500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 špetka soli
140 g másla (Hery)
1 vanilkový cukr
120 g cukru krystal
1 vejce
250 g měkkého tvarohu
kůra z jednoho citronu
šťáva z jednoho citronu
kůra z půlky pomeranče
2 lžíce rumu
50 g rozinek
1 hrst mandlových lupínků
a ještě jedno vejce na potření
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, takže si je připravte včas. Máslo vyšlehejte s oběma cukry. Do vyšlehané pěny přidejte vajíčko, tvaroh a nastrouhanou kůru + šťávu z citronu a pomeranče. Nakonec přidejte 2 lžíce rumu a přisypte mouku, sůl a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte a prohňácejte, dokud nevznikne nelepivé těsto. Do těsta přidejte rozinky a znovu propracujte. Vytvarujte mazanec, navrchu udělejte nožem křížek, potřete ho vajíčkem a posypejte plátky mandlí. Dejte péct do trouby předehřáté na 170 ° asi na 50 minut. (Čas je přibližný, špejle to jistí.)
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Helenko, tvaroh kostka nebo vanicka? Dcera má v Německu jen Vanický , kostkov njet . Napr u knedlicku je to problém , neboť jsou pak dost ubite . Je to kostka tvarohu , 6 rovných lžic krupicky a 1 vejce . Geniální těsto na malé kuličky nebo plněné Jahodove Atd . Ale s vaničkou problém …
Kostka je lepší, ale jde to i z vaničky, předloni jsem ho dělala a nerozjel se. Slej z toho vodu.
To je krásná výzdoba!! Chtěla jsem to letos odbýt jen kraslicemi v misce, tak přidám místo jarních květů ještě vánoční kaktus…pořád kvete a nasadil nová poupata…
Děkuju.
Tvarohový mazanec od Haderach je vynikající.Tu klasiku už vůbec nedělám.Je voňavý a chutný a hlavně v něm není droždí což je pro mě“žáhovec pálivý „Z téhož těsta jsem dělala i vánočky.
Tím pádem dělám letos jeden kynutý a jeden tvarohový. Jsem na cestě domů a tak už přemýšlím co budu vařit, péct…. Konec láznění, nastává tvrdá realita
?
Jani, buď v pohodě, ať ty lázně ze sebe hned nevymlátíš. Však se to nepo…, když nebude vše podle zvyklostí. Hlavně v klidu a aby už opravdu přišlo jaro se vším všudy.
Já zadělala na kynutý. Teď si pěkně bobtná v míse. Nakrájela jsem maso do sekaniny, na zahrádce !bacha, jo! jsem natrhala asi sedm a půl gramu lupenin, zbytek bude z krámu. Za chvíli začnu svoji tvarohovou alchymii na berana. Od rána laškuju s myšlenkou na přídavný mazanec tvarohový. Tato myšlenka vzala za svý, když na mě vybaflo pár natvrdlých trdelníků. Zpracuju je na podvozek pro pečený tvaroh (nechci říkat čízkejk) a tím pádem na mazanec nezbyde – ani matroš, ani potřeba další pečeniny. No, hodím sondu, kolik lidí se k nám průběžně chystá a případně tvarohový upeču ještě v sobotu. Na neděli tu mám chciplijonka a přemítám, co s ním. Jestli klasika na másle, nebo nějak vytunit. Asi se budu muset poradit s velitelkama, až se vrátěj od prarodičů – jely nafasovat zajíčky a čikudálu.
Se zdobením jsem v pokročilém stádiu. Benjamína byla včera ve skanzenu a posvátně vezla kraslici. Nádhernou: Černou s fialovobílými květy hortenzií a základ vrtaný. Při výstupu z busu si na ni sedla. Pláč a skřípění zubů, pytlíček mi složila na stůl a omlouvala se kajícně, že znehodnotila hotovost. Tak jsem vzala jednu vyfouklinu, natřela ji černě a střepy – aby tvarem přiléhaly na podklad – jsem lepila na celé vejce. Hoďka a dvacet minut a už máme jednu kraslici 🙂 Když to takhle půjde dál a nepolevim, můžeme je věšet na vánoční stromek. To jich bude tak akorát.
Protože jsem sama domááá a už jsem pracovala, jdu si luštit křížovku a tak vůbec spočívat s kopejtkama vzhůru. Než to vykyne…
No páni zdobí pečou vaří míchají a kynou lepí kraslice…a já tady pohoda džéz.Spousta zelených bylinek zdobí parapety.Bochánek hotový.Víc nedělám.Hodně procházek do lesa s pejskem.Dokud svítí sluníčko.
Tak, právě se dopéká. Nevím proč, ale praskl. Nevadí, to křupavé je nejlepší. A myslím, že „nedožije“ rána. Všichni čtyři haranti chodí kolem jako mlsní psi.
Je to rychly, upeces dalsi 🙂
U receptu na beránka jsem slíbila recept uzmutý ve Strážnici na velikonočním jarmarku. Už jsem ho odzkoušela a fakt moc dobrý a nadýchaný i když nevím proč, protože na receptu samotném nic nevšedního není. Haderach, když dovolíš pošlu ti ho na email a bude na tobě kde ho sem pověsíš, může být? 🙂 A ten tvůj tvarohový mazanec dělám taky a je perfektní, všem moc chutná 🙂
Posli. Dam ho zitra…ale pozdeji, rano SPIM
No, neklepla by vás pepka?: Každoročně v pátek bitka o beránčí formu (střídáme se o ni čtyři). Tak jsem si připravila fšecko na dnešek, že jim vytřu zrak. Haha. Vytřely jsme si navzájem. Začaly všechny taky. Dokřížila jsem lušťovku, mazanec shodila při kynutí a beru si svetr, že jako vyrazim pro formu. Rozlítly se dveře a dcera: „No nebacilo by tě? Babi má skopce v troubě, tetička číhá a já si mám počkat! Příště snad začnou pect už na Tři krále, nééé?!“ No, tak jsem se nepřiznala… Holt budu péct letos na dvě etapy… Jdu tam vrznout tu sekajdu a dám si holt ještě sudoku. Žádný zle…
Tak beránek je to jediné co nepeču. Dnes jsem koupila za 49 peněz. Je hezký čokoládový, musí jim to stačit.
Tak do bochánku jdu. Vzhledem k tomu, že se tam nedávají kvasnice, tak ho můžu posnídat aniž by mi pálila žáha, škoda jen, že ho nemůžu zapíjet čajem s rumem a citrónem. To jsem si dávala 2x do roka, k bochánku a k vánočce. Normální bochánky taky upeču, ale ty si můžu dát až tak třetí den.
Jinak jsem dnes vlítla na zahradu, abych zjistila stav popence a kopřiv. Ve skleníku jsem věděla, že v rohu se usídlil kopec kopřiv a u obruby rostl popenec. A ono tam nic nebylo! Muž hrdě hlásil, že je skleník pohnojený a připravený na sázení. No, mohla jsem mu vynadat? Nemohla. Tak jsem mu zakázala jít do malin, protože tam je pár mini kopřiv a snad do soboty poporostou. Jinak jsem ráda, že jsem si schovala v mrazáku poslední sklenici medvědího česneku, takže nádivka zelená bude.
Bylo třeba k tomu zapíchnout cedulku NEBRAT!!? (moje zkušenost)