory, okurky, cibule
a červená paprika.
Kua, chybi tam VAJICKO…do ty masovy smesi.
Doplňuji. Jsem hlídací pes Bramboračky….
Díky, dohodila jsem ho ještě do textu. Z mobilu mi to už večer nešlo a teď jsem přišla od doktora 🙂
Co mi to děláš? Mám hlad a tohle vypadá, že by to k jídlu bylo :-). A pokud se chci trochu vyspat, tak se už nesmím cpát. Na vaření nebyl čas a tak zbytek špenátu (mangold, medvědí česnek a listový špenát), krkny a brknedlíků včetně chřestové polévky nechám mužovi na oběd. Já doufám, že budu mít čas si koupit aspoň housku a nedopadnu jako dnes, kafe a bonbóny :-(.
Do konce týdne určo udělám, mám tady sýr a marně jsem doufala, že bude trochu času a bude sýrová roláda. Nebude! Budou koule!
Jasně! Je zima, bude koulovačka i kdyby to bylo na plavky!
Tohle se mi líbí, ale asi nemám trpělivost se s tím patlat :o)
To je natošup!
Já mám taky radši rychlou a jednoduchou proceduru a toto mi právě přijde docela rychlé.Složité to taky není a když budu šetřit solí mohla bych do masa zakomponovat nivu! Tak to teda určitě jo.To se mi líbí. Budou koule s nivou.?
Nojo, Nivu jsem do receptu nehodila 🙂
Ja bych snad chroustala i chrousty. Večeře se nedala pozřít o obědě snad ani nemluvím. Teď mi schovali snídani na později. Čekám na uzv. Hlad mám teda parádní. Tady to jde jak kyz s.r. a maluje.
To je mi te lito 🙁
No uzv relativně v pohodě. Rohlík byl křupavý margarin nežeru sýr prý nesmím tak jen pseudojogurt. Fujtajxl jak si tohle může někdo dobrovolně koupit to nechápu.
🙂
Jednoznačně nemocniční výživoví a dietoví specialisti by potřebovali jednak školení alespoň na základě poznatků z konce minulého století, druhak naplácat na zadek a třeťak alespoň čtrnáct dní povinně jíst to, co lidem cpou. Onemocněli by všichni i tím, co zatím věda neidentifikovala. V nemocnici člověk často touží i po školní jídelně…
Katy vydrž. Stále tě na dálku a silou myšlenek (neboj, nejsem ezoterorista 🙂 ) přesvědčuju, že tvůj neduh je jen psychosomatický následek stěhovacího vyšťavení. A neboj, čičinky to zvládnou. Onehdy jsem našeho líného kocoura sprdla, že nechodí ven a neloví. Tak se zvedl, shodil klec s maličkým ňuňánkem potkánkem, ta se otevřela, myška ven, kocour učinil rychlý pohyb – první v životě – a bylo po mazlince. Hrdě nám ji složil k nohám a ulehl do postele s pohledem „Sežerte si jí sami…“. Jen až přijdeš domů, budou – na rozdíl od tebe – dobře zabydlené. A možná budeš mít i vybaleno 🙂
Nestras mě. Co se dnešního oběda týče byla kroupova polévka. To si nevymyslim. Nafoukli jsme tu ležící skoro vsichni a ještě se budu cpát kroupama?
To jsou íčka! Po prvním porodu, druhý oběd. Do pokoje asi v jedenáct přiběhla uklízečka, žena prostého ducha: „Holky, chtěj vám dát k obědu jelito, zelí a brambor, nemám vám sehnat něco jinýho?“ a přinesla nám párek v rohliku z bufáče…
V Apetitu jsou masové koule plněné předvařenou růžičkovou kapustičkou. To si umím představit s herbábnou kaší ?
Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm 🙂 🙂 🙂
Janičko, Apetito to je nějaký obchod u vás? Já znám jen sýr 🙂 Když mluvíme o masových koulích, tak jsem onehdy koupila v Lidlu – kilovku. Zkusila jsem je na panvici, ale asi jsem je moc upekla a vysušila. Podruhé dala do trouby a byly perfektní, nevysušené. K nim šťouchané brambory. Tady v Ikei si vždy dávám jejich masové koule a k tomu je perfektní omáčka a brusinky a hranolky. Už jsem se ptala na tu omáčku, ale bylo mi řečeno, že ji dostávají už jako polotovar i s kouličkama přímo ze Švédska. Nevíte někdo jak se ta omáčka dělá?
Da se vyhledat na netu – v sobotu jsem podle „kluku v akci“ tuto omajdu ke kulickam dělala: 50g másla rozpustit v kastrolu + 4 lzice mouky- udělat jisku. Pak přidat 1/2 l vývaru, 150 ml smetany a 15 min povařit. Nakonec osolit, opeprit a hotovo. Dobrá byla ještě s brmborem a brusinkami.
Rebelko,děkuji za receptík, teď jsem se dívala a našla asi stejný – je jich tam víc, někde místo smetany byla i zakysaná smetana. Ale jestli ho máš vyzkoučený, tím líp. Mně právě ta omáčka chutná pomalu víc, než ty kuličky a ty brusinky – moc, moc dobré 🙂 🙂 🙂
Jiřinko, v Ikea ji mají v prášku. Taky je dobrá.
