450 g hladké mouky
350 ml vody
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky sušeného droždí
8 lžic olivového oleje
Smíchejte vše dohromady a zadělejte těsto. Bude hooodně řídké. Nejlepší je buď robot nebo pekárna, ale jde to i ručně. Nechte kynout cca 1,5 hodiny. Na plochu si dejte dost mouky, vylijte těsto, trochu posypte moukou a roztrhněte na půlky. Roztáhněte do šišaté placky, a teď podle chuti můžete přidat krájené olivy, sušená rajčata… Přeložte na třetiny jako když skládáte prádlo. Přesuňte na pomoučený papír a prsty udělejte důlky. Pokropte olivovým olejem a buď můžete posypat krájeným rozmarýnem, oreganem, jak máte co rádi, třeba lehce maldonskou solí. Pečte v troubě vyhřáté na 230 stupňů asi 30 minut. Čabatky jsou navrch křupavé, uvnitř měkoučké a vláčné. A nejlepší jsou ještě teplé patičky ???
Můžete obložit třeba máslem, sýrem haloumi, salátkem a schwarzwaldskou šunkou 🙂
Recept poslala: Devětapadesátka
Ani bych nepotřebovala obložit a dala bych si ihned, prosím!
A co ti doma schází? Droždí? 🙂
Já sice droždí doma mám, ale lenost mě zmohla.
Že jo?Taky se k tomu nějak nemohu dostat,ale obdivuji
59ku,že se na to dala a ta ciabatta je nádherná(ovšem bez oliv).
Děvčata, to všechno dělám jen proto, že jsem děsně mlsná ?.
Čas, v práci jsem od nevidím do nevidím (nejsou lidi a ten zbytek ochořel) . Od příštího týdne začnu chystat jedné dceři svadbu a druhá má měsíční miminko a do toho má manžel ještě kulatiny. A cibetu mi ne a ne nikdo nechce udělat, to je ale pech.
Jak já ti rozumím… 🙂 U nás to vypukne osmým březnem (a to není MDŽ – to je jen jako bonus) a do 11. dubna budeme slavit 6x. Plus Velikonoce. Pak tři neděle pauza a od začátku května do konce června 9x… Pak, až na pár svátků máme do září pokoj a do ledna je to jen tu a tam, celkem pět kousků. O svatbách a křtinách se zatím nic neproslýchá… Tak ať ti fyzička i psychička vydrží. 🙂
U nás vede duben – začínal svátkem mého otce a pokračoval ..narozeniny, svátky… celkem osm. Říkalo se: Anastázie se těší na duben … babička mêla svátek. Končí mým svátkem, který se nikdy neslavil, protože těch oslav už bylo dost. A v poslední době se čtyři prckové narodili samozřejmě zase v dubnu.
Když nakouknu do narozenin přatel z PŽ, tak v dubnu jich je absolutně nejvíc – osm!
Nějak je těch Beranů moc… ne, abyste to některá řekla zdejší velitelce!!! Pšššt…
Já nežehrám, už léta tlačím na pilu, aby se to vdávalo a mělo děti. Ale nemyslela jsem , že to bude takhle na jednu hromadu. Ale hlavně, že jsem se dočkala. Ta nevěsta čeká miminko na srpen a to ještě vyhrožuje syn, že se bude ženit o prázdninách.
U nás je rok s 8 na konci samá oslava, maminka, manžel, brácha, švagrová, švagr to jsou všechno jubilanti a ještě se k nim zařadil vnouček a další se ještě čeká.
To jsem ani jako žehrání nebrala 🙂
Prostě když se roztrhne pytel, tak se to sype… My jsme si posouvali svatbu, protože když jsme přišli tchánům sdělit tu novinu, tchyni málem bacilo. Pár hodin před námi totéž udělal švagr. Šoupli jsme se o 14 dní, protože MY jsme teda NEMUSELI 🙂 a navíc jsme jeli pouze ve vlastní režii, na vlastním dvorku a na ty oficiality a úřednosti tehdy nebyl nával.
Mňam!
Jaký mňam! Abych mohla pochválit, potřebuju, a to velice nutně, vzorek!!
