(619) Pizza 59

100 g zakysanky
180 g polohrubé mouky
1 vejce
1PL olivového oleje
sůl
1/2 KL prdopeče

Uhňácejte hladké těsto. Rozválejte, pomašlujte olivovým olejem a obložte podle chuti. Na obrázku je  smíchaná zakysanka se strouhaným čedarem a nivou jako základ. Navrch nakrájená 4 cherry rajčata, natrhané 2 plátky dobré šunky a na jedné čtvrtce jsou  plátky hermelínu a na nich po lžičce brusinek. Nejlepší je pizzu si připravit rovnou na pečicím papíru.
A teď pečení : dejte do trouby suchý plech a rozpalte na 250 stupňů. Jakmile bude trouba rozpálená, přesuňte papír s pizzou na ten rozpálený plech. Pečte asi 10 minut.
Po upečení můžete posypat lupením,  předem pokapaným oliváčem a pár kapkami citronu.
Není to úplně klasické těsto na pizzu, ale je moc dobré a hlavně rychlé a na rozdíl od kynutého těsta je pizza dobrá i studená, protože těsto zůstává křehké.

Recept poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 komentářů: (619) Pizza 59

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Že je to Jana, tak jsem tam oliváč nechala bez závorek, ale doufám, že stejný účel splní i olej slunečnicový (samozřejmě krom kapání na lupení), protože brekeke.
    A jedu dělat Koniáše, tak se tu hezky bavte a buďte hodný! Hezký víkend.

  2. lakysa22 napsal:

    Papu bude dobré, hlavně, že i studené….i já raději ten slunečnicový. Snad se Jana neurazí.

  3. Ivana P. napsal:

    Já mám pizzu taky ráda, nejlepší na domácí je to, že si tam každý dá, co mu chutná. U nás se dělá na velký plech a třeba půlka je s anglickou a půlka se šunkou:o)

  4. Vera M. napsal:

    Jak víte, kupuji to těsto na pizzu v Lidlu, když tady někoho mám, je v pohodě. Ale toto je zase pro mě jedinou, takže lepší. Rukolu už mám, cherry také a odpo skočim na sýry do Globusu. Jsou tam v akci dobré. A mandle za 24. Víkendu s vnoučaty 3x nazdar, ne do tanku v tank, ale do kuchyně v kuchyň ?‍??

  5. jarybarka napsal:

    Vypadá krásně,a hurá není tam droždí.Pizza je úžasná věc.Každý si udělá s čím má rád.Já osobě ji můžu s čímkoli.Mám radši když je na ní alespoň kousíček masa.
    Kromě vyjetého je mi jedno jakým olejem je pokapaná ?.
    Nevím proč se pizza většinou řadí mezi nezdravé pokrmy.Tak jednou či 2x do roka si koupím teplou pizzu u Itala v penny.dělají strašně dobrou a taky strašně drahou.
    Tuto určitě vyzkoušim?

  6. kveta.batkova napsal:

    Taky nechápu, proč se o pizze říká, že je nezdravá, vždyť těsta je tam jen, aby drželo tu náplň a pokud se na něj dá zelenina, něco málo šunky a méně tučný sýr, tak bych to klidně zařadila mezi jídla nízkokalorická. Mluvím samozřejmě o pizze dělané doma.

  7. Jiřina napsal:

    Ta pizza moc pěkně vypadá, připomíná mi rozkvetlý záhonek. Zelené listí, červené a růžové květy – dobrota sama. 🙂 🙂

  8. Veverka napsal:

    Základ zakysanku s nivou na pizzu určitě vyzkouším, nivu máme rádi nejen do pomazánky, přidávám ji také do zapečených brambor nebo i zapečené špagety s trochou nivy jsou výborné, dodá zvláštní chuť.

