6 plátků krkovice, kotlety, kýty
malé zeleninové lečo
1 velká cibule
hrst hub, nejlépe hříbky
šlehačka
hladká mouka
Maso něžně naklepat, osolit, opepřit, zprudka opéct, dát na pekáček. Promíchat malé zeleninové lečo, velkou nahrubo nakrájenou cibuli a houby, osolit.
Směs nalít na maso a dát přiklopené do trouby. Když je maso měkké, vyndat ho na talíř. Do pekáčku přilít šlehačku s trochou mouky, podle potřeby i vodu. Provařit, vrátit maso a podávat třeba s bramborem nebo rýží. U autorky mají nejraději s brknedlíkem.
Recept poslala: Bláhovka
Vypadá to prudce jedle, jen budu někde shánět ty hřiby, tip už mám…
Já myslím, že by to bylo jedlý i bez hřibů 🙂 Razíš do lesa? 🙂 🙂 🙂
Já do lesa? Jedině v třeskutém mrazu…jak vylezou hmyzàci, okamžitě o mně vědí.?
Taky patříš k těm co si odnášejí klíště i kdyby tam nebylo? A komáři se slítávají z okruhu 5 kilometrů?
Já to mám stejně s klíšťaty. Kdyby bylo jediné v lese, najde si mne. S komáry je to lepší, stačí mít někoho vedle sebe a mám klid. Dají přednost té druhé osobě. Jsem za to ráda, ale ty druhé lituji.
Vkročím jednou nohou do lesa, a mají pohotovost. Ječím, zběsile mávám kolem sebe..
Kdysi jsem šla uprostřed ßestimetrové silnice, od ní do lesa na každou stranu tak cca 20 m. Otevřené pantoflíčky – asi mi tam vlezla větvička. Vytáhnu nohu z boty, a mezi prsty se mi usadil ovád.
Prošla jsem kolem keřů malin, že utrhnu pár pro kluka, těsně pod zadek se mi zakousli dva ovádi…
Takže já a příroda…?
Tak alou, Lakys, to máš akorát.
Raději pozvu na večeři nějakého houbaře a oberu ho o košík…
Patřím mezi šťastlivce, kterým se hmyzáci jakéhokoliv druhu vyhýbají. Asi jsem nechutná, nikdo mě nemá rád, ale vy buďte rády, že vás mají všichni rádi! 😉
Když nebyly hřiby, vrazila jsem tam žampióny. Ale hřiby jsou hřiby.
Jinak se vám musím přiznat, že na tý neschopence už blbnu. Včera jsem dělala chlapům k večeři buchty s tvarohem 🙁
A na tom je něco špatně? Já bych si dala taky, kdyby mi je někdo udělal ???
No, normálně to jako pracující ve všední den teda nedělám 🙂
Nic si z toho nedělej, já včera dělala z 8 vajec fleky a nudle. Dneska mě bolí ruce, jak kdybych házela lopatou.
Huf!
Bych chtěla vidět, jak někdo leží v posteli a plácá buchty…
Boye, vidíš to? Hrst hub, nejlépe hříbků . . . .!!!!!!!
Je únor, venku mrzne a recepty s houbami. To je provokace. A nechci si ani představit co bude, až bude sezóna. Možná jim do té doby ty recepty s houbami dojdou. I když já jsem o víkendu vařila krkonošské kyselo a tam byly taky houby. Ty jsem měla ale už z dřívějška, loni nerostly.
Jak jsem psala Lakysce, klidně žampióny, rostou v každém marketu :-).
Jojo, jsou, dnes jsem zrovna viděla takové chudinky seschlé….ale i kdyby byly čerstvé, ta chuť to nebude?
Přesně, jak píše Lakysa. Ta chuť tam nebude. Žampiony mají společné s hříbky jen jedno – jsou to houby, ale jinak jsou diametrálně odlišné.
Kočky, v LIDLu, ty hnědý! To je o něčem jiným.
Portobello?? Nezkoušela jsem….ani nevím, jestli mam ten název dobře. No co, hodinky- holínky, obojí se natahuje…??
To je fakt, portobello jsou úplně jiné. Ani jsem nevěděla, že je mají v Lidlu. Budou asi o něco levnější než jinde. Díky za tip.
Už jsem je koupila 2x, měli jsme je, jako obalené řízky v trojobalu. Taky se dají dělat plněné.
