(600) Mleté koule, plněné sýrem

mleté maso
sýr vcelku  (hermelín, gouda, eidam)
strouhanka
Solamyl
vejce
koření dle zvyklostí

Mleté maso okořeníme dle chuti (já dala sladkou papriku, pepř, sůl, pečenou cibuli),  smícháme s vajíčkem, trochou strouhanky a 1-2 lžícemi Solamylu – je to důležité, aby sýr nevytekl. Sýr nakrájíme na kostky cca 2×2 cm. Z masa tvoříme koule, do každé zabalíme sýrovou kostku,  pečlivě uzavřeme a obalíme ve strouhance. Pečeme v troubě předehřáté na 200° asi 30 minut, v polovině pečení obrátíme.

Recept na úterý pro vás vyzkoušela HaderachKwisatz (a rada na závěr – před servírováním nechte trochu vychladnout, aby sýr malinko ztuhnul, nebo dopadnete jako já – ale syn měl hlad 🙂 )

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

60 komentářů: (600) Mleté koule, plněné sýrem

  1. BOYE napsal:

    To vyzerá dost jedle! A s tím sýrem bych si hlavu nelámala: Láva je teď děsně IN! Jen přemýšlim, jaký salát bude k tomu nej…

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Kua, chybi tam VAJICKO…do ty masovy smesi.

  3. blahovka.h napsal:

    Co mi to děláš? Mám hlad a tohle vypadá, že by to k jídlu bylo :-). A pokud se chci trochu vyspat, tak se už nesmím cpát. Na vaření nebyl čas a tak zbytek špenátu (mangold, medvědí česnek a listový špenát), krkny a brknedlíků včetně chřestové polévky nechám mužovi na oběd. Já doufám, že budu mít čas si koupit aspoň housku a nedopadnu jako dnes, kafe a bonbóny :-(.
    Do konce týdne určo udělám, mám tady sýr a marně jsem doufala, že bude trochu času a bude sýrová roláda. Nebude! Budou koule!

  4. Ivana P. napsal:

    Tohle se mi líbí, ale asi nemám trpělivost se s tím patlat :o)

  5. Katyp50 napsal:

    Ja bych snad chroustala i chrousty. Večeře se nedala pozřít o obědě snad ani nemluvím. Teď mi schovali snídani na později. Čekám na uzv. Hlad mám teda parádní. Tady to jde jak kyz s.r. a maluje.

      • Katyp50 napsal:

        No uzv relativně v pohodě. Rohlík byl křupavý margarin nežeru sýr prý nesmím tak jen pseudojogurt. Fujtajxl jak si tohle může někdo dobrovolně koupit to nechápu.

        • BOYE napsal:

          Jednoznačně nemocniční výživoví a dietoví specialisti by potřebovali jednak školení alespoň na základě poznatků z konce minulého století, druhak naplácat na zadek a třeťak alespoň čtrnáct dní povinně jíst to, co lidem cpou. Onemocněli by všichni i tím, co zatím věda neidentifikovala. V nemocnici člověk často touží i po školní jídelně…
          Katy vydrž. Stále tě na dálku a silou myšlenek (neboj, nejsem ezoterorista 🙂 ) přesvědčuju, že tvůj neduh je jen psychosomatický následek stěhovacího vyšťavení. A neboj, čičinky to zvládnou. Onehdy jsem našeho líného kocoura sprdla, že nechodí ven a neloví. Tak se zvedl, shodil klec s maličkým ňuňánkem potkánkem, ta se otevřela, myška ven, kocour učinil rychlý pohyb – první v životě – a bylo po mazlince. Hrdě nám ji složil k nohám a ulehl do postele s pohledem „Sežerte si jí sami…“. Jen až přijdeš domů, budou – na rozdíl od tebe – dobře zabydlené. A možná budeš mít i vybaleno 🙂

          • Katyp50 napsal:

            Nestras mě. Co se dnešního oběda týče byla kroupova polévka. To si nevymyslim. Nafoukli jsme tu ležící skoro vsichni a ještě se budu cpát kroupama?

          • BOYE napsal:

            To jsou íčka! Po prvním porodu, druhý oběd. Do pokoje asi v jedenáct přiběhla uklízečka, žena prostého ducha: „Holky, chtěj vám dát k obědu jelito, zelí a brambor, nemám vám sehnat něco jinýho?“ a přinesla nám párek v rohliku z bufáče…

  6. Devětapadesátka napsal:

    V Apetitu jsou masové koule plněné předvařenou růžičkovou kapustičkou. To si umím představit s herbábnou kaší ?

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm 🙂 🙂 🙂

    • Jiřina napsal:

      Janičko, Apetito to je nějaký obchod u vás? Já znám jen sýr 🙂 Když mluvíme o masových koulích, tak jsem onehdy koupila v Lidlu – kilovku. Zkusila jsem je na panvici, ale asi jsem je moc upekla a vysušila. Podruhé dala do trouby a byly perfektní, nevysušené. K nim šťouchané brambory. Tady v Ikei si vždy dávám jejich masové koule a k tomu je perfektní omáčka a brusinky a hranolky. Už jsem se ptala na tu omáčku, ale bylo mi řečeno, že ji dostávají už jako polotovar i s kouličkama přímo ze Švédska. Nevíte někdo jak se ta omáčka dělá?

