2 balíčky piškotů
250 g tvaroh ( kostka)
125 g máslo
4 dcl mléka
1 dcl cukr
1 vejce
2 PL želatina prášková
ovoce – jahody, ananas, meruňky, maliny ( v létě je ideální mix)
ovocná šťáva nebo džus
šlehačka (nemusí být)
potravinová fólie
Želatinu namočíme nejlépe přes noc do 2 dcl studeného mléka (měly by stačit 3 hodiny).
Do mickéru dáme 2 dcl horkého mléka, přidáme máslo, tvaroh, celé vejce , cukr, přidáme nabobtnalou želatinu a řádně rozmickujeme.
Do formy dáme fólii, na dno i na boky naskládáme piškoty namočené ve šťávě nebo džusu, zalijeme částí směsi, poklademe piškoty, ovocem a zalijeme zbytkem. Necháme v lednici ztuhnout, můžeme zdobit šlehačkou, ovocem.
(Doporučení: dejte ztuhnout už první vrstvu, autorce jednou náplň vyjela nahoru.)
Recept poslala: Lakysa
U nás velice oblíbený, jen dělám z 500g tvarohu a mléka dávám 0,5l a želatiny celý sáček a cukru jen trochu. Druhou vrstvu obarvím kakaem. Dort je vysoký a velice dobrý, úplně nejlepší je z čerstvých jahod a s kopečkem šlehačky.
Já dávám dva vaničkový tvarohy, ušlehanou šlehačku, cukr a želatinu – myslím, že receptů na nepečený tvarohový je opravdu spousta – ale to nic nemění na faktu, že jsou moooooooc dobrý 🙂
Dělám stejně, a aby to bylo jó mňam, dávám jeden tučný a jeden polotučný tvaroh, piškoty používám cukrářské. Když je dost jahod, pár jich rozmickuju i do tvarohu. Bóže, já chci léto!!
V létě velmi dobrý osvěžující zákusek. Kousky ovoce přidávám
taky do tvarohu a potom plátky jahod nahoru na dort a zaleji
želatinou s ovocnou šťávou.
Já bych tam nemusela mít ani piškoty, přecpala bych se tvarohem s ovocem. Mňam ???????
Na tom mým byly piškoty jen okolo, aby to šlo z formy, dole je dortová oplatka 🙂
Ta oplatka je moc dobrý nápad.
Piškoty jsem dávala taky cukrářské, jen recept jsem doslova opsala z doby, kdy se ty piškoty vyráběly u nás.
Přiznám se, že když je vrstva šlehačky vyšší, a zbylo trochu vaječňáku, stačí udělat důlek….?
Mňáááááááááááááááááááááám
Lakysko, tohle se dělá? Když musím balit asi čtyři kufry a nemám čas chystat si dobroty?
Budeš mít dost času po návratu, a celou dobu se můžeš těšit!!
Hele Jani, a co zabalit ty kufry jen dva (sbalíš v lázních o chlapa míň ) a zvládneš ještě dobrůtku připravit 😉
Hlavně ať se tam pěkně zregeneruješ 😎
Haha, v Jankách to bude šlágr! A hlavně – já bych toho svého nevyměnila.
Květuš, nejvíc místa zaberou zimní věci, boty… kdyby byla zima, kdyby bylo teplo… Čili oblečení na obě varianty. No co, auto to uveze. Ještě jsem nezačala, nějak se mi do toho nechce. Ale nalakovala jsem si nehty?, udělala masku..? To je taky důležitý, no ne?
?
No chlapi v lázních jsou lázeňští šviháci. Dítě v lázních je logicky lázeňské švihadlo… Co je v lázních ženská? Švihla? Švihlá?
No dobrá, když už jsi v základě vykrášlená, budu ti říkat lázeňská švihanda, kočka šelmovitá…
Boye, děkuju. A jo, dokážu být i švihlá, ale to je to, co nás dělá mladými (tedy aspoň na duchu), no né?
59- ty jedeš do lázní? A přímo do Jánských.
Já jezdila lyžovat na Černou horu, tak to
tam trochu znám. A moje kamarádka tam
jezdila na léčení se svojí dcerkou, která byla po
dětské obrně. Každý rok na měsíc. Hodně ji
to pomohlo. Tak zdraví zdar! 🙂 🙂
Hlavně že máš, Jani, to duševní mládí. S tělesnem pomůžou lázně a budeš zase čupr kočka, aby ses tomu svému líbila , když měnit nechceš.
