½ kg vepř. plece
1 petržel
2 mrkve
asi 2 větší brambory
cibule
mražený hrášek
sladká paprika, majoránka
sůl, pepř
hladká mouka
Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky, zaprášíme mletou sladkou paprikou a zalijeme vodou na úroveň masa. Osolíme a dusíme téměř do měkka.
Pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, brambory a hrst hrášku, dolijeme vařící vodu. Uvaříme doměkka, zahustíme záklechtkou (pokud se někomu chce, může i jíškou, ale přidá další tuk), dochutíme solí, pepřem a majoránkou a provaříme
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Beru ???
Polévka zahřívací, už mám tý zimy plný zuby 🙁
Také beru, právě takovou dělávám i s tím hráškem a zrovna dneska je na programu.
Dnes dojídáme gulášovku z mletého hovězího masa. Příště zkusím přidat ještě tu zeleninu, myslím, že to bude určitě dobré. Hezký mrazivý první jarní den. Už mi ta zima taky leze na nervy.
Bude to dobré. Kombinovala jsem tak dršťkovku z hlívy a bylo to taky dobré.
A mně leze zima na nervy celou zimu a teď úplně nejvíc. Když tak sleduju ptactvo, které přiletělo v dobré víře, že se tady bude mít dobře… je mi jich líto.
Krucinál, včera byla gulášovka z prasete na PŽ, teď vypadám jako když opisuju! A pěkně ji tam znectily 🙁
Chichi, toho jsem si všimla jako prvního, ale neva, my tě neznectíme, páč samy takto vaříme a chutná nám to, tak co.
Koukala jsem na datum fotky v mobilu – vařila jsem ji 27. února a od té doby ji držím v záloze. Primárně se sem snažím dávat recepty, co mi posíláte vy, děvčata, abych sem necpala pořád jen sebe … a pak to takhle dopadne 🙁 🙁 🙁
Klidně cpi i sebe, vždycky máš co nabídnout. 🙂
Tak tos mě uklidnila, žes to nevěděla. Já se bála, že jsem tě znechutila komentem 🙂
A nic si z toho nedělej, páč jim se stává běžně, že mají něco vzápětí po nás. Klídek…
Jak jsem se podívala na PŽ, vykoukla na mně pučálka. Asi holky berou inspiraci odtud.
A stejně jsme lepší!!!???
Vařím podobnou, hódně cibule, ale zeleninu nastrouhanou na nejmenších slzičkách, a bez hrášku. Tak tak se mi ho podaří propašovat do zeleninové polévky, a ze salátu mi ho taky vystrkujou?
Taky vařím a mám ji ráda. Zahušťuji nastrouhaným chlebem. Nesmí tam být kůrka. Taky jsem na ni včera koukala, ale na PŽ se mi nelíbila. A určitě mne ani nenapadlo, že bys opisovala. Teď mne asi ukamenujete, ale já tam dám klidně i pohanku na zahuštění. To zpravidla v případech, kdy máme problémy a potřebujeme to vyřešit. Pohanka je moc dobrá na žíly. Musela jsem si na to zvyknout, ale teď už mi to nevadí. Zdravotní přínos je velký benefit.
Pohanku jsem nezkoušela, ale bramboračku někdy zahušťuju trhanýma krupkama a dobrý 🙂
Pohanka je výborná na těžké a bolavé nohy. Naučila mne to kamarádka, ta pila pohankový čaj. Ten jsem nedala. Ale začala jsem si dávat pohankové vločky do jogurtu, potom jsem se naučila na pohanku lámavou a teď už dávám i normální pohanku. Jakmile mám problémy, nasadím pohanku. Je to lepší než léky. Pokud ji používám pravidelně, nemám problémy. Zapomenu-li, po čase se nohy ozvou. Jen je asi třeba si na ni zvyknout.
Dělala jsem minulý týden z mletého vepřového s pohankou zeleninou hodně česneku a majoránky.Nafotila a pak mi napadlo že to není nic moc,tak jsem ji neposlala.
Tato gulášovka se mi líbí a hned bych si dala.
Taky hodně zahušťuji polévky pohankou, máme ji rádi. V nouzi je dobrý i kuskus. Ten zahustí opravdu rychle.
Pohanku mám, ale ještě jsem s ní nic nezahušťovala. Na zahuštění používám kuskus téměř do všech polévek a zeleninovou občas zahušťuji červenou čočkou. Rychle se uvaří a ani nejde poznat, že je to čočka.
Dělala jsem minulý týden z mletého vepřového s pohankou zeleninou hodně česneku a majoránky.Nafotila a pak mi napadlo že to není nic moc,tak jsem ji neposlala.
Tato gulášovka se mi líbí a hned bych si dala.