Podle mne, uz jsem tuhle omacku parkrat delala, tam patri prave ta sladka 30% smetana.
Každý se snaží ji uvařit, nikdy nechutná tak, jako v IKEA. Před sedmi lety jsem se na to zeptala jejich kuchaře: Uho z prášku plus smetana… A všimněte si, kdo máte možnost, že v každém obchoďáku je trochu jiná. Tak tahle byla ze Zličína. Myslím, že originál by mohla dodat Tyggi. Řekla bych, že to bude rozdíl jako mezi domácím vývarem a kvalitním průmyslákem…
Delam ty kotbulary s omackou taky podle me svedske kamaradky a podle ni maji opravdu jiste tajemstvi: a sice tam davaji sojovou omacku. Pokud se k tomu dostanu poslu Jane recept, i kdyz asi bez obrazku, neb se mi s tim nechce hned patlat…
Pro 59 – děkuji, jak pojedu do Ikee, tak se po ní podívám.
Jiřinko, bylo to v časopisu Apetit ☺️
Děkuji, taky ho občas kupuji.
Ufff… tak tohle je už sakra těžký kalibr… nad plněním sýrem jsem poslintávala, ale s růžičkama, to už je tu potok slin. Jen mám problém s těma maličkejma zelenejma kuličkama – když jsem v krámě potkala, byly škaredý a když jsem si představila, že za ty nekřesťanský peníze půlku odloupu a vyhodím, veškerá chuť mne přešla. Minule byly v Lidlovém letáku v akci zmražené – veliké balení… I když hned první den akce , stejně byla veškerá jiná zelenina, jen růžičky neee 😕 Letos se asi neurodilo , prostě nejsou vidět 🙁
Je jich málo, minulej tejden jsem ulovila pytlík, chtěla jsem je „na zádíčka“, ale nakonec skončily ve smetaně.
Kdo máte na dosah: Růžičková balená i mražená na Rohlíku a Košíku. Na Rohlíku obojí podstatně levnější. A vždycky ji, zatím, měli.
Ano, ano, ano ?????????????? Jakmile budu muset vařit, budou sýrové (ne syrové ?) koule. Díky za skvělou inspiraci
Prima 🙂
Včera jsme je měli k obědu s br.kaší, povedly se, jsou vynikající a nedá to moc práce.
Holki, kucí, dnes jsem zredigovala rybí kuchařku a zjistila jsem, že už do ní asi nic nového nedoplním. Je bez obrázků, protože je zkrátka nemám a bude delší dobu trvat, než bych všechno uvařila a nafotila. Takže dotaz zní: CHCETE JI POSLAT TEĎ BEZ OBRÁZKŮ, NEBO ZA 1/2 ROKU S OBRÁZKY???
Ještě ji asi popadesáté projdu, abych ještě vychytala ev. chyby a může jít ven.
Já bych poprosila hned, na obrázcích jídla netrvám. Mám ještě nějakou tu barakudu zamraženou, alespoň budou inspirace 😉 🙂
Jani, taky bych brala bez obrázků. Pro mě je to tak víc inspirativní, nemusím mít nerva, že se mi to nepodařilo jako podle recepisu. Zvlášť tvého. Díky! 🙂
Jani, ani mě obrázky u tvých receptů chybět nebudou. 🙂 Kdyby něco, vždycky se tě můžem zeptat… Tak jak se holky usnesete, tak to přijmu.
Teď jsme se vrátily z vernisáže keramické kamarádky a už jsem si objednala talíře na ryby, páč z našich vždycky přečuhuje hlava, nebo ocas…
Také mi stačí bez obrázků, děkuji.
A co teď poslat bez obrázků a za půl roku nabídnout aktualizovanou obrázkovou verzi? :o)
Jani, moc prosím, taky jednu. Já sice ryby ne, ale zbytek rodiny jó, tak se budu snažit. A jak píše a.rena, bude to inspirace! Děkujůůů
Prosím taky ?, Dekuji . V Tescu mají stále naporcovane kapry, uloupila jsem včera dva krásné kousky, to byla večer basta na kmine, Wow
Já se hlásím pozdě ale taky bych byla vděčná za inspiraci,když se v létě daří a je ryb dost ať to nemáme jen na kmíně nebo v trojobalu ?DÍKY
I ja bych se připojila. Děkuji.
Taky prosím.
Hlásím, že evidují všechny zájemce o rybí recepty, jen vznikl menší, ale řešitelný problém_ zavařila jsem počítač. Zítra by na něj měl kouknout nějaký mág, tak snad to bude v pohodě. Jakmile bude pc v pořádku, hned Vám kuchařku
pošlu.
A já už se moooc těším! 😀
Na Bramboracce se už vaří i počítače? ?
Zavařují. ..
No, to koukáte, co? ?
No, zkoušet to asi nebudu…?
Fiftynáááj supstááár!
Fiftynáááj suprstááár!!!
A vypadlo mi „n“, sakra 🙁
„r“??
Já taky prosím o poslání „Rybí kuchařky“, děkuji.