(627) Párkový salát

kvalitní párky
Varianta 1:
cibule
červená paprika (může být i sterilovaná)
rajče
(sterilovaná kukuřice)
majolka
Varianta 2:
kyselá okurka
cibule
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce worcestrové omáčky
2 lžíce sladkého kečupu
špetka čili
majolka
Párky nakrájíme na tenká kolečka.
Varianta 1: cibuli na jemno, ostatní zeleninu na kostičky. Osolíme, opepříme, promícháme s majolkou a necháme alespoň hodinu odležet.
Varianta 2: cibuli na jemno, okurky na kostičky. V kastrůlku svaříme sojovou omáčku, worchestr, kečup a chilli koření. Po vychladnutí vmícháme majolku a přidáme do salátu. A zase necháme odležet.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

64 komentářů: (627) Párkový salát

  1. Jana Macůrková napsal:

    Já to čtu pórková a hledala jsem pórek v ingrediencích….

  2. lakysa22 napsal:

    Za mně ta první varianta – čili bez čili…
    Jdu shánět qalitní párky a dobrej rohlįk… jen co prohážu cestu….

  3. IvaC napsal:

    To dělávám hlavně v létě,když je čerstvá zeleninka,ale můžu to kdykoliv.mňam 🙂

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Trochu jsem měla obavy to sem dát – ale PPP jistě vzpomenou na lahůdky na rohu Palackého a Vodičkovy. Tam dělali párkovej naprosto bezkonkurenční 🙂

  5. Veverka napsal:

    Říká někomu něco letní salát? Obdobný salát dělám z párků, rajčat, paprik, vejce natvrdo a tatarky. Rychlý a chutný salát, po kterém se zrovna tak rychle slehne zem. Inspirace je z jedné knihy , kterou jsem četla už hodně dávno, pokud si dobře vzpomínám, byla to humorná kniha od Antonína Jiráčka Letní přeháňky, kde jedna manželka druhé radila, jak udržet chlapa doma. Dělala mu tento salát, já ho zkusila a od té doby ho dělám. Tím ovšem nechci říct, že takto držím doma toho svého. ?

  6. Devětapadesátka napsal:

    Variantu číslo dvě dělám z dobrého točeného salámu. Mňam

    • BOYE napsal:

      Moje máma taky. 🙂 Vozí si točeňák od soukromníka. Chuťově je mi to jedno, ale kolečka jsou nostalgie… 🙂

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Tak kdo ti brání? Megakolečka z točeňáku – ty by se kutálely extra dobře. Ovšem kutálely-li by se po tvé hrudi, končily by nikoliv na botách, alébrž by simulovaly výkon Jiřího Rašky na ZOH 1968 🙂 🙂 🙂

        • francizska1 napsal:

          Ty teda perlíš, Haderach. Málem jsem spadla ze židle. Boye, promiň, ale živě jsem si to představila a smíchy se neudržela. Dovolila jsem si to napsat, protože tě znám a vím, že se neurazíš.

          • BOYE napsal:

            Haderko, vidím, že je ti líp!
            Franci, ještě jedna z mého života: V osmdesátkách dorazila k nám na ves móda chovu broilerů. Sousedům se extra povedla první várka a probíralo se to u našich, kde jsme shodou okolností byli s mým novomanželem. Sousedka líčila, jak z jedněch prsíček udělala šestnáct nezanedbatelných řízků. Můj milý se jen pootočil: Chm. To až já začnu dělat řízečky…
            A co myslíš? Je to dost přes třicet let a stále se to používá. Číslo jistého kusu spodního prádla se u nás odhaduje na řízky…
            A ta představa s kolečkem mě taky dostala. Mám v koláčový dírce kus vepřového líčka s křenem…

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Moc lip mi neni, ale ta predstava me pobavila. Musela jsem se podelit 🙂

        • Devětapadesátka napsal:

          Z točeňáku vytvářím samozřejmě úhledná půlkolečka ?, neb celé kolečko by bylo do húst dost velké.

  7. 60anda napsal:

    Tak při tom vašem vzpomínání se mi vybavila moje školní léta. Dostala jsem 2Kč když jsme měli odpolední vyučování a o pauze na oběd ( já nechodila do školní jídelny) jsem si kamarádkou dala v místím bufetu kakao a loupáček a nebo rohlík a budapešťskou pomazánku. Ona rovněž za 2Kč držkovku a rohlík. Byla jsem hrozný hubeňour a párky ani tučná jídla mi nejela. Vyrostla jsem na suchém chlebu. Dodnes když potkám někoho z dětství, tak mě to připomínaj, že si mě pamatují s chlebem v ruce. To i na střední na bramborové brigádě, když jsme dostali rohlík a kolečko salámu, jsem si nedovedla představit, že do toho salámu kousnu. Dnes si párek ráda občas dám, ale majonézu snesu jedině tak v bramborovám salátě a to tak 2x do roka.

    • francizska1 napsal:

      Dršťková je moje velmi oblíbená polévka, nikdy neodolám a vždy si ji dám. Hodně lidí ji ale nejí. Když je taková správně hustá, plná drštěk. a krásně v ní stojí lžíce, tak to je dobrota. Chodívala jsem na ni do bufetu do Štěpánské. Bylo to klasicky na stojáka. To sice nesnáším, ale měli ji tam výbornou. Už ten bufet ale neexistuje.

