(652) Ciabatta

450 g hladké mouky
350 ml vody
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky sušeného droždí
8 lžic olivového oleje

Smíchejte vše dohromady a zadělejte těsto. Bude hooodně řídké. Nejlepší je buď robot nebo pekárna, ale jde to i ručně. Nechte kynout cca 1,5 hodiny. Na plochu si dejte dost mouky, vylijte těsto, trochu posypte moukou a roztrhněte na půlky. Roztáhněte do šišaté placky, a teď podle chuti můžete přidat krájené olivy, sušená rajčata… Přeložte na třetiny jako když skládáte prádlo. Přesuňte na pomoučený papír a prsty udělejte důlky. Pokropte olivovým olejem a buď můžete posypat krájeným rozmarýnem, oreganem, jak máte co rádi, třeba  lehce maldonskou solí. Pečte v troubě vyhřáté na 230 stupňů asi 30 minut. Čabatky jsou navrch křupavé, uvnitř měkoučké a vláčné. A nejlepší jsou ještě teplé patičky ???

Můžete obložit třeba máslem, sýrem haloumi, salátkem a schwarzwaldskou šunkou 🙂

Recept poslala: Devětapadesátka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

54 komentářů: (652) Ciabatta

  1. 60anda napsal:

    Ani bych nepotřebovala obložit a dala bych si ihned, prosím!

    • Haderach Kwisatz napsal:

      A co ti doma schází? Droždí? 🙂

      • blahovka.h napsal:

        Já sice droždí doma mám, ale lenost mě zmohla.

      • 60anda napsal:

        Čas, v práci jsem od nevidím do nevidím (nejsou lidi a ten zbytek ochořel) . Od příštího týdne začnu chystat jedné dceři svadbu a druhá má měsíční miminko a do toho má manžel ještě kulatiny. A cibetu mi ne a ne nikdo nechce udělat, to je ale pech.

        • BOYE napsal:

          Jak já ti rozumím… 🙂 U nás to vypukne osmým březnem (a to není MDŽ – to je jen jako bonus) a do 11. dubna budeme slavit 6x. Plus Velikonoce. Pak tři neděle pauza a od začátku května do konce června 9x… Pak, až na pár svátků máme do září pokoj a do ledna je to jen tu a tam, celkem pět kousků. O svatbách a křtinách se zatím nic neproslýchá… Tak ať ti fyzička i psychička vydrží. 🙂

          • lakysa22 napsal:

            U nás vede duben – začínal svátkem mého otce a pokračoval ..narozeniny, svátky… celkem osm. Říkalo se: Anastázie se těší na duben … babička mêla svátek. Končí mým svátkem, který se nikdy neslavil, protože těch oslav už bylo dost. A v poslední době se čtyři prckové narodili samozřejmě zase v dubnu.
            Když nakouknu do narozenin přatel z PŽ, tak v dubnu jich je absolutně nejvíc – osm!
            Nějak je těch Beranů moc… ne, abyste to některá řekla zdejší velitelce!!! Pšššt…

          • 60anda napsal:

            Já nežehrám, už léta tlačím na pilu, aby se to vdávalo a mělo děti. Ale nemyslela jsem , že to bude takhle na jednu hromadu. Ale hlavně, že jsem se dočkala. Ta nevěsta čeká miminko na srpen a to ještě vyhrožuje syn, že se bude ženit o prázdninách.

          • 60anda napsal:

            U nás je rok s 8 na konci samá oslava, maminka, manžel, brácha, švagrová, švagr to jsou všechno jubilanti a ještě se k nim zařadil vnouček a další se ještě čeká.

        • BOYE napsal:

          To jsem ani jako žehrání nebrala 🙂
          Prostě když se roztrhne pytel, tak se to sype… My jsme si posouvali svatbu, protože když jsme přišli tchánům sdělit tu novinu, tchyni málem bacilo. Pár hodin před námi totéž udělal švagr. Šoupli jsme se o 14 dní, protože MY jsme teda NEMUSELI 🙂 a navíc jsme jeli pouze ve vlastní režii, na vlastním dvorku a na ty oficiality a úřednosti tehdy nebyl nával.

  2. Katyp50 napsal:

    Jooooo, tak tohle můžu.
    Jak se teď flákám doma, tak nedávno jsem koukala na Prostřeno, kde jedna z účastnic ciabattu dělala. Resp. připravovala předkrm, který nazvala Bruscetta s ciabattou. Zaprvé za bruscettu považovala rajčatovou směs, kterou potřela tu ciabattu a zadruhé ciabattě říkala kabáta. Pekla jí sama, spolustolovníci a soutěžící si jí pochvalovali, ale já se tu smála až mi pochodovala postel.

    • IvaC napsal:

      Katynko,takhle jsem se smála,když ti „experti“ v Prostřeno dostali na talíř
      játra foie gras a jedna z nich chtěla,aby mluvili česky,že přece máme krásnou řeč.To mně fakt dostalo při představě ,jak to říká dlouze česky.
      Jinak na ciabattu mám už dlouho chuť,tak se snad k tomu dokopu,ale moc se mi líbí.