S tím balením v tomhle období to není lehké , to znám když se jede do teplých krajů v přechodném období a do letadla kufry omezené.
Do teplých krajů stačí plavky a kreditka, ne?
Na lázně mám jen ty nejlepší vzpomínky. Když jsem vyfasovala funglnágl nový kyčel, dali mě tenkrát v Bohdanči rychle do kupy. Tam jsem se připlížila s holí a po čtyřech dnech už hůl letěla do kouta. Tak si to tam hezky užij.
Jo, kucí holky, jedu poprvé v životě do lázní, v Jankách to moc dobře znám, protože jsem v Trutnově měla babičku, dodnes tam mám kamarádku. A Krkonoše mám prochozený, takže nejedu do neznáma. A doufám, že tam ty moje záda trochu dají dohromady. Budu podávat průběžně zprávy, kde co mají dobrého ?
Měj se tam krááásně, dej se do kupy a pilně sbírej recepisy, ať máme co vařit.
Ta oplatka je fakt dobrý nápad.Já dávám 4 zakysané smetany,2 obarvím kakaem-
vrstva piškotů,smetana,ovoce,piškoty a smetana,nahoru ovoce a když mám dobrou náladu tak vršek zaliji želatinou.Receptů je hodně,ale všechny jsou dobré,mňam.
Já dělám přesně stejne ??
Haderach mi tou dortovou oplatkou připomněla. Můj tchán měl hrozně
rád dort z těchto oplatků. Jen tak s marmeládou. Vždy když měl naroz.,
nebo svátek, tak jsem mu ho dělala. Kupovala jsem tenkrát obdelníkové,
naplnila malinovou, zabalila do alobalu, dala na prkénko, druhé na něj
a zatížila hrcem s vodou. Toto všechno 3 dny před tím, než se šlo
přát. A ikdyž neměl zuba ani jednoho, náramě si pochutnal. 🙂
Tak tento dort jsem jako děcko milovala taky. Mívali jsme ho jako nedělní zákusek docela často. Marmeláda zašlehaná do jíškového krému. Jejda, chuť převeliká, asi to budu muset spáchat, nebo se sebou nevydržím. 😀
Mám dva recepty s použitím dortových oplatek – jeden je nugát v oplatce a druhý jsou řezy, kde se hmota před pečením rozetře na dortové oplatky a navrch karamelový krém. Oboje dobré, ale pracnější – tohle zní moc zajímavě, jen co koupím oplatky, vyzkouším. Je nějaký přesný poměr na ten krém a marmošku, nebo je to podlevoční?
Podlevoční. Jde to i se smíchaným máslem s marmeládou, ale je to pak dost tučné a spotřeba másla taky větší.
Teta plnila máslovým oříškovým krémem, a taky dobré..?
Tak mám asi mezery ve vzdělání. Prosím, co je to „jíškový krém“? A dortové oplatky?
U nás se sladké moc nejedlo a tohle mi fakt nic neříká.
Jinak to ovšem vypadá tak jedle, že mám chuť to v létě, až bude u Honzy na zahradě ovoce, vyzkoušet. Jen ještě praktický dotaz: když se máčí ty piškoty ve šťávě nebo v džusu a pak na to přijde tvaroh atd., není to pak „moc mokré“?
Já v těch nepečených nejdál došla k třepanému. Ale ten nám moc chutnal. Koupila jsem takový ten dortový korpus a bylo to rychlé a moc dobré.
Dneska jsem založila svíčkovou. V pátek přijede kamarádka, tak si dáme do nosu. Krásný kousek hovězího, spousta opečené zeleninky a koření, ocet, už se to krásně maceruje v nádobě do pomalého hrnce na lodžii. V pátek to dám na 6 hodin pomalit a pak už si jen budeme užívat.
