30 dkg černé čočky
1 střední cibule
1 mrkev
sádlo nebo olej
trochu hladké mouky
sůl
pepř
ocet
Čočku propláchneme a dáme vařit, hlídáme aby byla ponořená. Za 30 minut je hotová. Mezitím lehce osmahneme cibuli s mrkví. Když je mrkev měkká, smícháme s čočkou.
Můžeme zahustit jíškou. Okořeníme, osolíme, popřípadě okyselíme. Podáváme s uzeným, párkem nebo se sázeným vejcem.
Recept poslala Bláhovka a dodává: Máme rádi čočku, ale já jí nerada vařím, protože ať dělám co dělám, tak jednou ze třech pokusů se podaří aby byla měkká a nebyla na kaši. Tohle se s černou čočkou nikdy nestane. Jinak má být zdravá a plná antioxidantů.“
A já za sebe dodávám: marně jsem přemýšlela, proč se ČERNÁ čočka jmenuje BELUGA – tož jsem zapátrala a zvěděla jsem, že „Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i své jméno (podle kaviáru Beluga). Má jemnou oříškovou chuť a dováží se k nám z Kanady.“
A jdu shánět černou čočku. Už jsem včera koukala a trochu nechápu, proč ji mimopražské e-shopy mají za 31-34,- Kč (ovšem naskočilo by to poštovným) a jinak tady stojí od 50,- do 80,- …SAKRA!
Nedávno jsem ji viděla v akci v Albertu, když jsem sháněla červenou. Vědět tohle dřív, koupila bych ji…
Náš Albert je úúplně mrňavej a má … víš co!
Inventúru???
Běluha se jmenuje proto, že je černá, to dá rozum… 🙂
A pokud jde o cenu, bacha. Já si onehdy – ale fakt nevim u koho – objednávala zásoby barevného zrní, beluga mi připadala snesitelně levná a pak přišly pětadvacetidekový balíčky!!!!
Tak ač mám čočku ráda, tak na tenhle způsob je prostě nejím……blok ze školní jídelny :o)
No vidiš, a já na vás chystám záplavu čočky – tak si třeba vybereš 🙂
Juhúúú, čočka ??????
😉
Posílej záplavu, my čočku rádi! Já ji dělám s mrkví, celerem i petrtelí, ale opět nadrobno nastrouhanou..
Dělala jsem koupenou hrstkovou polévku – nevím, kdo dal dohromady červenou čočku tam, kde jsou fazole.
Tak teď jám luštěniny zvlášť, a červenou přihazuju jako poslední. A dnes bude!
Tak jí nezahušťuj, nech ji „sypací“. Já dávám jíšku kvůli muži, mě chutná i nezahuštěná.
Já ji kupuju v Tescu a Globusu , chtěla jsem na to vyzrát v Makru , ale tam obří balení a ještě dražší …Bláhovka nám podstrcila dobrotu a teď se nám směje . Chichiiiii?. Ale je fakt dobra , baví mě
Třeba nám tady Hanka prozradí, kde to koupit a nezruinovat rodinnej rozpočet. A jestli ne, zejtra bude UHO! 🙂 🙂 🙂
Mají ji v Penny za 29,-, když je v akci tak za 23.- a to je fakt dobrá cena. Nakoupím ji vždycky spoustu i pro děti. Já už normální čočku nevařím.
HA! Penny mám v dosahu. Tak ho napřed zkusím … a pak tu lékárnu kdyžtak 🙂
To si zkus, žádný UHO nebude!
Klíííííd, dala jsi Penny, tak ZATÍM nebude 🙂
já vím, kde mají levnou a levné poštovné, ale jak to tu napsat, když se nemají dávat odkazy ? :o)
Mi do mailu, prosíííííííííííííííííííííííííím? Já to pak ňák vymyslím 🙂
máš to tam…..je to netypické místo, ale funguje to
Díky
Já mám taky problém s rozvařenou čočkou. Ale až v posledních letech. Nevím, co dělám špatně, ale taky se mi rozvařuje. Tak mne potěšilo, že ten problém nemám sama. Máme ji rádi, ale málokdy ji nerozvařím. Tak si vždy říkám – já už neumím uvařit ani čočku. Zkusím belugu.
Taky zkusím, chodila jsem kolem ní s nedůvěrou. Jen drobnost – u černé se taky vznáší peřina? U červené ne, to vím, ale ta je loupaná, ostatní se slupkou.
Prej ne píšou
Moc ne, Haha. Já si rada dělám takový salatek . Beluga , zelený okurek , čerstvý kopr a bily vinný ocet , nějaký dobrý olej
Povídej, to mě zajímá. Nebo ještě lépe udělej, nafoť a sem s tím.
Takže … ačkoliv čočka není medicína, prodává se levně v lékárně. A ta lékárna se jmenuje prostě lekarna a za tečkou má cz. Hledejte luštěniny – při platbě předem je poštovné jen 29,- Kč a zboží máte doma do dvou dnů. Pokud to někdo nepochopil, pište mi emajl. 🙂 🙂 🙂
Tak to je fajn. Do obyčejné lékárny se chodím leknout..