  9. kvetula.v napsal:

    Už vím co k večeři – dlouho nebyla.
    Před dávnými časy, když byl Google ještě v plenkách, jsem byla jedním malým klučinou požádána o upečení pizzy. V mém repertoáru nebyla, v dostupných kuchařkách taky nee. Šéfová mi dala následující recept :
    250 g hladké mouky
    1 lžička prášku do pečiva
    1/2 lžičky soli
    2 lžíce oleje
    150 ml mléka
    2 vejce
    vše smíchat
    Je to taková řídká kaše, natře se na pečící papír ( dávám na plech 25×36 cm)
    Navrch co mne zrovna napadne a je k mání. Za cca 30 min je upečeno – záleží je li „plnění “ sušší nebo mokřejší konzistence. Taky by byla jedlá i studená, ale to by musela zbýt. 😀
    Jelikož je i zdejší recept nekynutý, tudíž se nechá dělat z momentálního popudu, vyzkouším 😉

  10. BOYE napsal:

    No, u nás teď jedeme v tom zatra bezlepkovým režimu. A bezlaktozovým. Pizza je skvělý nápad, protože i kdyby náhodou to těsto z bezlepkový mouky chtělo dělat brykule, z plechu nebo formy prostě nevypadne… Základ bude sugo a je vymalováno. Stejně budeme potřebovat dvě nejmíň, tak uděláme jednu a jednu.
    No, myslim, že dalších pár recepisů, který sem nadhodim, bude přirozeně bezlepkových. Ale čím dál víc zjišťuju, že se zdaleka nejedná o tak drastické změny, jak jsem původně předpokládala. Jen s pečivem musíme přemýšlet. Knedlíků jíme málo, Dorostenka ještě míň, tudíž nám moc nechybí. Rýže, luštěniny a brambory jsou OK. Hlavně, že nám zůstaly tortily a nachos…
    Jen mám trochu vítr, protože se zdá, že velmi brzy by se mohlo ukázat, že to není ani tak moc problém nesnášenlivosti některých složek, jako spíš počínající anorexie. Vždycky jsem si myslela, že prostě člověk začne blbnout s hubnutím a přestane jíst. A ono je to trochu jinak.
    Tak jsem si povzdechla a jdu strčit nějakého živočicha (tedy mrtvočicha) do trouby. Zítra mám vnoučata, musí být maso na držátku. K tomu bramborovo-batátová kaše. Přirozeně oranžové, přirozeně bezlepkové. A nechutnější, protože od babičky. Přirozeně. No a k véče by mohla být a pizza, že jo? 🙂

    • kvetula.v napsal:

      Jéje batáty. Můžu se Luci zeptat, jestli na ně třeba nemáš nějaký spešl recept? Nedávno jsme je potkali za solidní cenu, tak jich pár šlo s námi. Zatím dělám jen vařené a nebo pečené jako hranolky v troubě (okořeněné), ale ráda bych zkusila i něco jiného 🙂

      • Jana Macůrková napsal:

        Bramboračka by batáty také uvítala, nemáme ještě…

      • BOYE napsal:

        Zatím se k batátům chovám jako k bramborám 🙂 , případně je s nimi kombinuju. Mám pár nápadů, jen čekám, až dorazí. Holky je zatím mají nejraději pečené s kořením, přesně, jak píšeš. Brkaši dělám 1:1. Peču je ve směsi s ostatní zeleninou… Díky jejich barvě se mi daří do směsí propašovat i kusy různých tykví a dýní, které jinak holky programově bojkotují (to mají po otci), ale takhle si ani nevšimnou.
        Určitě Bramborajda něco brzy obdrží, protože nastal nový čas pro experimenty.

  11. lakysa22 napsal:

    Ptala jsem se kamaráda, který taky mléko nee. Říkal, že musel vyzkoušet…vařená smetana mu nevadí, syrovou nemůže. Jogurty jak který, no prostě zkoušel….. Tak držím palce!

  12. IvaC napsal:

    Dělám podobnou pizzu a to:1 jogurt,2kelímky od toho jogurtu polohr.mouky,1/2prdo-
    peče,1 vejce,sůl.Trochu odpočinout,rozválet a při 180C 20-30 minut péci.Hlavně,že je
    bez droždí a chutná mi.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..