      • BOYE napsal:

        Výborná je vedle Švanďáku na Smíchově. Občas se tam potkáme se spolužáky z gymplu. Prostě ji nevařim a chodím tam 🙂

        • Devětapadesátka napsal:

          A to já ji zase nejím, ale poctivě ji vařím a prý je moc dobrá, tvrdí strávníci.

          • BOYE napsal:

            Ani neochutnáváš? Mám kamarádku, 99%RAW – vegan (to procento má na olivy) a její svíčková, guláš a ragů jsou vyhlášený mezi chlapama masožravejma i jejich chotěma… A ta tedy používá i jinou vařečku.

          • Devětapadesátka napsal:

            Jo, ochutnávám, to zase k, ale jen tekutinu a nejnutnější minimum. Dršťku bych nepozřela.

        • francizska1 napsal:

          Boye,
          díky za tip. Já ji taky nevařím. Prostě tu chuť nedám a nedám. Už jsem to vzdala a nevařím ji. Ale kdykoliv na ni narazím, tak si ji dám.
          Jo a brojleři jsou dobří, pobavila jsem se.

          • IvaC napsal:

            Mám ráda „drštkovou“ z hlívy.Není to tak cítit a je dobrá.Dělávám jí do vývaru z masa.

          • BOYE napsal:

            Ještě lepší než z hlívy je z kotrče. Ten se ale v kuchyni vyskytuje mnohem řidčeji… 🙂
            Taky jsem u jedné „tety“ párkrát jedla dršťkovku ze slepičích drobů. Výborná.

          • IvaC napsal:

            Boyko,asi máte pravdu,ale kde vzít a nekrást?Pamatuji si,že když jsem byla hodně mladá,tak mamka našla kotrč,vyplavovala z něj písek a zdálo se nám,jak byl přes noc v talířku s vodou,že ještě povyrostl.Pak z něj maminka vařila polévku,ale tu chuť už si nepamatuji.

  8. kvetula.v napsal:

    Nádhera! Díky Haderach za recepty a všem ostatním za vzpomínky a připomínky, hned je dostatek námětů na další večeře 😀

  9. kveta.batkova napsal:

    Když už jsme u té nostalgie, nemá některá z vás osvědčený recept na antipastu? Tu jsem taky moc ráda pojídala rohlíkem z papíru.

  10. Jiřina napsal:

    Výborný salátek, takové bably-bably já odjakživa můžu, vlašák samostatně nebo vlašák+feferoňák/ dávala jsem si 5 dkg vašáku+5 dkg feferoňáku+2 rohlíky,blaho v puse/ paříž, rybí. Tento neznám, ale jistojistě udělám. Díky za receptíky a vzpomínky. Bože, kdyby nebylo „Bramborajdy“ tak si na ty saláty ani nevzpomenu.
    Antipasta – tak to slyším prvně, snad nám to někdo připomene. 🙂

  11. kveta.batkova napsal:

    Já vím, že to byly nějaké naložené rybičky se zeleninou, ale nevím ten přesný recept. Bylo to trochu pikantní, ale moc dobré.

  12. IvaC napsal:

    A co volská tlama?Taky moc dobrý.A U labužníka ty chlebíčky skvostný,i opečený s husí pěnou.Ale abych tu nostalgii trochu utla,tak dnes v Kauflandu šunka od kosti 8.90,tak jsem si vzpomněla,že za totáče stála šunka 7-8Kč.Nebylo lépe,ani náhodou.Jen to málo
    ,co bylo v prodeji,myslím jídlo,bylo aspoň kvalitní.

    • Jana Macůrková napsal:

      Kolegyňka byla v Němcích na nákupu a přivezla mi sýr, něco na způsob Leerdameru. Kilo vyšlo na 180 Kč, a o kvalitě nemluvím. Kdyby nám to nebylo blbý, tak jsme asi těch 80 dg sežrali na večeři….

    • BOYE napsal:

      Ivo, nedělej si iluze. Jídlo mělo „ryzejší“ chuť, protože ještě nebylo vynalezeno a masově používáno tolik aditiv. V šunce bylo maso a bylo to maso. V gothaji trochu masa, hodně mouky, ale bylo to maso a mouka… Jenomže už ten základ byl kontaminovanej sajrajtama, který by mohly být zbraněmi hromadnýho ničení. Třeba DDT. Čili chuťově byly lepší. Rozhodně pro lidi, kteří tu původní chuť znali. Ale ve výsledku jsou dnešní amarouny vlastně stejně jedovatý. Je libo kuráre, nebo kyanid? Pane vrchní, výběr nechám na vás…

      • IvaC napsal:

        Boyko,fakt si iluze nedělám,ale myslím,že byly normy,dnes si každý dělá ,co chce.I když si dobře pamatuji,jak se musel kupovat k dobrému masu třaslavý bůček,takový dnes už naštěstí není,neb se nechovají taková obrovská ,tudíž tučná,prasata.Tak bych ráda rodičům dopřála dnešní možnosti,třeba zrovna v tom jídle,ale už to nejde.To mně mrzí nejvíce.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..