(681) Souběžná inspirace

V tomtéž týdnu, kdy nám Jana dala recept na Velikonoční briošky, pekla briošky též 59 (obr. 1) a podle jejího receptu Henriet (obr. 2), která svůj výtvor nelichotivě nazvala „krtince“ – zcela zbytečně, jsou taky k nakousnutí. Recept se malinko liší, tak tady ho máte – znáte to: variace, kombinace, …

900 g hladké mouky
560 ml mléka
1 droždí
150 g cukru
60 g rozpuštěného másla
2 vejce
sůl

Zpracujte těsto (bude řídké), dejte kynout aspoň na 1,5 hodiny. Těsto vyklopte na hodně pomoučený vál. Rozdělte jej na půlky, každou vyválejte na placku cca 30×40 cm. Nakrájejte po kratší straně na 4 cm pruhy. Každý pruh stočte na výšku do šneka a konec zastrčte zespodu doprostředka. Nechte ještě půl hodiny kynout. Pak pomažte vajíčkem rozšlehaným se lžičkou cukru a posypte sekanými ořechy nebo mákem. Pečte na 180 asi 15 minut. Hned po vytažení pomašlujte mlékem, nechte vystydnout na mřížce.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (681) Souběžná inspirace

  1. Devětapadesátka napsal:

    Dělala jsem je poprvé, příjemným bonusem je to, že vydrží dlouho vláčné. Tedy pokud je nesníte hned. Z uvedeného množství jsem jich spáchala 16 o průměru cca 16-18 cm.

  2. Jiřina napsal:

    Krásné briošky od obou kuchařek, u nás taky nestačí ztvrdnout, udělám asi z poloviny dávky, 8 ks nám bude stačit. Na Velikonoce bude beránek a boží milosti.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..