Já mívám stejný problém, uvařím nafotím a potom si řeknu – nic moc. Už mám více takových pokusů . V případě pohanky – ona ta pohanka v tom fakt vypadá divně. Ale nejde jen o ni.
Ničehož se nestyď a rvi do do mě pod tlakem! Já si poradím!
Gulášovku miluje můj muž, ale se zeleninou jsem jí nezkoušela. Všechno je jednou poprvé, a tak zabiju dvě mouchy jednou ranou. Muž bude mít oblíbenou gulášovku a bude i díky zelenině zdravější. Přidám i trochu chilli a to by bylo aby nám nebylo teplo. Na zahřátí se u nás dělá kromě česnečky cizrnová poblífka, je hustá a taky ohřeje. Ona každá dokáže ohřát, máme rádi všechny a hlavně teď v zimě.
Jinak dámy dnes po 17 hodině nastane jaro !!!
Venku zima, ale sluníčko mi krásně hřeje záda přes okno.
Jo, jaro letos začne 20. března přesně v 17:15. Nezapomněl mu to někdo říct?
Já už jsem minulý týden osázela jarní truhlíky, jsem zvědavá jestli přežijí, teď jsou na kost. Kdyby ne, tak koupím kyti další. A to by bylo, aby jaro nebylo :-).
Na tenhle recept lze říct jen jedno: MŇAM ?
Holky, jak to tady čtu: Sem s recepty na pohanku v jakékoli podobě! Já ji musím maskovat, ale sama ji mám ráda jakkoli.
Dcera má ráda uvařenou pohanku se zakysanou smetanou a rajčaty, osolit. Mně to moc nechutná, ale ona se po tom může utlouct. A ta pohanka je teplá, rajčata studená. Mně by to asi víc chutnalo vychlazené.
K tomu huštění jíškou: Mouku stačí opražit nasucho. Ona to píše i na PŽ u té gulajdy. Já to dělám často tak, že do horké upražené dám mikrokousek tuku (tak malý, že jíšku by to rozhodně neudělalo) a ona se rozvoní. Kousek je tak malý, že jej lze snadno ukrást pod cibulí…
A třeba žlučníkovcům, kteří nesnesou smažený, běžně dělám jen praženou mouku a pak dávám čerstvé máslo.
Když byl můj muž po operaci tlustého střeva, tak jsem mu dělala polévky zahuštěné jen opraženou moukou nasucho. Zvykli jsme si na to a jíšku jsem vůbec nepoužívala a nakonec kousek másla. Ale ta pohanka určitě stojí za vyzkoušení.
Já si třeba neumím představit bramboračku klasickou, jakou dělávala babička i maminka bez zahuštění moukou, opraženou nasucho. Dá jí nejen tmavou barvu, ale také mnohem lepší chuť. Kousek studeného másla dávám až do horké polévky poté, co se mouka provařila a polévku už odstavím. Jejda hned bych si jí uvařila a asi to i brzy udělám.
Bramboracce barvu dodaji hlavne houby. Pokud jde o mouku, pouzivam postup jako moje babi a bledou ji nemam.
Zkuste zahustit hraškou – prodávají prodejny zdravé výživy.
Tak tuhle příšernost jsem viděla na Zahradě Čech v Litoměřicích a k ní jediné – nikdy!! OBalovali v tom řízky.
Nevím, co je na tom příšerného? Řízky v tom neobaluji, ale na zahuštění polévek je výborná.
Co je na ni spatne? Je to bez chemie a pro celiaky k nezaplaceni. Testicko na smazeni „bez pouziti vajec“ bych z toho nedelala, ale zahustovadlo je to prima.
Já to viděla na jedné výstavě v Holešovicích, dostávala jsem pravidelně pozvánky na všechny akce a k nim patřily i ty s jídlem, vínem, stolováním atd. Ochutnala jsem tehdy kuřecí maso obalené v tom těstíčku a špatné to nebylo, takové nijaké, sníst se to dalo. Ale neodolala jsem a koupila jeden sáček. Použila jsem hrašku jako zahušťovadlo, to mi docela vyhovovalo, mělo to jen jednu vadu na kráse – musel se ten načatý balíček rychle spotřebovat, protože brzy to nabralo jakousi podivnou žluklou chuť. Ani v lednici nevydržela moc dlouho.
Já dělám z vepřových kostí dost polévek- i vývar třeba s játrovou rýží,jako základ pro
falešnou drštkovou z hlívy i jako falešnou rybí se zeleninou.Je to vděčné,dá se z toho za pár korun udělat hodně.A pohanka je nejen zdravá,ale i dobrá,ale musí být ,pro mne,loupaná.Jednou jsem měla neloupanou a ta nebyla chuťově nic moc.A má velkou výhodu,stačí jí přidat do horké polévky a už nevařit,za chvíli je hotová.