Pro Lakysku-portobello jsou veliké hlavy,dokonce jsem si myslela.zda to nejsou hlavičky od bedel,kdežto hnědé,a moc dobré,žampiony ,jsou normální velikosti,ale mají hnědé hlavičky.Řekla bych,že víc voní,než bílé žampiony.
Francizsko, tak jsem konečně dostala recept na to kysané zelí od dcery, jak jsem Ti slíbila. Poslala jsem ho Janičce, nemám Tvůj e-mail, buď ho dá sem, nebo Ti ho pošle. Tak ať se podaří. 🙂
A co takhle recept, kyselo tu ještě není. (a kvádsek mám v mrazáku)
Janičko, recept na výrobu kysaného zelí máš na mejlu
No já bych ho i poslala, přemýšlela jsem o tom, chtěla jsem ho i nafotit, ale ono je to poněkud nevzhledné. Někdo to jí, někdo zase ne. Jako u všeho.
NELEŽIM! Z toho bych zblbla na kvadrát. A dokud jsem ležela, četla jsem si pokračování Saturnina – to jsem si teda naběhla.
Takže Saturnina ne? Měla jsem na něj chuť, ale dnes už si vybírám. Času málo a taky už nejsem schopná číst do tří.
Hm, no, jak bych to… Humor sestává z DOSLOVNĚ opsaných pasáží z originálu (cca třetina knihy) a převyprávění vtipů, který jsem už mockrát slyšela a mají táááákovýhle fousy (druhý třetina). Zbytek je vata bez příběhu, napsaná Jirotkovým stylem – jenže ten napodobit není zas až tak těžký. Celá kniha mi připomněla filmy Kameňák, který jsou složený ze samých vtipů, bohužel notoricky známých a často trapných. Pokud ti nevadí tenhle druh humoru, budeš se u ní bavit. U mně se řadí mezi ty, který jsem přečetla, ale příště si přečtu zase jen (postopadesátý) originál Saturnina.
Tak Kaměňák opravdu není můj favorit. Dík za recenzi. Asi by mi bylo líto času.
Tak – ono je to tenký 🙂
Blesk je taky tenkej a nečtu ho :-). Já teď vůbec málo čtu. Ráno noviny, pak maily, mezitím bramboračku, večer vyšívám takové složitosti a oči už jsou unavené. Naposledy jsem četla Trempichův deník a sem tam pár stránek z mých oblíbených.
Já nemocná , úplný kripl , a i když mě hlava siiilene bolí , tak pořad čtu . V poradi : Bramboracka , seznam , mejly , vlastní životopis Agáty Christie ( přestože ho znám fakt už nazpaměť , ale neprestava mě fascinovat a inspirovat jakož i Betty mc Donald , když je mi nejhůř , tak tyto dvě dámy mě podrží )
Vůči Mackovi trpím výjimečně vyvinutou animositou, tudíž mě ani nenapadlo jej podpořit čtením i kdyby to bylo dobrý. Pak jsem zaslechla v metru dva, jak se o tom bavili a přesně mi vytanul Kameňák. Došlo na nějaký recenze v tisku a měla jsem jasno na doživotí. Prostě setapouch a sobý hnusec.
Nuže, kdo chce kam, pomozme mu tam – řekla by teta Kateřina…
Já taky dělám maso na leču, ale jen maso/většinou vepřové krkovici, kotletu/ naklepu, nasolím, opepřím promíchám s lečem/mám domácí/. Nechám naložené do druhého dne, pak trochu podliju vodou a zakryté peču. Je to jednodušší verze, ale s houbami a šlehačkou to jistě chutná ještě líp.
Pamatuji si,že jednou jsem si dala v Liberci v krásné kolibě Jizerskou pochoutku,v domnění,co to není dobrého.A ono to bylo obyčejné lečo s houbami.Tak nádherná
koliba s grilem vprostřed a to bylo zklamaní.
A včera jsem dělala játra na hodně cibule s houbama.Namíchala jsem hlívu se žampiony a udělala k tomu nudle.Bylo (je)to dobré.v létě bych ještě přidala petrtelku.
Také jsem odpadla a protože jsem kdysi měla podobnou zkušenost jako Boye, poctivě jsem ležela v posteli. Nemohla jsem vůbec koukat na žádnou obrazovku, poslouchala jsem tedy četby v tabletu. Pana Broučka, Saturnina i pohádky. To úžasné maso na Pho bo skončilo v úplně „obyčejném“ vývaru, který vytvořil můj muž.
Vepřové v leču je skvělé, dělávám podobné, s houbami jsem zatím nezkoušela.
