(633) Nepravá humrová majonéza

15 dkg majonézy
15 dkg rybího filé
citronová šťáva
mletý cukr
1 lžíce bílého vína
1 lžíce kečupu
sůl
mletý pepř

Filé povaříme asi 5 minut, necháme vystydnout, nakrájíme na droboučko, přidáme majonézu, kečup, citronovou šťávu, víno a vše řádně  promícháme. Dochutíme pepřem a solí podle chuti.

Máte-li chuť a  nemáte majonézu, nezoufejte! Potřebujete jen tyčový mixer, vajíčko a  olej. Do nádoby nalijte 150 ml obyčejného slunečnicového oleje, rozklepněte vejce (lepší je, použijete-li pouze dva žloutky) a přidejte  špetku soli. Mixér zcela ponořte až na dno nádoby a potom ho  velmi pomalu zvedejte. Vhodné je, aby vejce měla pokojovou teplotu.

Recept nám na naše prosby poslala Eva

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

64 komentářů: (633) Nepravá humrová majonéza

  1. IvaC napsal:

    Do takto vyrobené majonezy přidávám hořčici,citr.šťávu ,sůl a pepř.Hořčice
    může být dijonská ,raději mám naši plnotučnou.Dělávala jsem z filé už za totáče,
    když ještě nebyly „krabí“tyčinky,víno a kečup mně nenapadly,přidávala jsem pro barvu trochu mrkve s celerem pro chuť.Dřív jsem si majonézu nedělala,nebyly tyčové mixéry,
    s nimi je to hračka.Je to taková hezká připomínka.

  2. jarybarka napsal:

    Taky dělám často majonézu a podle mé zkušenosi musí mít olej i vajíčka stejnou teplotu.Tedy buď obojí z lednice nebo pokojovou.Pokud se stane že nezhoustne proces se dá opakovat:vajíčko a pomalu přilévat nepovedenou. Já beru obojí z lednice a povede se vždycky.

  3. IvaC napsal:

    Jarybarko,vy dáváte olej do lednice?,to by mně nenapadlo.

  4. Katyp50 napsal:

    Jako zarputilý odpůrce kečupu jakéhokoliv a do čehokoliv dávám jen kapku worcesterské omáčky. Ani tu hořčici ne. Dávám přednost nepřekombinovaným chutím. Takže si jdu dát jednoduchý nasucho opečený toast s máslem a plátkem šunky k tomu rajče.
    Tuto majonézu jsme dělávaly s maminkou když jsme si chtěly zamlsat.

  5. IvaC napsal:

    Tak to já mám spíš nedostatek místa v té lednici,než v kuchyni.Mám ho stabilně na lince
    i s octem.

  6. Nella napsal:

    Příspěvek se mi nějak zatoulal a ještě mi tablet přepsal úvod. Patřilo to pod jarybarku a její trable s ramenem☺

  7. Katyp50 napsal:

    Seděla jsem po úrazu a následných 5 operacích nohy 1/2 roku na vozíku v bytě s dveřmi kudy neprojel. Takže přestupy berle-vozík a zpět několikrát denně. Taky príma zábava.

  8. Devětapadesátka napsal:

    Mně se strašně líbí, jak se tu semele kdeco. Od majonézy přes haksny v gypsu až po velikost kuchyně. Ještě že tu PŽ zmršili, tohle je lepší. Když si vzpomenu na některé tamní ne úplně nejslušnější příspěvky…I když se ztratili/y někteří/ré, které bychom tady rádi viděli – Tiggi, Oukejka… A kde vůbec skončil seznam překlepů?

  9. BOYE napsal:

    Seznam má asi Marcela 🙂
    Oukejka a Úsměvka perlí na Discordu 🙂 s ještě několika starými známými.
    Taky jsem tam zachytla dialog: „Nechceš ten recept poslat Haderach?“ „Ani ne, od tý doby, co sem nepřispívá G., se tu můžu aspoň občas blýsknout…“ – Tak se mi zdá, že někdo nepochopil, že recepty tu vycházejí zcela adresně. Na Discordu už se vaří minimálně a ta drbárna je nezastavitelná. Takže když u toho člověk nesedí, nemá šanci se vložit… Občas nakouknu, abych věděla, kdo žije, ale do hovorů se nepouštim, páč potřebuju od tý mašiny neustále odcházet a pak mi ujede vlak. Ale myslim, že dost lidí ze starý party nakukuje sem a není přeci problém se přes holky registrnout… Tady je pohoda. Nastavíš stránku a když jdeš kolem, klepneš, zareaguješ a zase můžeš jít v klidu míchat jíšku…

  10. Devětapadesátka napsal:

    Hm, discord jde úplně mimo mě…

  11. Haderach Kwisatz napsal:

    Halooooo!?Pod váhama (č. 610) nám píše Úsměvka!!

  12. Devětapadesátka napsal:

    Nojo, ale jinak s námi nemluví ?

  13. BOYE napsal:

    Ještě mě napadlo: Balsamico. Používám málo, ale občas se hodí. A tak se stalo, že došlo v blbou chvíli. A fakt jsem nechtěla jen ocet, i když slušný. Do kastrůlečku (dětské nerez nádobíčko z Ikea) jsem lupla 1 : 1 jablečný ocet a portské (zraje to v sudu, stejně jako balsamico 🙂 ) a lžičku cukru. Rychle svařila a bylo. Nikdo nic nepoznal. Pravda, balsamico nekupuju žádnou vysokou třídu a po téhle zkušenosti podezírám výrobce, že za těch pár pětek to dělají podobně…

  14. Devětapadesátka napsal:

    Ježkovy zraky, ten telefon je ale chytrej… Doplnili to, co nechci. Samozřejmě mělo být good idea. Chjooo!

  15. Haderach Kwisatz napsal:

    Ad berle: manzelovi s nechodici sadrou jsem chystala obed do krabicek. Ohral v mikrovlnce, zavrel a sup do tasky. K tomu pribor, sklenicku, lahev s vodou, tasku zavesit na berli a bylo. Kafe do zaviraciho termohrnku, odnos stejny.

  16. Ivana P. napsal:

    Holky a kluci, vy jste mi dneska chyběli,já měla dnes v práci hroznej den, ani jsem se nezvládla sem mrknout natož něco napsat. Až teď 🙁 a byla jsem ráda,že jsem se stihla najít cca 2 hod po tom,co obědvám obvykle

  17. Katyp50 napsal:

    Postrkovat talíř berlí je super pokud v něm není hovězí vývar.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..