      • rebelkabella napsal:

        Da se vyhledat na netu – v sobotu jsem podle „kluku v akci“ tuto omajdu ke kulickam dělala: 50g másla rozpustit v kastrolu + 4 lzice mouky- udělat jisku. Pak přidat 1/2 l vývaru, 150 ml smetany a 15 min povařit. Nakonec osolit, opeprit a hotovo. Dobrá byla ještě s brmborem a brusinkami.

        • Jiřina napsal:

          Rebelko,děkuji za receptík, teď jsem se dívala a našla asi stejný – je jich tam víc, někde místo smetany byla i zakysaná smetana. Ale jestli ho máš vyzkoučený, tím líp. Mně právě ta omáčka chutná pomalu víc, než ty kuličky a ty brusinky – moc, moc dobré 🙂 🙂 🙂

          • Devětapadesátka napsal:

            Jiřinko, v Ikea ji mají v prášku. Taky je dobrá.

          • tinka napsal:

            Podle mne, uz jsem tuhle omacku parkrat delala, tam patri prave ta sladka 30% smetana.

          • BOYE napsal:

            Každý se snaží ji uvařit, nikdy nechutná tak, jako v IKEA. Před sedmi lety jsem se na to zeptala jejich kuchaře: Uho z prášku plus smetana… A všimněte si, kdo máte možnost, že v každém obchoďáku je trochu jiná. Tak tahle byla ze Zličína. Myslím, že originál by mohla dodat Tyggi. Řekla bych, že to bude rozdíl jako mezi domácím vývarem a kvalitním průmyslákem…

          • tinka napsal:

            Delam ty kotbulary s omackou taky podle me svedske kamaradky a podle ni maji opravdu jiste tajemstvi: a sice tam davaji sojovou omacku. Pokud se k tomu dostanu poslu Jane recept, i kdyz asi bez obrazku, neb se mi s tim nechce hned patlat…

          • Jiřina napsal:

            Pro 59 – děkuji, jak pojedu do Ikee, tak se po ní podívám.

      • Devětapadesátka napsal:

        Jiřinko, bylo to v časopisu Apetit ☺️

  7. kvetula.v napsal:

    Ufff… tak tohle je už sakra těžký kalibr… nad plněním sýrem jsem poslintávala, ale s růžičkama, to už je tu potok slin. Jen mám problém s těma maličkejma zelenejma kuličkama – když jsem v krámě potkala, byly škaredý a když jsem si představila, že za ty nekřesťanský peníze půlku odloupu a vyhodím, veškerá chuť mne přešla. Minule byly v Lidlovém letáku v akci zmražené – veliké balení… I když hned první den akce , stejně byla veškerá jiná zelenina, jen růžičky neee 😕 Letos se asi neurodilo , prostě nejsou vidět 🙁

  8. BOYE napsal:

    Kdo máte na dosah: Růžičková balená i mražená na Rohlíku a Košíku. Na Rohlíku obojí podstatně levnější. A vždycky ji, zatím, měli.

  9. henriet13 napsal:

    Ano, ano, ano ?????????????? Jakmile budu muset vařit, budou sýrové (ne syrové ?) koule. Díky za skvělou inspiraci

  10. Devětapadesátka napsal:

    Holki, kucí, dnes jsem zredigovala rybí kuchařku a zjistila jsem, že už do ní asi nic nového nedoplním. Je bez obrázků, protože je zkrátka nemám a bude delší dobu trvat, než bych všechno uvařila a nafotila. Takže dotaz zní: CHCETE JI POSLAT TEĎ BEZ OBRÁZKŮ, NEBO ZA 1/2 ROKU S OBRÁZKY???
    Ještě ji asi popadesáté projdu, abych ještě vychytala ev. chyby a může jít ven.

  11. lakysa22 napsal:

    Jani, moc prosím, taky jednu. Já sice ryby ne, ale zbytek rodiny jó, tak se budu snažit. A jak píše a.rena, bude to inspirace! Děkujůůů

  12. Vera M. napsal:

    Prosím taky ?, Dekuji . V Tescu mají stále naporcovane kapry, uloupila jsem včera dva krásné kousky, to byla večer basta na kmine, Wow

  13. jarybarka napsal:

    Já se hlásím pozdě ale taky bych byla vděčná za inspiraci,když se v létě daří a je ryb dost ať to nemáme jen na kmíně nebo v trojobalu ?DÍKY

  14. Devětapadesátka napsal:

    Hlásím, že evidují všechny zájemce o rybí recepty, jen vznikl menší, ale řešitelný problém_ zavařila jsem počítač. Zítra by na něj měl kouknout nějaký mág, tak snad to bude v pohodě. Jakmile bude pc v pořádku, hned Vám kuchařku
    pošlu.

  15. Jiřina napsal:

    Já taky prosím o poslání „Rybí kuchařky“, děkuji.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..