(664) Kuře se smetanou

kuřecí prsní řízky
smetana ke šlehání
sůl
olej

Recept jsem kdysi objevila ve Studentské kuchařce a proto jeho znění ponechávám prakticky bez úprav:
„Kuřecí stehenní řízky trochu naklepejte, cílem je aby byly tak něco přes centimetr.
Na plech nalijte trochu oleje. Prvním kouskem masa rozetřete olej rovnoměrně po plechu a poskládejte kousky masa těsně vedle sebe. Posolte. Smetanu nešetrně rozlejte po mase.
Kousky masa nadzdvihujte, aby se smetana dostala ke kouskům masa z obou dvou stran. Důležité je, aby kousky masa byly co nejtěsněji u sebe, jinak smetana steče na pekáč a vyškvaří se (není to špatně, ale se smetanou to je lepší).
Dejte do trouby  vyhřáté na 250 °C. Pečte cca 20 minut.
Zatím co na začátku pečení kuřátka byla smetana řídká a mokrá, na konci tepelné úpravy smetana nejenže houstne, ale i mění barvu na zlato-hnědou. Maso je neuvěřitelně měkké a křehké. Chuť je vynikající, ale neodpustím si ještě jednou zdůraznit, že mimo soli a smetany na maso nešlo žádné koření. Opravdu, bez legrace.“

Podávejte s rýží nebo brambory (u nás byly tentokrát opečené).

Uvařila: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 komentářů: (664) Kuře se smetanou

  1. IvaC napsal:

    Moc dobře to vypadá.A ty brambůrky-mňam.Já bych asi dala brambory pod kuře,ale to by bylo potom asi suché.Takhle je to jednoduché a v tom je ta krása,díky.

  2. a.rena napsal:

    Jo, tento recept znám, dělala jsem a potvrzuji – je to prudce jedlé. Jen jsem nevěděla, kde se vzal recept, měla jsem ho od známé a ta zase od známé… 😉

    • Haderach Kwisatz napsal:

      V SK je to jako „kuře za 30 minut“ a souběžně s tím se dělá rejže – celý je to velice vtipně napsaný 🙂

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Jinak četbou SK se občas bavím při obědě a musím se přiznat, že brkaši s rybičkama nepřekonalo ještě nic :
        „Postup přípravy: podle návodu připravíme instantní brkaši (=bramborovou kaši). Rybičky si natrháme/nařežeme/naporcujeme (podle zručnosti a technického vybavení) na kousky a tyto kousky zamícháme do kaše.
        Dodatky a poznámky: pozor jsou brkaše, do kterých se musí přidávat i mléko, ale je lepší koupit tu brkaši, do které se přidává už jenom voda.“
        No uznej, to je skvost haute cuisine – to nezkusím ani ze srandy do rubriky Experimenty.

        • a.rena napsal:

          Úplně se mi zkřivila hu-ústa. Brrr! 🙁

        • IvaC napsal:

          No,když můj praděda,už jsem to někde psala,dával do
          bramborového salátu sardinky(a bylo to fakt dobré),tak proč ne do kaše.Představa je to teda hrozná,ale chuťově to nemusí být špatné.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Počkej, to můj děda TAKY … ale asi v jiným poměru 🙂

          • a.rena napsal:

            O tom bramborovém salátu jsem to taky slyšela a prý je to fakt dobré.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Koukala jsem na net po receptech, není to nic neobvyklýho … a rybička může bejt sardelka, slaneček, kyselá rybka … těch receptů je hafo.

          • Katyp50 napsal:

            Doma jsme občas dělávali salát z vařených brambor na plátky, do toho 1 pokrájená křišťálová rybka na malé kousky nebo zavináč bez toho zelí, 1 menší sterilovaná okurka, cibule a vše zalité octovou zálivkou. Rozleželo se to a bylo moc dobré.

          • Mira napsal:

            Karolíno a co svíčková? Ještě se ti do ní kočky nepodívaly?

          • jarybarka napsal:

            Sandtnerka dává sardel do všeho možného a Emanuel jí šoupl do svíčkové,když nás ve svém pořadu učil jak máme českou svíčkovou vařit.Tak proč ne do brkaše ?

          • Katyp50 napsal:

            Svíčková stále odpočívá v hrnci v nálevu a čeká na zítřejší finále. Pomalit se bude 6 hodin. V 10.00 začnu, dělá se to samo, pak jen rozmixuji zeleninu a přidám smetanu a dochutím. Než Jana dojede bude i lehce rozleželá.

  3. raduna.ha napsal:

    Já jsem chodila jen na střední a tam byly obědy i večeře v jídelně.
    Ale dcera dělala výšku a bydlela na privátu. bylo jich tam 5 holek.
    V neděli každá dovezla zásoby – řízky, sekanou, kuře, někdy
    zabijačka. To jim vydrželo na hodování do úterý. Potom St,ČT
    obědy menza. Večeře co dům dal. Topinky, špagety. Jednou mi
    říkala, že rýže se sardinkama, nebo vařená mrkev s paštikou a
    byl-li kousek sýru – taky dobrý. No hlad je s….a. A hodně dělali
    polévky ze sáčku a dnes už by to nedala. Ale vzpomínky na
    to má krásné.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Ale jo, na čundru taky člověk sežpapal kde-co. Ale zveřejňovat to? Brrrrrr.
      Pokud jde o čundry, mám nehynoucí historku z jedné dřevárny, kdy se ty nejlevnější těstoviny, mírně rozvařené, cedily přes doma dělanou drátěnou košili. Ulpěvší ektoplazma byla následně drhnuta v řece říčním pískem a drobnými oblázky 🙂 🙂 🙂

  4. hrabeboto napsal:

    Kolega z práce krájí do bramborového salátu zavináče. Úhledné čtverečky 1cm x 1cm. Ochutnal jsem, není to špatné.

  5. raduna.ha napsal:

    Holky, holky, dnes slavíme MDŽ. Čekám kamošku , udělala
    jsem pár chlebíčků a bude dámská jízda. Chlapci /to mi jim jen tak
    říkáme/ přijedou až zítra.

  6. Devětapadesátka napsal:

    Ahoj kucí holky, zdravím Vás z Janských lázní, kde se budu tři týdny láznit a sbírat kulinářské skvosty. ?

  7. Jiřina napsal:

    Recept na takto udělané kuře se mi moc líbí, opravdu jednoduché tři suroviny + kuřecí prsa a ta šlehačka nahoře, věřím že je to moc dobré. Už jsem si všimla, že myslím „bláhovka“ v předešlém receptu napsala, že na opečené maso nalít trochu šlehačky a počkat až se do masa vsákne. Masíčko pak bude šťavnaté, tady je to něco podobného. Studentská kuchařka to vychytala. 🙂

  8. Haderach Kwisatz napsal:

    Boye a IvaC….ja z vas chcipnu!!! 🙂 🙂 🙂

  9. lakysa22 napsal:

    Helenko, to by se Ti líbilo! Tůdle – v plánu přece je, že tu budeš receptovat do roku 2068, a teprve pak můžeš jít do důchodu, z kterého na to stejně budeš dohlížet a brblat, že za Tvých mladých let…. Tak na nějaké plánování konce zapomeň!!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..