4 žloutky
300 g cukru
10 lžic studené vody
200 g dětské krupičky
100 g strouhaných oříšků
1/2 prášku do pečiva
sníh ze 4 bílků
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, při dalším třením přidáváme po lžících střídavě vodu a krupičku, vmícháme ořechy, krupičku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků posypaný zbytkem krupičky.
Pečeme horkovzduchem na 180°, asi 40 minut (nejlépe zkusit špejlí).
Recept poslala Květa a dodává: „Dobře k němu pasuje kávový krém. Většinou jsem dělala půl na půl základ + kávovou příchuť, někdy navrch čokoládovou polevu. Pod krém natírám marmeládu rozředěnou rumem, nebo vřelou vodou.“
Vypadá velice jedle, ba přímo mňamózně. S dětskou krupičkou jsem ještě nezkoušela. Je to výzva a jakmile bude příležitost vyzkouším.
S dětskou krupičkou dělám tvarožník, a je skvělej .. cákryš, už dlouho jsem ho nedělala a sem by se taky hodil 🙂
Recept je z Kuchařky naší vesnice r 1970. V receptu je buď hrubá mouka nebo jemná krupička. Protože v době kdy jsem ho začínala péct, byla „dětská krupička“ po ruce, zkusila jsem obě varianty a s tou krupičkou byl nadýchanější, proto celé desítky let peču jen z krupičky. Teď opět patří krupička s běžnému kuchyňskému sortimentu, jelikož z ní dělám svítek do koprovky i bramborové těsto.
Dort je moc krásný a hlavně je vidět, že Květa věděla, jaké číslo si na svůj dort má dát.???
😀 😀
No jo, jenže já ten dort peču jen druhým, sobě nee , tudíž na mých narozeninových sešlostech dort chybí (nikdo mi ho nedonese 🙁 ) . Já na pohoštění vymýšlím jiné moučníky .Nepečený kuskusový dort byl jediný dortu podobný výtvor, jinak různé řezy a teď díky Lakyse i roláda byla.
No vida, i šestnáctky tu s námi jsou! Dort je krásný, jen se kacířsky zeptám, jestli by tam šlo dát míň cukru? S tímhle těstem nemám zkušenosti, tak se raději ptám. Do piškotového dávám 3 dkg na 1 vajíčko.
Myslím , Jani, že ubrat by šlo, ale já ho dělám podle receptu. Oříšky to trochu srazej , takže přeslazený není. A jelikož nemám ráda hodně sladké, tak i obdarovávaní mají smůlu – dělám krémy s malým obsahem cukru, takže jako celek se to srovná.
Dort vypadá moc dobře,mně se líbí obsypání těmi oříšky.Připomnělo mi to nové
pořady na Mňamu,včetně pečení dortů a pečiva a různého vaření.Doporučuji,stojí to za koukání.
Dorty zdobit neumím, i s krémem pořád válčím (ale tento docela držel). Moje dorty nejsou hezky načančané, ale zatím každému chutnaly. Jednou jsem dítkám udělala kakaový, jelikož oříšky byly vánočním pečením zcela zlikvidovány a ty bestie mrňavý hned dělaly ksichtíky jako by jim máma ubližovala. I předškoláci po roce poznali, že ten dort je nějakej jinej 🙁
Nechtěla jsem ho ke zveřejnění posílat, není to žádná nádhera, ale Lakysa mne donutila 😈
A dobře udělala, že tě donutila, aspoň se můžu kochati, když není už aspoň malej vzorek ? Já ořechový dort ráda, ale u zákusků a dortů s různým, hlavně máslovým plněním, mám nějakej blok nebo co a nedělám je. Na jednu stranu je to docela piplačka (péct korpus, dělat krém + dát to dohromady a nazdobit), na druhou stranu – co když se to nepovede? A taky se toho nedá udělat málo a pak bych byla nucena (????) to všechno sníst, že jo ??
Píšu jak neandertálec… když už není…
Tak jsem si představila neandrtálce s notebookem a poprskala jsem si klábosnici.
???
Dělám ho i z poloviční dávky- mám maličkou dortovou formu- a i když ho peču necelých 40 let, ještě ani jednou se nestalo, že by se nepovedl! V začátcích, když jsem třela a i bílky šlehala ručně, tak to piplačka byla, teď s ponorákem je to raz dva 😉 😎
Vždyť je uplne úžasný! Hezký nazdobený, určite i mooooc Dobrý! Mám malý dotaz – krem je klasický z masloveho základu? Já kde se dá, „odlehcuji“ ruznymi krémovými „fresaky“, pudingem, apod., tak jakoukoliv inspiraci privitam ?
S krémem mám taky pořád problém. Čistě máslový mi ani nechutná, kor když ho je hodně, tak taky pořád zkouším a hledám. Většinou je pak tak nějak řidší…. Proto jsem konzultovala s Lakysou a ve finále mne donutila ho poslat ke zveřejnění. Tentokrát byl krém opsaný z krabičky s kukuřičným škrobem , chutnal a i pěkně držel.