    • blahovka.h napsal:

      Já většinou, pokud jsem už doma, mám puštěnou telku při vaření na další den. A občas se divím jak divizna, co je tam za borce. Nejlepší byla skrytá kamera a vlastně bylo vidět o co jde. Jídla vařená kuchařskou jedničkou byla pomluvena. Čím šílenější účinkující, tím lépe. Myslím, že tohle producentům zabere nejvíc času, vybrat ty největší magory. Pokud dojdou, tak se doplní někým jiným.

      • lakysa22 napsal:

        Ti odborníci na jídlo mě taky baví. Jednou dávali díl, kde vařila paní z konzerv a polévku z pytlíku. Byla to servírka z místní hospody, tak nám řekla, abychom se dívali. No bomba, nikdo to nepoznal – jen udělala chybu, že jim to řekla před hodnocením. Nevěřili, tak donesla ty konzervy a sáčky… jasnê, že to nevydýchali. Jen jedna soutěžící (lékařka) ji hezky ohodnotila a vzala to s humorem.

    • Mira napsal:

      Taky jsem kus viděla, kuchařinka pekla kaibatu.

      • Devětapadesátka napsal:

        A vařila gnoči, na kajbatu dala brusčetu … Ona byla vůbec exot s těmi názvy. Hlavně že ovládala italskou kuchyni ?

        • BOYE napsal:

          No, my už rok telku nemáme (byla stařenka, přestala dělat obrázky). Tak jsme jí s vnoučaty rozebrali – poznávací demontáž – roztřídili a pak jsem lezla pro něco na půdu a ukázalo se, že jen vypadl drát od antény, no… Nicméně na prostřeno jsem občas koukala dopoledne. Původně jsem to mívala puštěný místo rádia, ale ty jejich podivný slova mě vždycky stáhly i k čučení. A teda takovaj nářez, to se vidí málokdy. A jak říkáte: Když mě někdo zaujal v kladném smyslu slova, vždycky ho pomluvili a nasadili psí hlavu. Utkvěli mi tři: Jedna s italskou kuchyní. To jsem slintala a obdivovala, jak měla zmáknuto. Jedna obyčejná šumavská hospodyňka vařila obyčejnou šumavskou kuchyni (hodně mladá mamina, kterou znám od vidění a nikdy bych to do ní neřekla). A malďas kluk, architekt, který vařil to, co vymyslel, pojmenoval a servíroval jako umělecká díla. Dokonce k tomu musel i některá servírovadla vyrobit. Jednak jeho jídla měla nápad, názvy vtipné a vizuální efekt dokonalý. Všichni tři to projeli na celé čáře…

  3. IvaC napsal:

    To je fakt.Pořád chtějí zkusit něco nového a když se to stane a stojí to taky dost peněz,tak jsou někdy až hnusní.Nevydržela bych to a některé hosty asi vyhodila.Jsem poněkud impulsivní.Nemluvě o pití.Minulý týden učinkoval someliér a vybíral dobrá vína k jídlu a jedna z účastnic prohlásila,že nic dobrého nepozná,že jí stačí voda.To je na zabití.

  4. Katyp50 napsal:

    No, že se k té ptákovině ještě vracím: už je to hodně dávno, co vařila jedna dáma a ta se hned zkraje vyjádřila, že to těm expertům přes vaření dá tak sežrat, že se budou jen divit. A vše, co uvařila, bylo z konzerv. Už si nepamatuji, jak řešila předkrm nebo zákusek, ale ostatní bylo prostě z konzerv. Jak ti si šmakovali až měli boule za ušima, to se národ nestíhal divit. A zatímco ostatní kmitali kolem rozbordelené kuchyně a svých nedodělků, tak madam si v klídku stihla udělat manikůru a pleťovou masku včetně zábalu na vlasy a pak vyhodit pár plechovek a pytlíků.

  5. BOYE napsal:

    No a k dnešnímu receptu: Jak se furt snažim, aby Dorostenka bezlepková měla co jíst, zapomněla jsem koupit chleba. Před chvilkou volali ze školky, ze se vnouček -ani se nesnažila paní učitelka říct pozvracel – tak jsem pro něj vyrazila a čekám, jestli se najde někdo z rodičů, protože musím za chvíli vyrazit do práce na druhou šichtu. Tedy oni rodiče se našli, ale musí se dostat domů. Jsem poslední zdravý příbuzný v okrese… No tak jsem s chcípáčkem a bez chleba. Zadělám na čabátku. Bude s olivama a právě jsem zjistila, že máme i mozzarellu a rajčata. Hmmm, chybí bazalka, ale snad to přežijeme…
    59 Jana mě občas donutí upéct i jiný, než podlevoční chleba 🙂

  6. Devětapadesátka napsal:

    Mám jen nevinný dotaz: proč je najednou přehozený obrázek? Předtím to mělo logiku, teď už to tak nevyzní…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..