Nejlépe v původní velikosti, abych mohla odborně posoudit, zda-li není jedna patička chutnější, než druhá.
Tak, protivná jsem už byla, ???teď počkám, až přestane mrznout, a půjdu do obchodu pro ta sušená rajčata.
A děkuju, Jani, dobrotky od Tebe jsou fakt MŇAM!
Myslíš, že někdy přestane? Teda mrznout 🙁
Už leze slunko, tak snad když nepřstane mrznout, aspon nebude tak moc!
Dnes u nás -18°. Ještě že mám home office. Za oknem to vypadá krásně. Jasno, sluníčko svítí jako o závod, ale když jsem šla pro noviny do schránky, tak jsem málem přimrzla k venkovní klice u dveří.
U nás ráno – 17,2 a teď svítí ☀ a je už „jenom“ – 11. Musela jsem ráno po úřadech a nakoupit, nejhorší je vždycky ten přechod že zimy do vyhřátého obchodu. Teď už jsem doma a nějak nemůžu rozmrznout.
Ten Home office ti docela závidím, u nás ráno -17, auto si trochu zahudrovalo, ale potom poslechlo.
I když u nás představa home office, tzn. cca 20 harantů doma v obýváku, no nic moc….???
Hmm no to si počkáš než přestane mrznout.A navíc až u vás přestane u nás na jihu už bude v plném proudu HEČ ???
V plném proudu??Očekáváte povodeň?? To není co závidět…
Fšude sníh ❄ u vás není?
Ne ale vážně já dnes ráno koupila ciabattu s cibulí a tato vypadá krásně a na víc když je od 59 tak nemá chybu.Zrovna včera jsem dělala její lžícák.Taky výborný.
Lakysko, děkuju za pochvalu ?. Ciabattku zkus, nedá to prakticky žádnou práci. Já tedy využívám robot, takže to tam jen namrskám, nechám ho pracovat a pak už jen to nakynuté uplácám na plech. Je to raz dva a kam se hrabou kupované.
Řídím se heslem „Dyž si blbé, tož se zepté“ – tedy se zeptám.
Po více než 45 letech samostatného vaření jsem sobě zakoupila robot. Do té doby jsem byla robotem při zadělávání těsta sama s mísou a vařechou, ofšem sil ubývá.
A fčil ta otázka: když se v robotu zadělá těsto, může se tam nechat, než vykyne? A může se i během kynutí tzv. srazit pomocí mechanizace?
Ta ciabatta mě láká už hodně dlouho, jako ostatně další podobné „placky“, které jsem zatím nevyzkoušela.
Jasně, nech to kynout v té míse, já sràžím normálně vařečkou. Ale u tohoto těsta se nesráží?
Jooooo, tak tohle můžu.
Jak se teď flákám doma, tak nedávno jsem koukala na Prostřeno, kde jedna z účastnic ciabattu dělala. Resp. připravovala předkrm, který nazvala Bruscetta s ciabattou. Zaprvé za bruscettu považovala rajčatovou směs, kterou potřela tu ciabattu a zadruhé ciabattě říkala kabáta. Pekla jí sama, spolustolovníci a soutěžící si jí pochvalovali, ale já se tu smála až mi pochodovala postel.
Katynko,takhle jsem se smála,když ti „experti“ v Prostřeno dostali na talíř
játra foie gras a jedna z nich chtěla,aby mluvili česky,že přece máme krásnou řeč.To mně fakt dostalo při představě ,jak to říká dlouze česky.
Jinak na ciabattu mám už dlouho chuť,tak se snad k tomu dokopu,ale moc se mi líbí.
Já jsem zase viděla díl, kde paní tvrdila, že steak z tuňáka nikdy neviděla, nic takovýho neexistuje. Tam jsou občas děsný borci. Ale zase se člověk pobaví, no ne?
Radši na to nekoukám, v zájmu zachování duševního zdraví.
Ale zase se tak nenasmějete,někdy to fakt stojí za to.