80g kukuřičného škrobu
400ml mléka – uvařit hustou kaši – vařečka v ní stála, krájet by se dala
utřít 1 změklou Stelu extra (já měla s nápisem cukrářská) s 5ti lžícemi moučkového cukru a vešlehat vychladlou kaši. Polovinu jsem ochutila instantní kávou rozpuštěnou v troše rumu a bílou polovinu po troškách přibarvila červenou a zelenou gelovou potravinářskou barvou. Když zdobení chudé, tak alespoň barevně veselé. Byl to první dort který opouštěl rodinu – pro dcerku kamarádky- proto nebylo možné fotit na řezu a i fotka je na domovních schodech, protože jsem si vzpomněla na poslední chvíli, že není zadokumentován a v mé sbírce by chyběl.
Jinak taky přivítám osvědčený recept na netučný a nepřeslazený krém co drží tvar.
Moje maminka máslový krém nastavuje“kaší“. Z másla a mouky udělá jíšku ,přidá mléko a vanilkový cukr. Po vychladnutí přidá do vyšlehaného másla s cukrem . Krém drží, není mastný a ani se nekazí.
Jo, nevšimla jsem si tvého příspěvku a recepis napsala úplně dole.
60ando, omlouvám se, napsala jsem to dole…
Nějak mne spletla ta „jíška“..?
A teprve teď se znova dívám a máš to opravdu jíšku, to jsem tedy trubka…
Já mám vyzkoušený tento: 2 pudingové prášky uvařím s půl litrem šťávy z kompotu (pokud je jí málo, přidám šťávu nebo vodu, dosladím dle potřeby – třeba agávovým sirupem, kokosovým cukrem apod.) a nechám vychladit. Průběžně míchám. Pak vyšlehám s mascarpone nebo s něčím podobným. (Důležité je, že ty pudingy jsou jen s „vodovým“ a ne mléčným základem, pak to neteče.) Dávám na piškotový korpus (klidně udělaném na pekáči). Na to různé ovoce z kompotu nebo čerstvé – aby to šlo k sobě a oku lahodilo (hodně!) a přeliji želatinou. Do lednice vychladit a potom buď jednoduše krájím, nebo vykrajuji kolečka apod. Dá se ještě pro slavnostnější příležitosti dozdobit šlehačkou. Mooooc oblíbený u nás, zvláště v létě – čerstvé jahody, maliny, borůvky,… 🙂 Dle možností se ještě vyblbnu s přidáním vanilky do krému, dle použitého ovoce přidám i podobné esence do piškotu… Už to dělá kde kdo z rodiny, děti to milují 🙂
To je dobře,dort je velmi povedený a dítka mají radost.A každý dort (a nejen ten) z lásky je parádní a děti budou mít na co vzpomínat.
Květulo, paráda. Toto je pravý dort domácí. A řeknu ti, že jsem kdysi nechala
udělat dort své vnučce s Heloo Kitty na pohled pěkný, ale samý marcipán,
po rozkrojení se nám prášilo od huby. Suché žádná náplň. A to samé jsem
zažila na jedné oslavě. Paní dostala dort – krásný na pohled, ale …………
Mám obdobnou zkušenost: dcera si na svatbu nechala dělat dort v Erh… ově cukrárně. Byl famózní a skvěle i chutnal. Za čas tamtéž nechala udělat dort vnoučkovi k narozeninám. Stejný scénář, ovšem všichni, kdo ho jedli, měli docela krutou běhavku. Když jsme to v cukrárně řekli, jejich odpověď byla, že jsme ho špatně skladovali. Jedli jsme ho asi dvě hodiny po přivezení, doma byl v lednici. A resumé:raději domácí vzhledově nedokonalý, ale aspoň vím, co v něm je. Takže holky a kluci, pečte a dávejte sem, ať máme inspirejšn. PLL
Když byly děti doma, zdobily si navzájem – nemají po mamince antitalent. I tak pro ně byla vždycky hlavním měřítkem chuť a ne načančanost, hlavně když nechyběla svíčka aby si mohli něco přát a sfouknout 😀
Co se týká krému, pokud netrváte na másle, mám dobrou zkušenost s tímhle : jedno mascarpone a jednu 33% šlehačku vyšlehám spolu do nadýchaného krému. Sladím podle chuti moučkovým cukrem. A když ho proložíte jahůdkami nebo malinami, taky to není marný.
Já osobně na másle netrvám, ale potřebuju aby mi finální výrobek držel tvar. Ozkoušíme, uvidíme. 🙂
Pokud chceš vyloženě krém na zdobení, tak je dobrý z vařeného sněhu a másla.
Ve vodní lázni míchej 180g cukru a 3 bílky do teploty 71 stupňů. Pak vyšlehej do sněhu a vešlehej 250g másla. Krém je sametový, dobře drží a krásně se barví.
Tak to se budu muset nějak popasovat s měřením 71°, ale kombinace vařený sníh + máslo jsem ještě nikde neslyšela (neviděla). Určitě taky zkusím. Díky!
Květuš, není zač děkovat ☺️. Krém takhle dělala už moje babička, i když neměla termométr, dokázala to odhadnout. Dá se taky najít pod názvem swiss meringue cream.