Jani, moc děkuji za Kuchatku 2.
Karolíno, zdravím tě a jsem moc ráda, že už jsi doma.
Díky. Připadám si jako Šípková Růženka – dneska jsem měla pestrý program: probuzení, WC, prášky, kafe, postel. Probuzení, WC, prášky, polévka, postel. A tak to šlo celý den, spala bych pořád. To není normální!!! Ale smečka spokojených koček!
Jen hezky spinkej Šípková, spánek léčí a kočičákům určitě neva, že tam klidně hajáš a nerušíš je vytíráním či luxováním.
Karolíno, to JE normální. Tělo prostě řeklo dost! tomu, jak jsi mu dávala v posledních letech a hlavně týdnech zabrat. Jo, nebylo to z tvojí vůle, ale na jednu toho bylo opravdu moc. Aspon si teď dosyta užijete s kočkomňouky své blízkosti. Dodržují lehací pořádek z minulého bydliště?
Je to fakt, že v posledních měsících loňského roku dostával můj organismus těžce zabrat a předtím to nebylo o moc lepší. Akorát že koncem roku to bylo mnohem koncentrovanější a zkrátka se to na mně podepsalo se vší parádou.
Co je to „lehací pořádek“? Oni si prostě lehnou tam, kde se momentálně cítí dobře nebo tam, kde vědí, že jsou potřební. Nebo tam, kam jim „upadne kocour“, což se stává hlavně Ťapíkovi. Lehací pořádek jako takový nemáme, ale např. když mám bolesti v břiše, tak mám šestikočičí obklad.
Jarybarka tu psala, že „naskočila do programu Whole30“. Pátrala jsem na netu o co go a mám z toho trochu smíšené pocity. Mohu se zeptat jaké jsou s tím zkušenosti v praxi?
Teď jsem na svých oblíbených stránkách winterinparis.blog četla článek o stravování, který mi mluví z duše.
Predevsim…99% techhle programu je temer mimo moznosti pracujiciho cloveka, ktery vstava v 5 a po osmihodinove praci se musi postarat o domacnost. Tim neutocim na Whole30, prosim!
Já s tebou Helenka naprosto souhlasím.A navíc jsem sama tak nevařím dva různé chody.Kdybych chodila do práce tak bych tohle učitě neabsolvovala už jenom proto,že jsem chodila na 3 směny a často na 12tky.
🙂
Ahoj Miro v pondělí jsem dokončila 30 dní.Cítím se dobře.Začala jsem s tím protože jsem nějakou dobu pociťovala docela zvláštní zdravotní problémy(křeče průjmy atd.)Vyloučením cukru obilovin a mléčných výrobků se mi udělalo opravdu dobře. Pravděpodobně taky nějaká intolerance.
Jsem masožrout a tak mi Whole30 vyhovuje.Bonus je -6kg za 30 dní.Dokonce jím dýňovou krémovou polévku a chutná. Chutě se mi změnily. Pokračuju dál?
Změna jídelních zvyklostí je jediná možná cesta k nápravě mnoha svinstvíček, která tělo huntují. Je to na strašně dlouhý povídání a debaty. Rybářko, třeba to tu někdy řádně rozjedem, ne? 🙂 A pak navaříme vepřo knedlo zelo, ty si dáš vepřo zelo a knedlo nabídneš rybám… Jejich Whole30 je jasná volba!
Vepřo zelo to je moje oblíbené.Knedlo máj rybky rády. A já už bych na ně šla jen kdyby už nebyla taková kláda. Ale ptáci z lesa řvou jako by už bylo jaro a teplo.Zatím je všude bílo a -6°.
Pokud ti to vyhovuje, tak proč ne. Myslím, že mně by mus striktně dodržovat taková pravidla hodně znepříjemnil život. A co až vědci opět zjistí, že to co vřele doporučovali, není to pravé, jako jednou zatracované a po letech doporučované sádlo. I když, pokud bych měla nějaké zásadní zažívací potíže, nahlížela bych na to třeba jinak. Teď se mi docela povedl makovec v domácí pekárně a ten já miluju.
No jo to už tak je že teď něco frčí a za dva roky je to jinak.Jako s tím sádlem.
Makovec je senzační buchta tak
bude dobrá snídaně ☕
Já jsem dneska pekla taky, dokonce na 2x, už chystám rcepty na Velikonoce a tak byl mazanec a jidášky. Bude na snídani a já mám 2 recepty.
Jani diky za tu Vyzobanou kuchařu.??