Jíškovej krém najdeš tuším u Květinýho dortu z minulého týdne. Dortové oplatky jsou buď kulatý nebo obdélníkový, prodává se to i v samoškách a supermarketech – konzistence kornoutu na zmrzlinu. Já piškoty nemáčím, nám stačí, jak nasáknou od tvarohu. Jinak se to „máčení“ dělá tak, že je tou šťávou jen pokropíš, jinak by se rozpadaly a nebyly manipulovatelný. A svíci bych si dala hned 🙂
U nás byla svíčková v sobotu. Bohužel, nezbyla. Talíře i hrnce vylízané dočista do čista. 😉
Fňuk 🙁
Vážená kolegyně, dovolte mi s vámi fňukat kolektivně…
Já ty piškoty nekropím, jen je rychle v té šťávě namočím – když je studená, nestačí se rozmáčet. Jednou jsem namáčela v teplé kávě s Amaretem do Tiramisu, a musela jsem s tím přestat, dala jsem je až do prvnïho patra – dole by mi to nedrželo formu.
Já piškoty pokapu rumem.
Já nestíhám pokapat – hrozně to sublimuje…
Nooo, škoda, že jsi tak daleko 🙂
Na takovýto dezertík se chystám – z jahodového kompotu, když čerstvé pořád v nedohlednu. Chtěla bych zkusit místo másla domácí Lučinu a jen do misek- čili pokrátit množství. Ne že by se celý dort nesnědl, ale hladina cukru v krvi a závaží na váze varují 🙁
Ty dortové oplatky mi připomněly Prostřeno, kde kdysi dávno pekla paní Žilinské řezy, kdy se těsto natírá na oplatku. Je to moc dobré – namíchla mě holčina, která jí strhla body za to, že se nenamáhala ten podklad upéct. ?
Jak píše 59: To se dělá? Políčit na nás, když zrovna máme plný ruce pazourů s něčím jiným? Ale bude brzy, vypukávají u nás narozeninové vlny; to by bylo, aby se někam ten tvaroháč nevešel…
Druhá věc: Opravdu prodávají dortové oplatky skoro všude? My jim říkali „suchý cvrčky“ a pokud jde o mě, jako dítě jsem je měla v top 3 – jen vafle za 2,10 a máslové sušenky byly na stejné úrovni obliby. A posledních několik let jsem je neviděla. Asi jsem tedy slepá slepice. Namátkou z dostupných: Lidl je má?
Lidl neee, já je naposled kupovala loni v Kaufu a jednou jsem je zahlédla i u ťamanů . Tam chodím jen jednou za čas pro „kudrnatý nudle“ a nebo když zjistím, že něco akutně pochybilo a nechce se mi (nebo bych nestihla) až do obchoďáku. Takže musím pokoukat.
No, u nás jsou Vietnamci jediný obchod a dortovky nemají. Já od nich občas místo oplatek používám rýžový papír. Ten tvaroh by to udrželo určitě, ale já mám chuť na ty oplatky 🙂
Holt zkusím Kauf, až budu na dostřel.
Kauf je má určitě, kupuju je tam.
Tak Lidl zrovna nevim. Albert, Tesco, Billa jo.
U nás má v Harfě Albert pouze kulaté a navíc jsou moc velké. Mám radši ty obdélníkové, lépe se zatíží. Oplatky jsem zatím vždy mazala máslovým krémem se spoustou oříšků. Tak zkusím tento.
U nás se dělá nepečený dort – velká zakysaná smetana + dvě šlehačky, cukr dle chuti, vanilkový cukr, jahody, maliny, kiwi. Ušlehám jednu šlehačku, smíchám se zakysankou, přidám vanilkový cukr a osladím. Piškoty normální, nebo cukrářské. Druhou šlehačkou zdobím až jednotlivé porce. S tvarohem dělám taky, ale se zakysankou nám to chutná nejlíp.
Prosím, Lakysko, proč se do toho dortu dává celé vajíčko, je tam želatina a dokonce máslo. Bez vajíčka by to nešlo? Díky.
Aha, jsem si nevšimla. To vejce mi tam taky moc nepasuje.
Asi by tam být nemuselo,taky ho do nepečených dortů nedávám.
Teď jsem ho dělala po moc dlouhé době, takže přesně podle receptu. Kdybych chvilku uvažovala, tak tam to vejce nedám, do tiramisu je taky nedávám. Děkuju Jiřinko, hned si to poznamenám, a příště holt bez vejce!
Já dávám do tvarohu žloutek.
Ať žije salmonelóza!