(626) Francouzská bageta

300 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g žitné chlebové mouky
380 ml vody
2 KL medu
2 KL soli
2KL sušeného droždí

Vodu s medem ohřejte, trochu odeberte a udělejte kvásek. Pak vše smíchejte a nechte 1,5 hodiny kynout. Pomoučete si vál, těsto vyklopte, přetrhněte napůl a vytažením vytvarujte bagety. Neválejte, nepřekládejte. Těsto je dost řídké, ale dobře se s ním pracuje. Nechte na plechu 5 minut odpočívat, pak pokropte vodou a posypejte moukou. Pečte 20-25 minut na 180°.

Recept poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (626) Francouzská bageta

  1. Katyp50 napsal:

    Dala bych si. Akorát mám špatnou zkušenost že moc nevydrží a rychle tvrdnou. Jsem naštvaná na upc. Vůbec nereagují na převod služeb z prahy do nového bydliště a mě na tom mobilu už ani nejde mail… jsem tu jak vězeň na bezdězu.

    • lakysa22 napsal:

      UPC – ani nemluv! Byla jsem celkem spokojená, než manžel bez toho, že by se mě zeptal, objednal výměnu septoboxu. Prý za lepší – čtrnáct dní jsem bojovala, televize jskž takž, ale wifi!! Dvacetkrát po sobě se přihlašovat, to byl horor!!Nechala jsem to vyměnit, že chci zpět to, co jsem měla. Přivezli, vyměnili, ale neřekli, že to není stejné – nedá se nahrávat. Mohu se podívat sedm dní zpět…jj, můžu, když to náhodou funguje, jinak telefonáty… Doufám, že se mi podaří najít něco spolehlivějšího. Takže Tě upřímně lituju.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Mně se osvědčilo, bagety nekropit, ale mokrou rukou uhladit povrch, skoro nepraskají.

  3. jarybarka napsal:

    Vypadají opravdu moc pěkně.Popraskané mám ráda i na vánočce nebo na bochánku.

    • Nella napsal:

      Bagety vypadají moc dobře☺. Tatínek mého manžela pracoval celý život jako pekař a manžel dodnes vzpomíná jako vozil denne čerstvý chleba a on jako děcko trhal ty popraskáne kusy, ty měl nejradši. Dědečkovi je dnes 92 let a zavděčit se mu nějakým pečivem je docela fuška. A i manžel kritizuje, protože tu chuť z dětství stále pamatuje. Tak zkusím tuhle bagetku?Ovšem dřív se peklo z kvásku. To bych taky ráda zkusila. Nemá s Tim někdo zkušenost?

      • evca napsal:

        Já pracuji s kváskem běžně. Je to jako bys dala kvasnice. Kvásek se dá sehnat u pekaře, koupit suchý v obchodě s potravinami nebo vyměnit. ( kvásková mapa)

        • Nella napsal:

          A sama si kvásek nedělas? Zatím jsem to nezkoušela, ale asi do toho půjdu az na tom budu zdravotne líp. Každa rada by byla dobrá. Na internetu jich je spousta, ale i mezi námi by mohl byt někdo kdo má zkušenosti.

          • evca napsal:

            Sama si kvásek nedělám. Četla jsem dost receptů a připadají mi moc pracné, ale dá se uchovat ten darovaný. Musí se přikrmovat a pak použít jen polovinu. Bohužel jsem ho vždy brzy spotřebovala.

          • henriet13 napsal:

            Já jsem zakládala kvásek doma, žádná velká věda to není. A když pak pečeš tak jednou týdně, ani ho nemusíš nějak zvlášť dokrmovat. Podotýkám, že pečení čistě z kvásku, resp kynutí těsta trvá skoro celej den.
            Dnešní bagety jsem dělala kváskové, docela se povedly. Nejlepší samozřejmě čerstvé, ale na 3. den ještě poživatelné.
            Evčo, máš i ňáký recepty na kváskový chleba? Já peču hodně hydratovaný, ze špaldovky, ale furt to neumím nějak vychytat, má tužší střídu ?