Já se na to koukám už jen proto, že je to takový malý sociologický průzkum úrovně obyvatelstva (nejen v gastronomii) a někdy to fakt stojí za to!!!! To, že se tam dokážou přihlásit lidé, kteří nejsou schopni uvařit ani kmínovou polévku a přitom si dají nadlidský úkol předložit svým spolusoutěžícím exotická jídla „po česku“ mne až tak nepřekvapuje, ale nikdy nevyjdu z údivu nad jejich kritikou ostatních, kteří uvařili mnohem lépe. S mojí kamarádkou, skvělou kuchařkou, improvizátorkou v kuchyni jsme nedávno usoudili, že jakékoliv zajímavější a dražší jídlo, které soutěžící předloží je v tomto případě většinou „házení perel sv…m“. Huba na spařený listí prostě gurmetskou krmi neocení.
s kamarádkou JSME USOUDILY!!!!, nějak blbnu
U nás se říká, že má hubu na spařený jetel :-).
Já většinou, pokud jsem už doma, mám puštěnou telku při vaření na další den. A občas se divím jak divizna, co je tam za borce. Nejlepší byla skrytá kamera a vlastně bylo vidět o co jde. Jídla vařená kuchařskou jedničkou byla pomluvena. Čím šílenější účinkující, tím lépe. Myslím, že tohle producentům zabere nejvíc času, vybrat ty největší magory. Pokud dojdou, tak se doplní někým jiným.
Ti odborníci na jídlo mě taky baví. Jednou dávali díl, kde vařila paní z konzerv a polévku z pytlíku. Byla to servírka z místní hospody, tak nám řekla, abychom se dívali. No bomba, nikdo to nepoznal – jen udělala chybu, že jim to řekla před hodnocením. Nevěřili, tak donesla ty konzervy a sáčky… jasnê, že to nevydýchali. Jen jedna soutěžící (lékařka) ji hezky ohodnotila a vzala to s humorem.
Taky jsem kus viděla, kuchařinka pekla kaibatu.
A vařila gnoči, na kajbatu dala brusčetu … Ona byla vůbec exot s těmi názvy. Hlavně že ovládala italskou kuchyni ?
No, my už rok telku nemáme (byla stařenka, přestala dělat obrázky). Tak jsme jí s vnoučaty rozebrali – poznávací demontáž – roztřídili a pak jsem lezla pro něco na půdu a ukázalo se, že jen vypadl drát od antény, no… Nicméně na prostřeno jsem občas koukala dopoledne. Původně jsem to mívala puštěný místo rádia, ale ty jejich podivný slova mě vždycky stáhly i k čučení. A teda takovaj nářez, to se vidí málokdy. A jak říkáte: Když mě někdo zaujal v kladném smyslu slova, vždycky ho pomluvili a nasadili psí hlavu. Utkvěli mi tři: Jedna s italskou kuchyní. To jsem slintala a obdivovala, jak měla zmáknuto. Jedna obyčejná šumavská hospodyňka vařila obyčejnou šumavskou kuchyni (hodně mladá mamina, kterou znám od vidění a nikdy bych to do ní neřekla). A malďas kluk, architekt, který vařil to, co vymyslel, pojmenoval a servíroval jako umělecká díla. Dokonce k tomu musel i některá servírovadla vyrobit. Jednak jeho jídla měla nápad, názvy vtipné a vizuální efekt dokonalý. Všichni tři to projeli na celé čáře…
To je fakt.Pořád chtějí zkusit něco nového a když se to stane a stojí to taky dost peněz,tak jsou někdy až hnusní.Nevydržela bych to a některé hosty asi vyhodila.Jsem poněkud impulsivní.Nemluvě o pití.Minulý týden učinkoval someliér a vybíral dobrá vína k jídlu a jedna z účastnic prohlásila,že nic dobrého nepozná,že jí stačí voda.To je na zabití.
Jojo, kromě toho mě lehce vytáčí skutečnost, že hodnotí bydlení – bydlíš v luxusním domě? Prásk! Dostaneš málo, protože já bydlím jen v paneláku. Ta závist z některých přímo kape – no, jak píšu: malý sociologický průzkum.
Jo, včera jsem viděla, vařil pán, kterému se ale vůbec nevedlo. A rozhodl se, že ode dneška bude kritikovat! ?
Katyp – máš pravdu, ale nejsou všichni hnusní. Pamatuju se, že kdysi vyhrál pán, nějaký podnikatel – to byla tenkrát ještě výhra dvacet tisíc. Polovinu z toho dal soutěžícímu, který vařil na malém pecku, jestli se nepletu, tak bramboráky a zaměstnal ho ve své firmě.
