kuřecí prsní řízky
smetana ke šlehání
sůl
olej
Recept jsem kdysi objevila ve Studentské kuchařce a proto jeho znění ponechávám prakticky bez úprav:
„Kuřecí stehenní řízky trochu naklepejte, cílem je aby byly tak něco přes centimetr.
Na plech nalijte trochu oleje. Prvním kouskem masa rozetřete olej rovnoměrně po plechu a poskládejte kousky masa těsně vedle sebe. Posolte. Smetanu nešetrně rozlejte po mase.
Kousky masa nadzdvihujte, aby se smetana dostala ke kouskům masa z obou dvou stran. Důležité je, aby kousky masa byly co nejtěsněji u sebe, jinak smetana steče na pekáč a vyškvaří se (není to špatně, ale se smetanou to je lepší).
Dejte do trouby vyhřáté na 250 °C. Pečte cca 20 minut.
Zatím co na začátku pečení kuřátka byla smetana řídká a mokrá, na konci tepelné úpravy smetana nejenže houstne, ale i mění barvu na zlato-hnědou. Maso je neuvěřitelně měkké a křehké. Chuť je vynikající, ale neodpustím si ještě jednou zdůraznit, že mimo soli a smetany na maso nešlo žádné koření. Opravdu, bez legrace.“
Podávejte s rýží nebo brambory (u nás byly tentokrát opečené).
Uvařila: HaderachKwisatz
Moc dobře to vypadá.A ty brambůrky-mňam.Já bych asi dala brambory pod kuře,ale to by bylo potom asi suché.Takhle je to jednoduché a v tom je ta krása,díky.
To tady máme pod číslem 174 🙂 Ale tady jde fakt o tu jednoduchost a rychlost 🙂
Jo, tento recept znám, dělala jsem a potvrzuji – je to prudce jedlé. Jen jsem nevěděla, kde se vzal recept, měla jsem ho od známé a ta zase od známé… 😉
V SK je to jako „kuře za 30 minut“ a souběžně s tím se dělá rejže – celý je to velice vtipně napsaný 🙂
Jinak četbou SK se občas bavím při obědě a musím se přiznat, že brkaši s rybičkama nepřekonalo ještě nic :
„Postup přípravy: podle návodu připravíme instantní brkaši (=bramborovou kaši). Rybičky si natrháme/nařežeme/naporcujeme (podle zručnosti a technického vybavení) na kousky a tyto kousky zamícháme do kaše.
Dodatky a poznámky: pozor jsou brkaše, do kterých se musí přidávat i mléko, ale je lepší koupit tu brkaši, do které se přidává už jenom voda.“
No uznej, to je skvost haute cuisine – to nezkusím ani ze srandy do rubriky Experimenty.
Úplně se mi zkřivila hu-ústa. Brrr! 🙁
Nedala by sis??? 🙂
Nee, peču jahelník půl s trnkama a půl s jabkama.
Pošli recept a fotku.
No,když můj praděda,už jsem to někde psala,dával do
bramborového salátu sardinky(a bylo to fakt dobré),tak proč ne do kaše.Představa je to teda hrozná,ale chuťově to nemusí být špatné.
Počkej, to můj děda TAKY … ale asi v jiným poměru 🙂
O tom bramborovém salátu jsem to taky slyšela a prý je to fakt dobré.
Koukala jsem na net po receptech, není to nic neobvyklýho … a rybička může bejt sardelka, slaneček, kyselá rybka … těch receptů je hafo.
Doma jsme občas dělávali salát z vařených brambor na plátky, do toho 1 pokrájená křišťálová rybka na malé kousky nebo zavináč bez toho zelí, 1 menší sterilovaná okurka, cibule a vše zalité octovou zálivkou. Rozleželo se to a bylo moc dobré.
Karolíno a co svíčková? Ještě se ti do ní kočky nepodívaly?
Sandtnerka dává sardel do všeho možného a Emanuel jí šoupl do svíčkové,když nás ve svém pořadu učil jak máme českou svíčkovou vařit.Tak proč ne do brkaše ?
Svíčková stále odpočívá v hrnci v nálevu a čeká na zítřejší finále. Pomalit se bude 6 hodin. V 10.00 začnu, dělá se to samo, pak jen rozmixuji zeleninu a přidám smetanu a dochutím. Než Jana dojede bude i lehce rozleželá.
Já jsem chodila jen na střední a tam byly obědy i večeře v jídelně.
Ale dcera dělala výšku a bydlela na privátu. bylo jich tam 5 holek.
V neděli každá dovezla zásoby – řízky, sekanou, kuře, někdy
zabijačka. To jim vydrželo na hodování do úterý. Potom St,ČT
obědy menza. Večeře co dům dal. Topinky, špagety. Jednou mi
říkala, že rýže se sardinkama, nebo vařená mrkev s paštikou a
byl-li kousek sýru – taky dobrý. No hlad je s….a. A hodně dělali
polévky ze sáčku a dnes už by to nedala. Ale vzpomínky na
to má krásné.
Ale jo, na čundru taky člověk sežpapal kde-co. Ale zveřejňovat to? Brrrrrr.
Pokud jde o čundry, mám nehynoucí historku z jedné dřevárny, kdy se ty nejlevnější těstoviny, mírně rozvařené, cedily přes doma dělanou drátěnou košili. Ulpěvší ektoplazma byla následně drhnuta v řece říčním pískem a drobnými oblázky 🙂 🙂 🙂
Kolega z práce krájí do bramborového salátu zavináče. Úhledné čtverečky 1cm x 1cm. Ochutnal jsem, není to špatné.
A proč ne? Do salátu patří něco kyselého. Asi vyzkouším.
Ale nebudu k němu podávat vepřový řízek, nýbrž rybu
připravenou na přírodno. Díky za příspěvek, zavináče
mám moc ráda. 🙂
Holky, holky, dnes slavíme MDŽ. Čekám kamošku , udělala
jsem pár chlebíčků a bude dámská jízda. Chlapci /to mi jim jen tak
říkáme/ přijedou až zítra.
Ahoj kucí holky, zdravím Vás z Janských lázní, kde se budu tři týdny láznit a sbírat kulinářské skvosty. ?
Dobre dojela, super!!! Uzivej si to 🙂
Díky ?
Hele, já byla kdysi v lázních, kde měli tu bezé roládu – recept sehnala spolubydlící za rande. Tak kdybys našla něco opravdu famózního, neváhej se obětovat…
Ty Ostravska chacharko ??
Recept na takto udělané kuře se mi moc líbí, opravdu jednoduché tři suroviny + kuřecí prsa a ta šlehačka nahoře, věřím že je to moc dobré. Už jsem si všimla, že myslím „bláhovka“ v předešlém receptu napsala, že na opečené maso nalít trochu šlehačky a počkat až se do masa vsákne. Masíčko pak bude šťavnaté, tady je to něco podobného. Studentská kuchařka to vychytala. 🙂
Boye a IvaC….ja z vas chcipnu!!! 🙂 🙂 🙂
No, byla by tě fakt škoda. Ale to je v jiným obraze, ne? 🙂
To radši ne,to by byla škoda : )
Helenko, to by se Ti líbilo! Tůdle – v plánu přece je, že tu budeš receptovat do roku 2068, a teprve pak můžeš jít do důchodu, z kterého na to stejně budeš dohlížet a brblat, že za Tvých mladých let…. Tak na nějaké plánování konce zapomeň!!