BAF!
To mi nedělej! Mám ještě kuchařské povinnosti – musela bys místo mě navařit kotel…??
Hmmmmm….. černou čočku neznám. Nikdy jsem ji nevařila.
Jen zelenou a červenou. Dělávám ji nakyselo, jen tak s vajíčkem,
kyselou okurkou a chlebem. Prostě klasika. A teď se jdu podívat
na tu lékárnu. Za pokus to stojí.
Včera se mi povedlo koupit žebra, která okrajoval hodně nešikovný řezník. Takže víc masa než kostí a to za cenu 15,-Kč/kg. Vypadala jsem jak totální nenažpapanec, když jsem si vybírala a poroučela. V troubě tak 3 kg, budou jen tak s chlebem, zbytek uložím do mrazáku na riziko. 3 kg se vaří na vývar a ještě jsem dala do mrazáku syrová. Já se těším na oběd, sousedovic psi visí na hradbě jak to voní až ven.
Tak to Ti přávidím, hned bych si dala žebra. „Dobře“ okrájená uzená jsem kupovala kdysi v Holešovické tržnici v sobotu, když jsou tam trhy. Chtělo to vylézt z pelechu dřív, pak už tam bylo hodně lidí a menší výběr. Byl vývar, obraly se kosti právě k čočce nebo hrachové kaši nebo nastavované kaši a zbytky se spotřebovaly do fleků nebo francouzských brambor. Jojo, tak to tu zatím nehrozí.
Mně se do mrazáku nevejde ani zlomený párátko, musíme něco sežpapat napřed.
Mrazáky jsem měla dva, 260 a 120. Loni jsem si vymyslela, že už mě nebaví skákat šipku do většího, když byl poloprázdný a nebo vařit to, co je nahoře, když byl plný. Koupila jsem dva stejné šuplíkové 160. Super, do té doby než jsem zjistila, že to co bylo v 260 se do těch dvou nevejde. A to už byla 120 darovaná sousedům (byl stejně stoletej a hnusnej). No a kam s velkým? Dáme ho do kotelny, která už kotelnou není. Jenže tu už stačil muž zabordelit medem a proprietama k včeličkám. Takže je na verandě, překáží a moje starožitná židle, která měla být na jeho místě až se udělá botník je stále na půdě. A protože je mrazák v dosahu, tak nakupuju, když jsou akce, vařím, peču a ukládám. Pak přijedou sarančata, rozdám a zase můžu začít nanovo.
Byvše omezena bytem 3+kk o 87 m2 v pražském činžáku si o podobných srandičkách můžu nechal leda zdát. Lednice značky Indesit se pyšní 90l šuplíkovým mrazákem a větší být nemůže, páč už bych nedosáhla nahoru, i takhle mám se svými 164 cm problém. Pravda, nemám latifundie, nechovám domácí zvířectvo – ale i tak mám občas sakra o čem přemýšlet. 🙂
Tak rozměrově jsi na tom s obytnou plochou líp. Ale já si to kompenzuju sklepem, půdou, garáží a kotelnou. A pak jsou tady ještě další prostory, které se dají na leccos využít, ale většinou je má zabordelený muž věcmi „nepostradatelnými“. S výškou nebreč, já mám 158 cm a tahám všude schůdky.
Jinak čočku miluju, tu klasickou, červenou i tuto černou. Klasickou jsem máčela přes noc ze 31.12. na 01.01.dalšího roku a pak povařila už jen krátce. Ona už vyrazila za tu dobu klíčky a změkla, takže vařená byla hned a obvykle k ní byla opečená klobáska (koupila jsem víc na jednohubky a chlebíčky) a okurka nebo nakládané houby. Já mám ráda čočku hladkou, dohuštěnou. A pochopitelně nesmí chybět osmažená cibulka, tu jsem dělávala ve friťáku – na kolečka pokrájenou cibuli opražit a nechat vysušit na ubrouscích. Klobása sama o sobě je tučná, takže polévat čočku už nebylo nutné, když už, tak jsem na horkou umístila půl lžičky škvarkového sádla.
Já klasickou čočku dělám tak, že hotovou ještě horkou jen popráším hladkou moukou a zamíchám .. a pak vmíchám kousek másla. Na námitku, že mouka se „nevařila“ odpovím, že je to fakt jen poprašek a nepozná se to.
Propaří se, to stačí. Dělám to také tak. Bez másla, používám sádlo.
Já zase normální čočku,protože černou jsem ještě neměla,dám vařit nenamočenou,sliju
,dám čistou vodu a dovařím.Takhle vařenou mně ji naučila teta a nevznáší se po ní.Nedávám ocet,máme ji rádi jen slanou,mírně zahuštěnou,ale ne jíškou.Tak,jak to píše Helenka.
Tak já se přiznávám, že do dnešního dne jsem neměla o existenci černé čočky ani tuchy. V Penny letáku i regálech koukám po věcech mně potřebných (červenou tam mají, to vím, občas koupím). Chtěla jsem se blýsknout před synem – dost dobře a rád vaří , i když kuchař není. Bídák černou zná a matince ji zatajil… A teď se pochlubte, která z vás zná čočku žlutou?
