100 g zakysanky
180 g polohrubé mouky
1 vejce
1PL olivového oleje
sůl
1/2 KL prdopeče
Uhňácejte hladké těsto. Rozválejte, pomašlujte olivovým olejem a obložte podle chuti. Na obrázku je smíchaná zakysanka se strouhaným čedarem a nivou jako základ. Navrch nakrájená 4 cherry rajčata, natrhané 2 plátky dobré šunky a na jedné čtvrtce jsou plátky hermelínu a na nich po lžičce brusinek. Nejlepší je pizzu si připravit rovnou na pečicím papíru.
A teď pečení : dejte do trouby suchý plech a rozpalte na 250 stupňů. Jakmile bude trouba rozpálená, přesuňte papír s pizzou na ten rozpálený plech. Pečte asi 10 minut.
Po upečení můžete posypat lupením, předem pokapaným oliváčem a pár kapkami citronu.
Není to úplně klasické těsto na pizzu, ale je moc dobré a hlavně rychlé a na rozdíl od kynutého těsta je pizza dobrá i studená, protože těsto zůstává křehké.
Recept poslala: Devětapadesátka
Že je to Jana, tak jsem tam oliváč nechala bez závorek, ale doufám, že stejný účel splní i olej slunečnicový (samozřejmě krom kapání na lupení), protože brekeke.
A jedu dělat Koniáše, tak se tu hezky bavte a buďte hodný! Hezký víkend.
Teda, to je protimluv!! Buď se budem hezky bavit, nebo budem hodné. Obojí najednou moc nefunguje??
Taky se měj hezky a včas se vrať!!
🙂
Papu bude dobré, hlavně, že i studené….i já raději ten slunečnicový. Snad se Jana neurazí.
Proč bych se urážela? Taky mi leccos nechutná…
Já mám pizzu taky ráda, nejlepší na domácí je to, že si tam každý dá, co mu chutná. U nás se dělá na velký plech a třeba půlka je s anglickou a půlka se šunkou:o)
U nás, když se sejdeme, ta jeden plech nikdy nestačí, takže jedna Hawai, jedna sýrová, případně ještě jedna, co lednička dá…. a zahrádka.
Jak víte, kupuji to těsto na pizzu v Lidlu, když tady někoho mám, je v pohodě. Ale toto je zase pro mě jedinou, takže lepší. Rukolu už mám, cherry také a odpo skočim na sýry do Globusu. Jsou tam v akci dobré. A mandle za 24. Víkendu s vnoučaty 3x nazdar, ne do tanku v tank, ale do kuchyně v kuchyň ???
Aha, tak to jsi byla ty, co mi poradila. Jela jsem hned do Lidlu
a koupila hned 2x. Jednu jsme snědli hned – co dům dal a dnes
žampionovosýrovokečupovopaprikovočesnekovou. 🙂
No a to je právě vono ? Těsto z Lidlu jsem zkusila jen jednou a víckrát ne. Zkusila jsem i jiná kupovaná, ale ne a ne jim přijít na chuť. Já jsem zkrátka mlsná, no.
Víš co, víš, jak jsem psala, ze pizzu vždy tajně vyrobíme s nejmenšími vnoučky, když rodiče nedávají pozor a pak na ně uděláme s pizzou BAF. Dáváme tam hodně dobrot a hooodně sýra a je fakt výborná . Oceňuji tam více faktorů ❤️❤️❤️❤️. Už jsem psala, že jdu na tu tvou, mlsoune.
Budu si přát, aby Ti chutnala ?
Vypadá krásně,a hurá není tam droždí.Pizza je úžasná věc.Každý si udělá s čím má rád.Já osobě ji můžu s čímkoli.Mám radši když je na ní alespoň kousíček masa.
Kromě vyjetého je mi jedno jakým olejem je pokapaná ?.
Nevím proč se pizza většinou řadí mezi nezdravé pokrmy.Tak jednou či 2x do roka si koupím teplou pizzu u Itala v penny.dělají strašně dobrou a taky strašně drahou.
Tuto určitě vyzkoušim?
Taky nechápu, proč se o pizze říká, že je nezdravá, vždyť těsta je tam jen, aby drželo tu náplň a pokud se na něj dá zelenina, něco málo šunky a méně tučný sýr, tak bych to klidně zařadila mezi jídla nízkokalorická. Mluvím samozřejmě o pizze dělané doma.
No že jo. ?
