1,5 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku hladké mouky
250 g máslo (Zlatá Haná)
1/5 hrnku moučkového cukru
tvaroh
šlehačka v prášku Dr.Oetker
1 lžíce moučkového cukru
meruňkový kompot nebo zmrazené jahody
Z moučkového cukru, mouky a másla vypracujeme sušší drobenku.
Polovinu drobenky nasypeme do dortové formy vyložené pečícím papírem, tak aby vrstva byla cca 3 cm. Pečením se trochu sníží.
Tvaroh smícháme se šlehačkou a cukrem a dobře promícháme. Přidáme asi 3 lžíce šťávy z kompotu.
Směs naneseme opatrně na drobenku (po lžičkách a neroztíráme, jinak by se smíchala s drobenkou).
Na tvaroh položíme ovoce a zasypeme druhou polovinou drobenky.
Pečeme v troubě asi 30 minut, až vrchní vrstva lehce zčervená.
Posypeme moučkovým cukrem, opatrně nakrájíme a podáváme se lžičkou, koláč je opravdu hodně křehký a pokud se podaří, tak bez lžičky ani sousto.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Ale ukrojilas ho parádně! Dala bych si, ale hodlám dnes vyzkoušet makový dort, jestli bude k něčemu, dám recept, jestli ne, dobře mi tak, Věrka Lacinová kdysi na PŽ dala báječný recept.
Vymňoukla jsem to : Věrčin recept màm vyzkoušený, budu zkoušet jiný,kde tolik màku netřeba.
Vypadá parádně a určitě je výborný. Já dneska dělám jablečný štrůdl z listového těsta, kde musí být hodně rozinek, ořechů a mandlí, ve sklepě je totiž pořád ještě dost jablek.
Já měla v plánu koupit aspon 5 kg jablek, nejen na pečení, ale i jen tak do pusy. Każdý večer aspoň jedno! Občas se mi od loňské neúrody podařilo koupit, aniž bych se finančně zruinovala. To, co ted nabídli v nejmenovaném obchodě – sice za cca 16,- je, jak jste to tu výstižně zavedli – brekeke. Tak dnes mák, a v týdnu jablečná povidla.
My už několik let samosběrem si natrháme jablka na celou zimu přímo ze stromků v sadě v Životicích. Letos jich jaksi pomalu ubývá, tak dělám teď často ty štrůdly, po těch se hned zapráší.
My máme samosběr také – škarpové renety, škarpové máslovky, ale loni u nás nebylo ani jablíčko, natožpak hruška. No, alespoň sdělám zásoby strouhaných a povidel z předloňska.
Do Životic to nemáme až tak daleko, ale vůbec jsem netušila, že je taková možnost. Jestli bude i letos, vyženu syna – prcek taky baští za dva.
Drobenkové koláče jsou dobré. A to se vmíchá prášek do tvarohu? Má prášková šlehačka nějakou výhodu proti klasické?
Ani jsem nevěděla, že něco takového existuje.
Je to buď malý sáček, nebo já si kupuji v Makru 1 kg balení cca 150 Kč.
Tvaroh je potom takový sametový, jemný.
Já dnes na přání snachy smažila šílenou hromadu šišek s rozinkami. Ona pochází z Vysočiny a tam dělají jen koblihy. Neodolala jsem a teď mi pálí žáha jak bubec. Jdu si udělat tužebníkový čaj, snad zabere, jinak je to zase na jedlé sodě :-(.
Jinak u nás se sype sníh. Doufám, že do zítra přestane, neb jedu do Prahy na divadlo. Podruhé. Prvně odpadlo představení kvůli větru.
A kde mám fotku, kde jsou šeške?
Fotka už je. Recepis sepíšu později, hrne se sem návštěva.
U nás dnes lžícovka s půlkilem tvarohu a kopečky višňového džemu. Taky dobrá kombinace ?
Janičko, to upečeš lžícovku/už jsem ji dělala a byla dobrá/a pak na ni dáš půl kg oslazeného tvarohu a na to višňový džem, nebo tvaroh zamícháš do buchty? To by bylo asi rozpatlané. Díky.
Koláč je už od podívání úžasný a jistě bude i dobrý. Mám vyřídit od mého dědy poděkování Janičce za „Bratislavské řízky“. Byly dnes k obědu i k večeři s bramborovou kaší. Tak jsme se oba nadlábli, že se sotva valíme. Květulčin „Tvarohový koláč“ jsem už nestihla upéct, ale udělám ho hned zítra ráno. Tady je tolik dobrot a koláčů, že nevím, který dříve upéct. 🙂