No stydět se nebudu, nemůžu znát vše, no ne? Nedávno jsem dala babince (81 let) ochutnat pohanku. Neznala ji. Ale při první příležitosti koupila, navařila a teď vymýšlí, co vše s ní udělat, anžto prý navařila hoodně (podezřívám, že celé balení, ale radši nebádám 😉 )
Takže Hanko díky za obohacení jídelníčku! 😎
Když jsem byla mladá, tak jsem byla ve vaření docela konzervativní. Vše dělat tak jak se má. S věkem přišlo experimentování a jídla která se nedala zopakovat, neb suroviny byly nezapamatovatelné. Ono taky nasytit pětičlennou rodinu požadovalo fantazii. Po revoluci sem přišly potraviny o jakých jsme do té doby jen četli. Mám štěstí, že můj muž je experimentům nakloněn a tak u nás zdomácněl kuskus, bulgur, jáhly, proso a jiné. Ze zeleniny miluju fenykl, řapíkatý celer. Chřest jsem prvně jedla ve skoro čtyřiceti ve Švýcarsku a pak jsem měla štěstí na kamarádku, která mě s ním vydatně zásobila. Pohanku vaří dcera na nevím kolik způsobů. Já z ní občas dělám něco jako kubu.
Hezký den :-).
Moje krev a myslím naše všech . Vařily jsme co bylo . Já před grilovackou než se kuřata ugrilovala jsem servirovala pizzu a všichni na mě koukali očima ?
Máš pravdu. Záleží na tom, co jsou strávníci schopni akceptovat. Mám partnera, který není dopředu uzavřený ničemu. Až když ochutná, vyjádří se, jestli do jídelníčku zařadit, nebo navždy škrtnout. Ale zatím snědl všecko i když byl ortel “ Prosím neopakovat“ (ale to padlo snad jen 2x a už jsme ozkoušeli kdeco). Na fenykl jsme kulili bulvy oba, ale salátek moooc dobrý. Proso zatím ještě neobjeveno, jáhly se napoprvé nepodařily, ale jsou v pořadníku na repete podle zdejšího receptu. Pohanka i kuskus bývají na hodně způsobů. Myslím, že pestrá strava zajistí hodně potřebných živin 😎
Pořád je co objevovat. Já loni objevila mangold a to jen díky tomu, že mi na kompostu díky suchu odmítla vyrůst červená řepa. A přeci nebudu mít prázdno, paní v zahradnictví poradila, já vysela s tím, že buď to k něčemu bude a nebo se to hodí slepicím. Mangold vyrostl velký převeliký a já googlila co s ním. U první dávky jsem vyhodila řapíky, pak jsem se dočetla, že jsou lepší než chřest (a ten je u nás hodně oblíbený) a opravdu jsou jemnější. A propadla jsem mangoldu, letos ho bude ještě větší kus. Úžasná zelenina. Fenykl mám nejraději uvařený v páře a jen s máslem nebo s holandskou omáčkou.
Mangold také pěstuji, dělám z něho špenát, řapíky dávám třeba do bramborové polévky, do šunkofleků, kamkoliv je přidávám a nakrájené listy také.
Že nějakej mangold existuje, jsem se dočetla od Kuchatek (nejvíc asi od Tebe) , ale nikdy jsem na něj nikde nenarazila.. Tedy podle obrázku jsem možná v Lidlu zahlédla, ale nevěnovala pozornost. Stejně tak jsem nevnímala v Penny tu černou čočku. Když jedna neví vo co go, lehce něco přehlédne. Proto jsem vděčná za Bramboračku a diskuze pod článkama.
Blahovka+Jarka B. Holky a kde kupujete semínka? Já tedy byla
zatím jen ve dvou obchodech. A? neměli.
Já ho letos koupila v Obi.
U nás vede prachsprostá vobyčejná čočka. Uvařím, vedle na pánvi na másle osmažím cibulku, vrazím do čočky, osolím, okyselím a nepatrně sypnu cukr, aby byla sladkokyselá. K tomu voko z vola nebo párek, kus uzeného, kyselá okurka. A když se ruka utrhne a čočky je moc, přidám vývar, v nouzi i vodu, spáchám jíšku, zahustím, přidám česnek, hrst na hrubo strouhané kořenové zeleniny, hodně majoránky a když je klobása, šup tam s ní. A poblífka je na světě.
Přesně takhle to bylo doposud u nás. Pokud je ta černá taková, jak se tu o ní píše, asi bych z ní spíš udělala salát.. No čas ukáže
Tak to vařím cela léta , úplně přesně stejne . Čočka je super , pořad se na ni tresu , protože nebyla k dostání . Tahle cernucha je údajně moc zdravá a já z ni pacham ten salatek , který jsem psala výše .
Asi tak… Shánět ji nebudu, ale když na ni někde natrefím, zkusím ji.