          • Jana Macůrková napsal:

            Jeden recept na vedení kvásku tu je, dala mi ho Eliška.M (dcera). Najdi si ho přes Vyhledat na Bramboračce.

      • BOYE napsal:

        Já kvásek vždycky zahubila, tak drožďuju. Ale kdysi dávno jsem v jedné domácnosti viděla krásnou dřevěnou nádobu, přikrytou bílou plachetkou. Nadzvedla jsem cípek – nádoba byla „zaprasená“ suchým těstem… Puberťácky jsem to okomentovala a bylo mi vysvětleno, že: Nádoba se jmenuje okřínek a ta „zaprasenina“ je suchý kvásek = zbytek minulého chlebového těsta. V okřínku se nikdy nic jiného, než kvasové těsto nedělalo. Mísa se prostě jen nedokonale vyškrabala, nechala vyschnout, zakryla plachetkou a před dalším pečením se všechno oškrábalo, oživilo vodou a bylo na další bochník. Skoro perpetuum mobile. A když se mi to tak pěkně připomnělo, stálo by za zkoušku. Musim najít dřevěnou mísu, třeba si to pamatuju správně. 🙂

      • francizska1 napsal:

        Já si Nello kvásek kupuji. Pokaždé, když jedeme z Krkonoš obíhám pekařství a kupuji kvásek. Každý pekař ho má trochu jiný, zajímavé je, že někdo ho má chuťově lepší, někdo horší. Dávám ho potom na mražák a podle potřeby vyndám. Máme rádi Krkonošské kyselo a kvásek je tam základ. Sama jsem ho ještě nezkoušela, ale už dlouho o tom přemýšlím.

  4. Devětapadesátka napsal:

    Tyhle bagety jsou díky chlebové mouce hutnější, druhý den jsou v pohodě a i čtvrtý den jsem je měla, ale to už musely do topinkovače. Ale pod jakoukoliv salsu jsou výborné.

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Pokoušet se marodit v bytě, kde se ob dvě patra nad vámi rekonstruujou dva byty a na chodbě výtah, je asi jako marodit uprostřed Václaváku. Když nahoře nemlátěj do zdi kladivem, tak do ní mlátěj sbíječkou … a na chodbě brousej sádrokarton 🙁 Radši bych šla péct tu bagetu, kdyby mi nebylo tak blbě.

  6. Katyp50 napsal:

    Jé tak to já jsem „zlatý“ přistěhovalec. Zatím jsme jen opatrně sestavovali nábytek a žádné stavební práce se tu nekonají neb mi byt vyhovuje tak jak je. Jen časem budu vrtat díry na obrazy. Taky je mi blbě a tak se tu valím s kočkami v pelíšku a piju heřmánkový čaj.

  7. Jiřina napsal:

    Bagety občas kupuji, ale připadají mi neslané, nemastné. Ale tato vypadá moc pěkně a to, že je prasklá mi vůbec nevadí. Je vyzkoušená Janičkou a to mi stačí. Zkusím.

  8. evca napsal:

    pro henriet13 – inspiroval mě ,,pečem pecen“ kváskový špaldový s bramborami, tak ho dělám docela často a když nemám kvásek vystačím i s kvasnicemi. Jinak zkouším od nich spoustu receptů i na bagetky.

  9. henriet13 napsal:

    Jo, to je ten, který taky dělám. Furt mám pocit, že je nějaký moc tuhý, i když dodržuji celej postup. Samozrejmě se po vyklopení z ošatky rozplácne, pak v trobě naskočí, ale stejně není střída tak nadýchaná a měkká, jak vypadá na stránce maškrtnice. Neměla bys nějakej nápad, čím to je? Když tak jsem i na mailu na seznamu. Díky

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..