Dort je krásný a určitě výborný, dala bych si a určitě přišla i pro nášup. Domácí je domácí a s láskou dělaný nejlepší. A ještě ke krému, dělávám jíškový. Mám ho léty osvědčený. Je lehoučký a je ho hodně. A především se nesráží.
50 g másla, 80 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1/4 l uvařené černé kávy (nebo uvařeného kakaa ve vodě). V kastrolku rozpustit máslo, přisypat mouku a cukr, zamíchat jen co se jíška spojí a hned přilít kávu (kakao). Vymíchat hladkou kaši, povařit do zhoustnutí. A tu pak vychladlou zašlehat do másla s cukrem (100 – 150 g másla, 50 g cukru). Dělala jsem jíšku zavařenou jen s vodou s vanilkou a do toho přimíchat oříšky. Taky výborné.
Další do sbírky 😉
Tak ještě nějakou aranžérku a za chvíli budu konkurovat Peříčku 😀
Ivanko pardon, vím že na Tebe nikdy mít nebudu a vždy budu hluboce smekat
Já nastavuju máslový krém kaší z 50g hrubé mouky a 1/4 litru mléka. Vyšlehám 250 g másla s 200 g cukru, a přišlehám vychladlou, ale ne studenou kaši. Zkoušela jsem i s pudinkem, ale z mouky lépe drží tvar zdobení.
Ochutit se dá mnoha způsoby – nejvíc používám vanilku, karamel a čokoládu.
Ale ted jsem si tu přečetla zajímavé možnosti, tak určitě vyzkouším!
Taky dělám máslový krém s touto kaší, raději, než s pudinkem.
Pro 59 pod květulou: zrovna jsem včera googlila kokosky, a div se světe, v některých receptech byl zrovna tenhle sníh z bílků šlehaný s cukrem ve vodní lázni. Doporučená teplota: voda v hrnci lehce pod bodem varu. To se dá ohlídat, no ne?
Takhle dělám kokosky já, ale kokos nedávám do sněhu. Kousky sněhu vyvaluji na desce posypané kokosem do tvaru kuliček, prstem udělám důlek a v mírné troubě upeču. Kokos je jen zvenčí, a do důlku se může dát kapka čokolády.
Já kokosky ještě nikdy, opravdu nikdy nedělala, ale určitě na ně dojde, protože to je nebe v hu-puse ?. Takže výzva pro všechny: sem s recepismi a postupy na kokosky, ju?
Ze sněhu z bílků za tepla jsem dělávala „kožíšek“ na velikonočního beránka, tak snad zvládnu. Jen by mne nikdy nenapadlo, že když do něj zašlehám máslo, bude z toho krém na ozdobení dortu. Lakysiny kokosky jsou moooc dobré 😉 🙂
Já mám recept na vařené „těsto“ s moukou. Jen občas neodhadnu dobu pečení a když je víc vysuším, musí se dýl počkat než změknou.
Řekla bych, že jsou jen jiné, než ty, kde se smíchá kokos s ostatními ingrediencemi. Je to hned měkké, dělám je na Vánoce jako poslední cukroví.
Ahoj kočky,
vzhledem k tomu, že ležím se zápalem plic a od čtvrtka jsem si jako bonus přidala i zánět středního ucha, tak si tady tak přemýšlím ….. mno, nejlepší krém do dortu, cukroví a tak. Vyzkoušela jsem jich již několik a několikrát, ale vždy se nakonec vrátím k osvědčenému receptu mojí maminy a to je:
¼ l mléka
2 pudinky (jako vím, že někdo píše pudingy, ale jsme v ČR, tak budu psát pudink)
To uvařím bez cukru a nechám hodně vychladnout. Mezi tím si vyndám 1 kostku másla, připravím cukr dle chuti, nejlépe práškový, ale lze i krupice.
Rozmixuji máslo s cukrem a po částech přidávám uvařený pudink, opravdu po částech, aby se nám krém nesrazil. Než tam pudink začnu přidávat, tak stáhnu škraloup, ten by v krému nevypadal dobře.
Pořádně rozmixuji a používám jako normální krém. U nás vyhovuje tím, že není tak těžký jako máslový, že je chutnější a lépe stravitelný. Ale je možné, že ne každému bude chutnat.
Dort je krásný a určitě i dobře chutný, já nemám to správné střevo na zdobení, tož se do toho moc nepouštím, ale na druhou stranu, cukroví a jiné pochutiny zdobím docela často.
Šéfko!!! Co to děláš!! Ještě ucho – Ty musíš mít prostě všechno? jsem zvědavá, jestli se do sletu dáš do pořádku, musíš navigovat! Natvrdlej se na nás letos chystá se vzduchovkou….
Nono, vypadá to, že dnes pojedu ještě s druhým uchem, ale nebůj …… slet dám fpoho. Ale fakt je, že s perforovaným ouškem to nedám až tak ouplně v klídku, tj. budu potřebovat pořádnou navigáčku, tož svoje ouška opatruj, ju?