A paní, která měla hezký dům, dobře uvařila a vyhrála, tu výhru celou rozdělila.
Už se nedívám, mrzelo mě, že některá dobrá jídla špatně ohodnotili,jen aby měli sami šanci.
Ono to není tak dlouho – to už jsem byla z nemocnice doma a vařila paní, která výhru rozdělila. Docela jsem z toho byla dojatá.
Někdy se ta parta skutečně povede. Jindy už od začátku je znát, co to bude za skvadru.
No, že se k té ptákovině ještě vracím: už je to hodně dávno, co vařila jedna dáma a ta se hned zkraje vyjádřila, že to těm expertům přes vaření dá tak sežrat, že se budou jen divit. A vše, co uvařila, bylo z konzerv. Už si nepamatuji, jak řešila předkrm nebo zákusek, ale ostatní bylo prostě z konzerv. Jak ti si šmakovali až měli boule za ušima, to se národ nestíhal divit. A zatímco ostatní kmitali kolem rozbordelené kuchyně a svých nedodělků, tak madam si v klídku stihla udělat manikůru a pleťovou masku včetně zábalu na vlasy a pak vyhodit pár plechovek a pytlíků.
Jo, to si pamatuju a kdyby se předčasně nepřiznala, vyhrála by. Největší gurmet z té partičky, který tvrdil, že kostku pozná snad ještě dřív než ochutná si obzvláště pochvaloval dokonalou slepičí polévku. Pravda je, že paní z ní přecedila ty hrozné kousky „masa“.
O tom jsem slyšela z několika míst a mrzí mě, že neviděla. To muselo být fakt vtipný 🙂 A pak ten podraz s klukem, co spal v rakvi. Od tý partičky už jsem viděla ledasco a dost mě baví… To jste někdo viděl?
Rakev jsem viděla jen v upoutávkách, celý ten díl ne. Dá se to určitě dohledat na netu.
Tak to si dohledej, stojí to za to. A hlavně kde Kazma prozrazuje jak to dělali. A Prima jim to spolkla i s navijákem. Tenkrát jsem před ním smekla, protože to stálo nejen hodně peněz, ale hlavně úsilí.
Hihi….mêla jsem přečíst do konce. Kousek nad Tebou o ní píšu – omlouvám se Ti.
No a k dnešnímu receptu: Jak se furt snažim, aby Dorostenka bezlepková měla co jíst, zapomněla jsem koupit chleba. Před chvilkou volali ze školky, ze se vnouček -ani se nesnažila paní učitelka říct pozvracel – tak jsem pro něj vyrazila a čekám, jestli se najde někdo z rodičů, protože musím za chvíli vyrazit do práce na druhou šichtu. Tedy oni rodiče se našli, ale musí se dostat domů. Jsem poslední zdravý příbuzný v okrese… No tak jsem s chcípáčkem a bez chleba. Zadělám na čabátku. Bude s olivama a právě jsem zjistila, že máme i mozzarellu a rajčata. Hmmm, chybí bazalka, ale snad to přežijeme…
59 Jana mě občas donutí upéct i jiný, než podlevoční chleba 🙂
Mám jen nevinný dotaz: proč je najednou přehozený obrázek? Předtím to mělo logiku, teď už to tak nevyzní…
Na prani vedeni 😉
To je proto, aby recepty, které už nebudou aktuální, se daly zkrátit a nezabíraly tak dlouhou stránku (máme přeci jen omezený prostor a větší by nás stál hodně peněz)
Tomu tedy nerozumím, ale to je jedno…. A co je hodně peněz?
My platíme asi 500 Kč za rok a máme prostor asi na cca 800 receptů v té délce, jak je dávám, lépe řečeno, to co vidíte na obrazovce (ostatní je ukryto na servru a otevře se jen při odkliknutí „Celý článek“), takže se snažím to upravovat tak, aby bylo vidět méně na obrazovce. A tak většinou dávám dva obrázky vedle sebe, pod tím suroviny a potom zbytek textu, který oddělím tím zakrytím.