Ta pizza moc pěkně vypadá, připomíná mi rozkvetlý záhonek. Zelené listí, červené a růžové květy – dobrota sama. 🙂 🙂
K včerejšímu dotazu na dílnu. Zjistím a dám vědět.
Děkuji. 🙂
Základ zakysanku s nivou na pizzu určitě vyzkouším, nivu máme rádi nejen do pomazánky, přidávám ji také do zapečených brambor nebo i zapečené špagety s trochou nivy jsou výborné, dodá zvláštní chuť.
Už vím co k večeři – dlouho nebyla.
Před dávnými časy, když byl Google ještě v plenkách, jsem byla jedním malým klučinou požádána o upečení pizzy. V mém repertoáru nebyla, v dostupných kuchařkách taky nee. Šéfová mi dala následující recept :
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžíce oleje
150 ml mléka
2 vejce
vše smíchat
Je to taková řídká kaše, natře se na pečící papír ( dávám na plech 25×36 cm)
Navrch co mne zrovna napadne a je k mání. Za cca 30 min je upečeno – záleží je li „plnění “ sušší nebo mokřejší konzistence. Taky by byla jedlá i studená, ale to by musela zbýt. 😀
Jelikož je i zdejší recept nekynutý, tudíž se nechá dělat z momentálního popudu, vyzkouším 😉
No, u nás teď jedeme v tom zatra bezlepkovým režimu. A bezlaktozovým. Pizza je skvělý nápad, protože i kdyby náhodou to těsto z bezlepkový mouky chtělo dělat brykule, z plechu nebo formy prostě nevypadne… Základ bude sugo a je vymalováno. Stejně budeme potřebovat dvě nejmíň, tak uděláme jednu a jednu.
No, myslim, že dalších pár recepisů, který sem nadhodim, bude přirozeně bezlepkových. Ale čím dál víc zjišťuju, že se zdaleka nejedná o tak drastické změny, jak jsem původně předpokládala. Jen s pečivem musíme přemýšlet. Knedlíků jíme málo, Dorostenka ještě míň, tudíž nám moc nechybí. Rýže, luštěniny a brambory jsou OK. Hlavně, že nám zůstaly tortily a nachos…
Jen mám trochu vítr, protože se zdá, že velmi brzy by se mohlo ukázat, že to není ani tak moc problém nesnášenlivosti některých složek, jako spíš počínající anorexie. Vždycky jsem si myslela, že prostě člověk začne blbnout s hubnutím a přestane jíst. A ono je to trochu jinak.
Tak jsem si povzdechla a jdu strčit nějakého živočicha (tedy mrtvočicha) do trouby. Zítra mám vnoučata, musí být maso na držátku. K tomu bramborovo-batátová kaše. Přirozeně oranžové, přirozeně bezlepkové. A nechutnější, protože od babičky. Přirozeně. No a k véče by mohla být a pizza, že jo? 🙂
Jéje batáty. Můžu se Luci zeptat, jestli na ně třeba nemáš nějaký spešl recept? Nedávno jsme je potkali za solidní cenu, tak jich pár šlo s námi. Zatím dělám jen vařené a nebo pečené jako hranolky v troubě (okořeněné), ale ráda bych zkusila i něco jiného 🙂
Bramboračka by batáty také uvítala, nemáme ještě…
Zatím se k batátům chovám jako k bramborám 🙂 , případně je s nimi kombinuju. Mám pár nápadů, jen čekám, až dorazí. Holky je zatím mají nejraději pečené s kořením, přesně, jak píšeš. Brkaši dělám 1:1. Peču je ve směsi s ostatní zeleninou… Díky jejich barvě se mi daří do směsí propašovat i kusy různých tykví a dýní, které jinak holky programově bojkotují (to mají po otci), ale takhle si ani nevšimnou.
Určitě Bramborajda něco brzy obdrží, protože nastal nový čas pro experimenty.
Ptala jsem se kamaráda, který taky mléko nee. Říkal, že musel vyzkoušet…vařená smetana mu nevadí, syrovou nemůže. Jogurty jak který, no prostě zkoušel….. Tak držím palce!
Dělám podobnou pizzu a to:1 jogurt,2kelímky od toho jogurtu polohr.mouky,1/2prdo-
peče,1 vejce,sůl.Trochu odpočinout,rozválet a při 180C 20-30 minut péci.Hlavně,že je
bez droždí a chutná mi.